Ο χάρτης της λεσβιακής γαστρονομίας στο νέο βιβλίο του Α. Παπανδρέου: «Θέλουμε ένα βιβλίο που θα μπει σε κάθε λεσβιακό σπίτι»

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Πλώρη για το νέο βιβλίο του , που θα έχει ως αντικείμενο τη Λέσβο και τις γεύσεις του νησιού, βάζει ο γνωστός σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου.

Ο Αλέξανδρος επισκέπτεται τακτικά το νησί καθώς έχει φίλους εδώ και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα ενός βιβλίου, που θα αναφέρεται μεν στη λεσβιακή γαστρονομία αλλά θα προσεγγίζει τον τρόπο εκτέλεσης των συνταγών με μια διαφορετική οπτική.

Πριν από έξι χρόνια ο Αλέξανδρος Παπανδρέου ταξίδεψε στη Λήμνο, όπου μέσα από τα 13 ταξίδια του αποτύπωσε τις γεύσεις του νησιού σε ένα μοναδικό εγχείρημα, που όμοιο του δεν είχε ξαναγίνει, κάτι τέτοιο οραματίστηκε και για τη Λέσβο, ώσπου έφτασε η στιγμή της υλοποίησης του.

Mάλιστα μια από τις συνταγές που την κατέγραψε  στο BEJA  ήταν  μια μερακλίδικη μπουγιαμπέσα παίρνοντας τα «φώτα» από τη σιγριανή Μαρία Γιατρού  που την μαγείρεψε επί τόπου ,κερδίζοντας τις εντυπώσεις του κόσμου που τη δοκίμασε.

Λεσβιακός… γευσίπλους

Το βιβλίο που θα είναι αφιερωμένο στη γαστρονομία της Λέσβου, θα περιγράφει γεύσεις που συναντάμε ανάλογα την εποχή και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαγητών και γλυκών και εμφανίζουν μεγάλη ποικιλομορφία.

Με βάση τη σημαντική επαγγελματική του πορεία, αλλά και την εμπειρία στη συγγραφή βιβλίων, αφού έχει γράψει 15 ως τώρα, ο Αλέξανδρος Παπανδρέου επιχειρεί κάτι πρωτοποριακό : να προσαρμόσει τις ποσότητες των υλικών που οι παλιές νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν μετρώντας τες με το μάτι και βασιζόμενες στην πολύχρονη πείρα τους, σε πραγματικά μεγέθη ανάγοντας τις ποσότητες σε γραμμάρια, ώστε να μπορούν και οι πιο αρχάριοι στην κουζίνα να εκτελέσουν με ασφάλεια την κάθε συνταγή.

 

Επιπλέον, όπως ο ίδιος είπε στα «Π», ιδιαίτερη βαρύτητα  θα δοθεί στα τοπικά παραγόμενα προϊόντα : τυρί, λάδι, ούζο, κρασί, θαλασσινά, κ.α., τα οποία αποτελούν εξάλλου και τη ραχοκοκαλιά των συνταγών.

«Οι συνταγές και οι γεύσεις που γνωρίζουν όλοι δεν θα αλλάξουν, απλά φιλοδοξούμε να μείνουν ως μια πολύτιμη παρακαταθήκη. Τις προσεγγίζουμε με μια πιο φρέσκια ματιά και ζητούμε τη συνδρομή και των ντόπιων, ώστε να μας υποδείξουν συνταγές πατροπαράδοτες που αξίζει να διασωθούν, να καταγραφούν και να φωτογραφηθούν βήμα-βήμα, ώστε κάθε λεσβιακό σπίτι να έχει αυτό το βιβλίο ως μία βίβλο της τοπικής κουζίνας», σημείωσε ο Αλέξανδρος Παπανδρέου.

Το βιβλίο θα περιλαμβάνει συνταγές από διαφορετικά χωριά και θα είναι αντιπροσωπευτικές αυτών των τοποθεσιών, ήθη και έθιμα του τόπου που διαμόρφωσαν το διατροφικό υπόβαθρο ανά τους αιώνες, αφιερώματα στα τοπικά μας προϊόντα, εδώδιμα και εποχιακά.

 

Το περιμένουμε πως και πως.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Αυτή είναι η τάση των ψηφοφόρων της Λέσβου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Επομενο αρθρο

“Εγκαίνια” για το λαογραφικό μουσείο της Πελόπης