Νέο Τυροκομικό Προϊόν: Από την Θυμέλης στην Μυτιλήνη

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Η εταιρία Ε. Θυμέλης Α.Β.Ε.Ε. που δραστηριοποιείται εδώ και σχεδόν 80 χρόνια στην παραγωγή και εμπορία των αναγνωρισμένων και καταξιωμένων παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων «Θυμέλης Μυτιλήνης» από τη φέτα και το κασέρι, μέχρι το λαδοτύρι και τη γραβιέρα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενίσχυση των συμφωνητικών συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων έρευνας και καινοτομίας» με κωδικό ΟΠΣ 3901 του επιχειρησιακού προγράμματος Βορείου Αιγαίου 2014-2020 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, υλοποιεί το ερευνητικό πρόγραμμα INNovative Oil Cheese (INNOCHEESE) διάρκειας δύο ετών 2021 – 2022 με ΚΩΔΙΚΟ ΠΡΑΞΗ: ΒΑΡ2-0060569, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων, του Τμήματος Χημείας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (υπεργολάβος του προγράμματος). Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.  Στο πλαίσιο του προγράμματος η καταξιωμένη τυροκομική θα παράξει ένα καινοτόμο τυρί, τύπου – λαδοτύρι, υψηλής διατροφικής άξιας και με δυνατότητα συντήρησης σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Αντικείμενο της παρούσας πρότασης είναι η παραγωγή ενός καινοτόμου τυριού, με μοναδικές διατροφικές και γαστρονομικές ιδιότητες που θα μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου. Το νέο τυρί θα είναι σκληρό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα με μειωμένο αλάτι, μειωμένα λιπαρά που θα συντηρείται σε ελαιόλαδο εμπλουτισμένο με τοπικά βότανα και αρωματικά φυτά (τύπου-λαδοτύρι). Το προτεινόμενο τυρί θα προορίζεται για κατανάλωση από τον γενικό πληθυσμό ενώ λόγω του καινοτόμου τρόπου ωρίμανσης – συντήρησης, θα μπορεί να διατηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Θα είναι ένα προϊόν καινοτόμων τεχνολογικών πρακτικών και θα βασίζεται στην εφαρμογή των τελευταίων επιστημονικών εξελίξεων της επιστήμης της γαλακτοκομίας σε παραδοσιακές τεχνικές τυροκόμησης, αλλά και των εξελίξεων της διατροφικής επιστήμης.

Η καινοτομία του παραγόμενου προϊόντος θα έγκειται στην ειδική του σύσταση που θα έχει λιγότερο αλάτι, λιγότερο λίπος και θα ωριμάζει μέσα σε ελαιόλαδο εμπλουτισμένο με βότανα και αρωματικά φυτά, το οποίο: α) θα εμπλουτίζει τη γεύση και άρωμα που πρόκειται να μειωθεί λόγω μείωσης αλατιού και λίπους, β) θα δημιουργήσει ένα μοναδικό μείγμα αντιοξειδωτικών ενεργητικών για την υγεία, και γ) με την αντιμικροβιακή δράση των βοτάνων και του αναερόβιου περιβάλλοντος των ελαιόλαδου θα του δίνει τη δυνατότητα να συντηρηθεί αναλλοίωτο και ασφαλές εκτός ψυγείου.

Επιπλέον της υψηλής διατροφικής του αξίας, θα διαθέτει υψηλού επιπέδου οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και μοναδικές ιδιότητες συντήρησης, απολαμβάνοντας έτσι την αποδοχή και προτίμησή του από τους καταναλωτές. Θα γίνει ένας συνδυασμός παραδοσιακής τυροκόμησης με στοχευμένες επεμβάσεις που θα έχουν σαν αποτέλεσμα ένα προϊόν που να ικανοποιεί τις σύγχρονες απαιτήσεις της επιστήμης των τροφίμων και διατροφής. Τέλος η εισαγωγή του νέου προϊόντος στην αγορά θα υποστηριχθεί με επιχειρηματική μελέτη για την πλήρη εμπορική του αξιοποίηση.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Προηγουμενο αρθρο

Μνήμες 1922: Χριστιανός έμεινε 10 χρόνια σε σπηλιά στο Αδραμύττι.

Επομενο αρθρο

Ηλίας Ψυρούκης: Ένας νεαρός εξερευνητής του Διαστήµατος από τον γαλαξία της Ελλάδας