Νέες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις- “Τιμωρία” για την FRONTEX με διακοπή χρηματοδότησης

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:
Του Δημήτρη Μαμάκου
Εδώ και πολύ καιρό, υπάρχουν καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο και στον Έβρο. Σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, οι μετανάστες συλλαμβάνονται αφού έχουν φτάσει στο ελληνικό έδαφος, οδηγούνται σε σκάφη του λιμενικού και τους φουντάρουν με σωσίβια -ή και χωρίς- μεσοπέλαγα. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, τους βάζουν σε μικρά διασωστικά σκάφη, χωρίς μηχανή, και τους αφήνουν πάλι μεσοπέλαγα. Σε κάποιες περιπτώσεις, ειδοποιείται το λιμενικό της Τουρκίας για να τους διασώσει, σε κάποιες άλλες όχι.
Οι μαρτυρίες είναι πάρα πολλές πια, έρχονται από τους ίδιους τους μετανάστες ή από οπτικοακουστικά ντοκουμέντα ποικίλων πηγών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί σε κάθε περίπτωση την διενέργεια επαναπροωθήσεων, αφού αυτές είναι παράνομες (και που επιπλέον γιατί σε πολλές περιπτώσεις έχουν, σύμφωνα με μαρτυρίες οδηγήσει σε θάνατο). Επιπλέον έχουν ασκηθεί διώξεις σε οργανώσεις και άτομα που συνεχίζουν να καταγγέλουν τις επαναπροωθήσεις. Στα κατηγορητήρια περιλαμβάνονται η διακίνηση μεταναστών και προσφύγων και σε κάποιες περιπτώσεις και η κατασκοπία…!
Προ μερικών ημερών, βγήκε μάλιστα και πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές αρχές ΔΕΝ πραγματοποιούν επαναπροωθήσεις! Την Πέμπτη 31/3/22, όμως, ήρθε μια απόφαση, η πρώτη από ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο, που αλλάζει τα δεδομένα: Αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας η χρηματοδότηση της δράσης της Frontex στην Ελλάδα και στην Ουγγαρία, όπως αποφάσισε η Επιτροπή Ελέγχου Προϋπολογισμού της ΕΕ, αρνούμενη να εγκρίνει τις σχετικές χρηματοδοτήσεις, αφού διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων από θεσμικά όργανα. Πρόκειται για τις παράνομες επαναπροωθήσεις που κάνει το ελληνικό λιμενικό μαζί με την ευρωπαϊκή Frontex κατ’ εντολή της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.
(Πληροφορίες από Εφημερίδα των Συντακτών)
Αιτία αποτέλεσε το πόρισμα – κόλαφος της OLAF που καταλογίζει βαρύτατες κατηγορίες στον διευθυντή της Frontex και σε άλλα δύο ανώτατα στελέχη, για μεθοδευμένη συγκάλυψη καταγγελιών για επιχειρήσεις επαναπροώθησης.

Για ακόμα μία φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέστειλε (με ευρύτατη πλειοψηφία) τη χρηματοδότηση της Frontex, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχει ανταποκριθεί στις αυστηρές οδηγίες που περιέχονται στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την εμπλοκή της στις επαναπροωθήσεις.

Συγκεκριμένα, στη σχετική ψηφοφορία που έγινε στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού, μόλις 6 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της χρηματοδότησης της υπηρεσίας συνοριακού ελέγχου της Ε.Ε.. Αντίθετα, 23 ευρωβουλευτές τάχθηκαν κατά, ενώ υπήρξε και μία αποχή. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Frontex «τιμωρείται» με αυτόν τον τρόπο.

Φωτογραφία : Aegean Boat Report
Προηγουμενο αρθρο

“To The Moon”: Μια ταινία του λέσβιου Μιχαήλ Δουκάκη που χρειάζεται τη δική μας συμβολή!

Επομενο αρθρο

Filmmaking in Exile: Η μετανάστευση στον κινηματογράφο στο Mosaik Support Center