Search

Ν. Γιαννάκας: «Το 2022 θα φανεί το μέγεθος της καταστροφής»

Η λέξη απελπισία δεν αρκεί για να περιγράψει την κατάσταση των επιχειρηματιών της εστίασης της Λέσβου. Την Τετάρτη στη 1μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς θα παραδώσουν κι εκείνοι συμβολικά τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους.  Πολλά μαγαζιά δεν θα ανοίξουν ούτε για σεζόν ενώ λουκέτο περιμένει δεκάδες επιχειρήσεις το 2022 όταν θα «σκάσει» το μεγάλο μπουρλότο που μπήκε στην εστίαση το 2020. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου καταστημάτων εστίασης «Ασπίδα», Νίκος Γιαννάκας σε συνέντευξη που μας παραχωρεί, τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολύ διαφορετικά όμως η κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους αποφάσισε να πάρει αυτόν τον δρόμο που δεν έχει γυρισμό για πολλούς επιχειρηματίες και τους εργαζόμενούς τους.

«Μετά την τελευταία επιστρεπτέα και με το ποσό αυτής να κυμαίνεται από 2.000 ως 4.000 στην καλύτερη, λεφτά με τα οποία το κράτος αποζημιώνει τους επιχειρηματίες για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο μήνες κατά τους οποίους ήμασταν υποχρεωμένοι να πληρώνουμε ενοίκιο και τα υπόλοιπα έξοδα, η κατάσταση στην εστίαση είναι απελπιστική. Με αυτά τα λεφτά καλούμαστε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας ως τον Μάρτιο και παράλληλα να πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, ΔΕΗ νερό ¨ΟΤΕ και όλα τα υπόλοιπα έξοδα ου μαγαζιού.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως ακόμη κι αν ένας επιχειρηματίας επιθυμεί να βάλει λουκέτο δεν μπορεί να το πράξει αυτή τη στιγμή καθώς είναι εγκλωβισμένος στην επιστρεπτέα επειδή έχουν πάρει αυτό το  «δάνειο» που έχει συγκεκριμένους όρους»  

Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα εξηγεί ο Νίκος Γιαννάκας καθώς το 2022 θα φανεί το μέγεθος της καταστροφής.

Η μεγάλη καταστροφή θα φανεί το 2022 όπου θα καταγραφεί έκρηξη λουκέτων και μαζικών απολύσεων. Όλη αυτή η υποτιθέμενη στήριξη της κυβέρνησης είναι ένα επικοινωνιακό τρικ και τίποτα ουσιαστικό. Η ανεργία θα εκτοξευθεί καθώς όλοι είμαστε μια αλυσίδα.

Τι απαντά στον Άδωνη Γεωργιάδη

O Άδωνης Γεωργιάδης υποστήριξε προκλητικά ότι κάποια μαγαζιά δούλεψαν καλά το καλοκαίρι και πως αν οι εστιάτορες θέλουν να παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους ευχαρίστως θα τα πάρει εκείνος. Όλοι γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων είχε λιγότερο τζίρο. Ο Υπουργός αναφέρεται στις ελάχιστες επιχειρήσεις με ντελίβερι που παρουσίασαν αυξημένο τζίρο αλλά να μην ξεχνάμε πως το ντελίβερι έχει δικά του έξοδα με τις εταιρίες που μεσολαβούν, τις εταιρίες των διανομέων κλπ δηλαδή υπάρχουν περισσότερα έξοδα σε σχέση με αυτά που παρουσίαζε η επιχείρηση στο παρελθόν. Είναι μεγάλο λάθος να αναφέρεται ειρωνικά στους εκπροσώπους ενός κλάδου που έχει πληγεί τόσο και έχει βάλει πλάτες, με ένα τόσο μεγάλο ποσοστό εργαζομένων πίσω του.

Κι αν θέλει να πάρει τα κλειδιά της δίκης μου επιχείρησης ας τα πάρει και ίσως τότε καταλάβει ότι ένα μαγαζί δεν είναι μόνο το ενοίκιο.

                                                 Τι θα μπορούσε να είχε γίνει αλλιώς 

Υπήρχε μια πρόταση που είχαμε κάνει μήνες τώρα. Είχαμε πει πως θα μπορούσε να υπάρξει επιλεκτική αναστολή. Επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα λόγω τοποθεσίας ή τετραγωνικών να λειτουργήσουν με τους όρους τους υγειονομικούς και οι υπόλοιποι να έπαιρναν τις αποζημιώσεις. Όμως κάτι τέτοιο δεν συζητήθηκε ποτέ. Όλα τα μαθαίνουμε κατόπιν εορτής.

 

Την ίδια στιγμή στην Ιταλία αποφασίστηκε η μείωση του επιπέδου κινδύνου,  βάσει κριτηρίων όπως το ποσοστό των κατειλημμένων κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας ή τον ρυθμό αναπαραγωγής του ιού, η οποία επιτρέπει μεταξύ άλλων να ανοίξουν και πάλι τα μπαρ και τα εστιατόρια στη διάρκεια της ημέρας. Τα μπαρ και τα εστιατόρια, τα οποία μπορούσαν μέχρι τώρα να προσφέρουν μόνο προϊόντα για το σπίτι, θα μπορούν πλέον να υποδέχονται τους πελάτες στα τραπέζια τους μέχρι τις 18:00, όμως σε περιορισμένο αριθμό και με σεβασμό στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

 

Εδώ πότε θα ανοίξουν τα μαγαζιά; 

Υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα που την υπαγορεύει και η λογική πως τα μαγαζιά θα ανοίξουν κατά τον Μάη μετά το Πάσχα και τη Πρωτομαγιά. Όμως μέχρι τότε το θέμα της επιβίωσης παραμένει. Η στάση μας πρέπει να είναι πολύ πιο σκληρή, πρέπει στον αγώνα μας να ενταχθούν οι μουσικοί και οι καλλιτέχνες καθώς είμαστε όλοι μια μεγάλη αλυσίδα.

Μαζί να γίνουμε μια γροθιά γιατί μαζί θα πεινάσουμε.

 

 

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική δράση
κινητοποίησης με τον τίτλο «ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ». Η δράση του Συλλόγου μας στο
νησί μας θα λάβει χώρα στην πλατεία Σαπφούς στην Μυτιλήνη 13:00 με 15:00, στο Δημοτικό
θέατρο Καλλονής 10:00 με 14:00 και στην πλατεία Πλωμαρίου 11:00 με 12:30. Καλούμε
ΟΛΑ τα καταστήματα να συμμετάσχουν στην εκδήλωση φέρνοντας ένα κλειδί που θα
συμβολίζει το λουκέτο που κινδυνεύει να μπει στην επιχείρηση τους.
Με την κίνηση αυτή θέλουμε να δείξουμε το αδιέξοδο που έχει φτάσει ο κλάδος της Εστίασης
1 χρόνο μετά την πανδημία. Ο κλάδος χρειάζεται μία αληθινή στήριξη και συγκεκριμένο
πλάνο δομικών αλλαγών, ώστε να μπορέσει να είναι την επόμενη μέρα μαζί με τους
εργαζομένους του (συνολικά πάνω από 400.000 πολίτες) ξανά με δουλειά.
Προσκαλούμε όσα καταστήματα εστίασης δεν είναι στον Σύλλογο να δώσουν παρουσία και
να γραφτούν και στον Σύλλογο ώστε να έχουν καλύτερη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις του
κλάδου. Δεν θα υπάρξει κόστος συνδρομής για το 2021 λόγω των δύσκολων οικονομικών
καταστάσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τέλος, θέση στ΄οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες εστίασης και ψυχαγωγίας και αφορά στην απαλλαγή των δημοτικών τελών   από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, πήρε ο Σύλλογος καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας «Ασπίδα». Μετά το σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας politikalesvos.gr με ανακοίνωσή του ο σύλλογος υποστηρίζει μεταξύ των άλλων ότι «η κίνηση του Δήμου Μυτιλήνης να υπάρξει απαλλαγή των δημοτικών τελών για τα καταστήματα που ήταν κλειστά με κρατική εντολή είναι στην σωστή κατεύθυνση, όμως η επίλεκτη απαλλαγή τελών μόνο για τις επιχειρήσεις που είχαν μηδενικό τζίρο μας βρίσκει αντίθετους. Τα δημοτικά τέλη βγαίνουν σύμφωνα με τα τετραγωνικά της επιχείρησης και από την στιγμή που η επιχείρηση ΔΕΝ μπορεί να λειτουργήσει τον χώρο της με κρατική εντολή (άσχετα αν μπορεί να δώσει ντελίβερι) πρέπει να δικαιούνται την απαλλαγή τελών. Το νησί μας έχει περάσει πολλά περισσότερα προβλήματα από την υπόλοιπη Ελλάδα και γι’ αυτό χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη στήριξη.»

Ακόμη, ο σύλλογος στην ίδια ανακοίνωση ζητά «την πλήρη απαλλαγή δημοτικών τελών για το 2020 και το 2021 για τα ΚΑΔ που έκλεισαν με κρατική εντολή χωρίς εξαιρέσεις, να υπάρξει  99% έκπτωση για τις μισθώσεις εξωτερικών χωρών από τον Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο για το 2020 και 2021 και τέλος  Ειδική αποζημίωση για τις επιχειρήσεις μας που επλήγησαν από το μεταναστευτικό και τον κορωνοϊό αυτά τα χρόνια. Ο Δήμος επιβάλλεται να στηρίξει τις επιχειρήσεις του νησιού, στην πιο δύσκολη στιγμή των τελευταίων δεκαετιών.»