Μουσικό Εντευκτήριο “ΠΕΛΑΓΟ”: Οι εγγραφές ξεκίνησαν!

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Το Μουσικό Εντευκτήριο “ΠΕΛΑΓΟ” είναι Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείριση (Κοιν.Σ.Επ) που ιδρύθηκε στη Μυτιλήνη τον Μάρτιο του 2019. Έχει πολιτιστικό – εκπαιδευτικό χαρακτήρα και δραστηριοποιείται στον χώρο του στην οδό Σκρα 42, Κιόσκι, με μαθήματα παραδοσιακών και σύγχρονων οργάνων, φωνητικής, εικαστικό και θεατρικό εργαστήρι και μαθήματα τουρκικών κι ελληνικών για ξένους. Απώτερος σκοπός του είναι η δημιουργία παραδοσιακού καφενείου με τα προϊόντα της Λέσβου και μουσική σκηνή, όπου θα φιλοξενούνται οι πολιτιστικές δράσεις του όπως συναυλίες, σεμινάρια, προβολές ταινιών, εκθέσεις εικαστικών κ.α

 

Αποτελεί καρπό των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων της προέδρου του, ερμηνεύτριας και στιχουργού Βασιλικής Παπαγεωργίου – με καταγωγή από την Ερεσσό της Λέσβου – στην Κωνσταντινούπολη όπου έζησε και δημιούργησε για 23 χρόνια, με το γνωστό συγκρότημα “Βόσπορος” και συνεργασίες με Έλληνες και Τούρκους μουσικούς. Κατά την επιστροφή της στην Ελλάδα επέλεξε το νησί της καταγωγής της, τη Λέσβο για να ιδρύσει μαζί με διαλεχτούς συνεργάτες το Μουσικό Εντευκτήριο “ΠΕΛΑΓΟ” με σκοπό τη διατήρηση και προώθηση της πολύτιμης  Λεσβιακής μουσικής παράδοσης και του  πολιτισμού του Β. Αιγαίου γενικότερα.

 

Το 2019 η Κοιν.Σ.Επ “ΠΕΛΑΓΟ” συμμετείχε επιτυχώς στο Λεσβιακό Καλοκαίρι με συναυλίες της Βασιλικής Παπαγεωργίου στον Παπάδο, στην Ερεσσό στα πλαίσια της εκδήλωσης πυρπόλησης Παπανικολή, στον Λεπέτυμνο, το Καλό Λιμάνι, τον παραδοσιακό γάμο στο Σίγρι κλπ. Επίσης διοργάνωσε στο αρχοντικό Γεωργιάδη σε συνεργασία με τη χορωδία του Εκδοτικού Οίκου “Ιστός” της Κωνσταντινούπολης σεμινάριο για τα Μυτιληνιά Ζεϊμπέκικα με εισηγητή τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νίκο Ανδρίκο.

 

Το 2020 η “ΠΕΛΑΓΟ” κατέθεσε πρόταση για συμμετοχή στο Λεσβιακό Καλοκαίρι 2020 με δύο συναυλίες στο Κάστρο της Μυτιλήνης στις 14-15 Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας οι εκδηλώσεις ακυρώθηκαν. Τον Αύγουστο 2020 διοργάνωσε στον Ασώματο Λέσβου Σεμινάριο Ρυθμολογίας με την Laurita Cortinas ενώ τον Νοέμβριο 2020, λίγο πριν την αναστολή της λειτουργίας του λόγω πανδημίας, διοργάνωσε διήμερο Σεμινάριο Υποκριτικής – σύστημα Στανισλάφσκι με τη Βάλεια Τζαννέτου. Επίσης εν μέσω πανδημίας το Μουσικό Εντευκτήριο “ΠΕΛΑΓΟ” δημιούργησε το δικό του μουσικό κανάλι στο YouTube και βιντεσκόπησε στον χώρο του αλλά και προέβαλε ποικίλα μουσικά σχήματα που δημιουργούν στο νησί, σε μια προσπάθεια καταγραφής του μουσικού και καλλιτεχνικού δυναμικού του νησιού και εναύσματος για περισσότερη καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία.

 

Το καλοκαίρι 2021 διονάργωσε τριήμερο σεμινάριο Ελληνικών Παραδοσιακών Ρυθμών & Ρυθμολογίας με τον Μιχάλη Κλαπάκη στο Αρχοντικό Γεωργιάδη και συμμετείχε δυναμικά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι το νησιού με συναυλίες στην Ερεσσό στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την πυρπόληση τουρκικής ναυαρχίδας από τον Παπανικολή, στο Λεσβιακό Καλοκαίρι (Κάστρο Μυτιλήνης – Μια Νύχτα στη Μεσόγειο), στις Γιορτές Αμπελουργίας στην Ανεμώτια, στο Τσαρσί Χαμάμ σε βιβλιοπαρουσίαση με πρόγραμμα μελοποιημένης Σαπφούς ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου  συμμετείχε με συναυλία Τραγουδιών της Μικρασίας και της Προσφυγιάς στις εκδηλώσεις με τίτλο «Ημέρες μνήμης Μικρασίας 2021 – 99 χρόνια μετά Θυμόμαστε, Γνωρίζουμε, Τιμάμε» που οργανώνει ο Σύλλογος κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και  Κιόσκι Μυτιλήνης “Το κιρκινέτσι” στον αύλειο χώρο του κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

 

Το Μουσικό Εντευκτήριο ΠΕΛΑΓΟ μετά τις επιτυχημένες συναυλίες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε το καλοκαίρι του 2021 ανοίγει πάλι τις πόρτες του σε μικρούς και μεγάλους με την εκκίνηση του νέου κύκλου εκπαιδευτικών εργαστηρίων που φιλοξενεί στον χώρο του (Σκρα 42, Κιόσκι)

Τα εργαστήρια περιλαμβάνουν:

 

εκμάθηση μουσικών οργάνων όπως ούτι, μπουζούκι, πολίτικο λαούτο, σάζι, σαντούρι, παραδοσιακό κλαρίνο, παραδοσιακό βιολί, φλογέρα και μουσική προπαιδεία για παιδιά, θεωρία λαϊκών δρόμων-μακάμ, ευρωπαϊκής μουσικής και σύγχρονης Jazz, κιθάρες, σαξόφωνο, φωνητική, μουσικά σύνολα

 

εκμάθηση γλωσσών, όπως τούρκικα και ελληνικά για ξένους

 

εργαστήρια εικαστικών, όπως ελεύθερο σχέδιο, τεχνικές χρώματος, γλυπτική, εισαγωγή στο ψηφιδωτό, τοιχογραφία, τεχνικές ανακύκλωσης

 

θεατρικό εργαστήρι

 

με άρτιους δασκάλους και προσιτές τιμές.

 

Ιστοσελίδα:

www.pelago.gr

 

YouTube channel:

https://www.youtube.com/channel/UC9h70B5kJTVR9lGGLbAG3Jg

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 2251 303382, 694 900 76 71

Προηγουμενο αρθρο

“Τι είναι ο τόπος μας, τι ειν’η πατρίδα μας”; (Μετά την επίσκεψη της κας Αγγελοπούλου στη Λέσβο).

Επομενο αρθρο

Στην Καλλονή με τον CEO της “Jet2 Ηolydays”