Μόνος απέναντι στην Πανδημία: Η “πολυτέλεια” των PCR τεστ

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Δεν έχει τελειωμό αυτή η κατρακύλα που ζούμε τις τελευταίες μέρες όπου σημειώθηκε αυτή η δραματική αύξηση κρουσμάτων. Το τηλέφωνο του ΕΟΔΥ βουίζει, άνθρωποι είναι στο σπίτι με πυρετό και δεν ξέρουν αν νοσούν από τι νοσούν και τι να κάνουν στην περίπτωση που έχουν covid 19. Οι περισσότεροι δεν έχουμε τα 60άρια που απαιτεί η ιδιωτική μοριακή εξέταση και τα PCR τεστ τελειώνουν! Οι υγειονομικοί κάνουν αναγκαστικά rapid στον κόσμο που όμως είναι αναξιόπιστο. Αυτό έγινε και εδώ στη Μυτιλήνη των 255 κρουσμάτων σε μια μέρα. Πολύς κόσμος έχει το αρνητικό rapid και εργάζεται αυτή τη στιγμή. Όμως όπως αναφέρει ρεπορτάζ του iatronet.gr, η χρονική διαφορά μεταξύ θετικοποίησης της PCR και του rapid test, δηλαδή, του χρόνου που είναι θετική η PCR αλλά αρνητικό το rapid στην αρχή της νόσου, είναι μερικές ώρες μέχρι μια ημέρα. Το γεγονός ότι για να εκτελεστεί η PCR χρειάζεται αρκετές ώρες μέχρι ημέρες, ανάλογα με το φορτίο που υφίσταται το σύστημα, στην ουσία δεν βοηθάει για να ανακοπεί η μετάδοση. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της PCR, θα έχει θετικοποιηθεί και το rapid test.

Μετά τις εικόνες με ατέλειωτες ουρές για ένα τεστ, ακολούθησε η πληροφορία ότι πολλοί συμπολίτες μας σήμερα το πρωί έφυγαν άπραγοι από το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, λόγω έλλειψης μοριακών τεστ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, με τη Διευθύντρια του Κέντρου, κα Ελεονώρα Μανιάτη, επιβεβαιώθηκε η έλλειψη μοριακών τεστ, λόγω της μεγάλης προσέλευσης κόσμου των τελευταίων ημερών, αλλά και η επιλεκτική πλέον αξιοποίησή τους, μετά τις πρόσφατες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Σε δήλωσή της η βουλευτής επισημαίνει:

«Είναι απαράδεκτο την ώρα που σημειώνονται καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων και στη Λέσβο και η εξάπλωση της πανδημίας βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα, να μετατρέπονται τα μοριακά τεστ σε είδος προς εξαφάνιση στις δημόσιες δομές υγείας του νησιού. Την ίδια στιγμή βέβαια δημιουργούνται ουρές έξω από τα ιδιωτικά διαγνωστικά, όπου αναγκάζεται να καταφύγει ο κόσμος είτε για επιβεβαίωση της θετικότητας στον κορονοϊό είτε προληπτικά, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Εδώ και τώρα, να εξασφαλιστεί, επάρκεια σε τεστ διάγνωσης του κορονοϊού, και να σταλούν με ευθύνη του Υπουργείου μοριακά τεστ (PCR),τα οποία θα συνδράμουν στην ακριβή διάγνωση της νόσου.

Η κυβέρνηση, που κρύβεται πίσω από την «ατομική ευθύνη» και τον ανορθολογισμό που η ίδια τροφοδοτεί με τις παλινωδίες και τα πρωτόκολλα λάστιχο, όπως το αίσχος της 5ήμερης καραντίνας για τους εργαζόμενους, προκειμένου να μη διαταραχθεί η “λειτουργία της οικονομίας”, φέρει τεράστια ευθύνη για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Είναι πραγματικά αδιανόητο και εγκληματικό να μη δίνεται ακόμα και τώρα η δυνατότητα για μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν διαγνωστικά τεστ για όλους, με στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αναγκαίο προσωπικό και μέσα, με περισσότερες κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, προκειμένου να πάψουν οι εικόνες συνωστισμού σε ατέλειωτες ουρές για ώρες. Και φυσικά με επίταξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί και η δωρεάν χορήγηση μοριακού τεστ σε όσους το έχουν ανάγκη, με βάση τις επιστημονικές ενδείξεις και στο πλαίσιο της απαραίτητης ιχνηλάτησης”

Μετά και από αυτό, όλους μας μας βαραίνει η ατομική ευθύνη. Όχι όμως αυτή που μας καταλογίζει η κυβέρνηση αλλά αυτή που έχουμε επειδή από την αρχή δεν αντισταθήκαμε όλοι μαζί και δεν απαιτήσαμε υγεία για όλους.

 

Προηγουμενο αρθρο

Ξαφνική αποχώρηση Ζαφείρη από το Δήμο Δυτικής Λέσβου

Επομενο αρθρο

Καταγγελία για δραστηριότητα στη Βάστρια: “Τίποτα δεν μπορεί να επιβληθεί σε ένα τόπο”