1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου:Η Κλασική Μουσική όπως δεν την έχετε φανταστεί!

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Διάσημοι ερμηνευτές – Mαγευτικός τόπος

19, 20 & 21.8.2015

Αν, κατηφορίζοντας τα σοκάκια του Μολύβου, συναντήσετε ένα τρίο να παίζει Μπραμς ή αν, κοντά στο λιμάνι, ακούσετε αποσπάσματα από την Tέταρτη συμφωνία του Μάλερ είναι γιατί αυτό το καλοκαίρι ένα ξεχωριστό φεστιβάλ κλασικής μουσικής γεννιέται στο Βόρειο Αιγαίο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ) | Molyvos International Music Festival (MIMF), που θα πραγματοποιηθεί στις 19, 20 & 21 Αυγούστου στον Μόλυβο της Λέσβου, στην εναρκτήρια χρονιά συγκεντρώνει 21 κορυφαίους ερμηνευτές κλασικής μουσικής από όλο τον κόσμο σε μια τριήμερη μουσική γιορτή με θέμα τη «Μεταμόρφωση».

 

Ιδρύτριες & καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ είναι οι ελληνογερμανίδες πιανίστριες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν, που, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, έχουν ήδη σημαντικές διακρίσεις στο ενεργητικό τους αλλά και ένα ξεχωριστό ταμπεραμέντο. Ο συνδυασμός αυτός τις ώθησε να δημιουργήσουν ένα Φεστιβάλ που στον πυρήνα του συνυπάρχει η διαχρονικότητα της κλασικής μουσικής με τη φρεσκάδα του σήμερα, η δεξιοτεχνία στην ερμηνεία με την ελευθερία στην προσέγγιση.

Danae_Doerken_c_Martin_Teschner

Συνιδρυτής & αρωγός του Φεστιβάλ είναι ο Δημήτρης Τρύφων, νεαρός επιχειρηματίας με καταγωγή από τη Λέσβο.

 

Για αυτή την πρώτη χρονιά του Φεστιβάλ δημιουργούν ένα συναρπαστικό πρόγραμμα με θέμα τη «Μεταμόρφωση» καλώντας ταλαντούχους και ήδη διάσημους ερμηνευτές της γενιάς τους, όπως η Αμερικανίδα βιολονίστρια Κάρολαϊν Γκούλντινγκ, ο Γερμανός βιολοντσελίστας Μπένεντικτ Κλέκνερ και ο Βρετανός διευθυντής ορχήστρας Τζουλζ Γκέηλ να συμπράξουν με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας κλασικής μουσικής σκηνής, όπως η Γερμανίδα σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν και ο διεθνής μας σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος, σε συναυλίες και μικρά ιντερλούδια που θα δοθούν στο πανέμορφο κάστρο αλλά και σε γραφικά σημεία-έκπληξη του οικισμού.

Joolz_Gale_c_Michael_Brus

Αξιοποιώντας την διαχρονική σαγήνη του Μολύβου, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για να βιώσει κανείς την κλασική μουσική σε ένα μαγευτικό τοπίο. Σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, το Φεστιβάλ είναι έμπρακτη απόδειξη πως η μουσική μπορεί να εμπνεύσει, να συνδέσει και να ενώσει τους ανθρώπους, κοινό και μουσικούς, από όλο τον κόσμο.

 

Όπως αναφέρουν η Δανάη και η Κυβέλη Ντέρκεν «Η Μεταμόρφωση» δεν είναι μόνο το μουσικό θέμα του Φεστιβάλ, αλλά και ο στόχος του. «Επιλέξαμε έργα στα οποία είτε ο συνθέτης είτε η ίδια η σύνθεση βιώνουν ένα είδος μεταμόρφωσης. (π.χ. Μεταμορφώσεις του Στράους, Από τη Ζωή μου του Σμέτανα, Τέταρτη συμφωνία του Μάλερ). Αυτά τα κομμάτια μας επιτρέπουν μια κλεφτή ματιά στις σκέψεις και τα συναισθήματα του συνθέτη και μας δείχνουν διαφορετικά μονοπάτια που μπορούμε να επιλέξουμε. Επιπλέον, το ρεπερτόριο και οι τίτλοι των τεσσάρων μας συναυλιών αντιπροσωπεύουν διαφορετικά στάδια μεταμόρφωσης μέσα στη ζωή.

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ επιδιώκουμε η μεταμόρφωση να συμβεί μέσα από τη μουσική σε πολλά επίπεδα. Ο Μόλυβος μεταμορφώνεται μέσα από το Φεστιβάλ σε τόπο κλασικής μουσικής, ο καλλιτέχνης μεταμορφώνεται μέσα από τη μοναδική ομορφιά του Μολύβου, ο ακροατής μεταμορφώνεται και αντλεί έμπνευση μέσα από τη μουσική που παρουσιάζεται με μια φρέσκια προσέγγιση».

Kiveli Dörken by Giorgia Bertazzi

Στους στόχους του Φεστιβάλ είναι να κάνει την κλασική μουσική πιο προσιτή σε ανθρώπους όλων των ηλικιών με πρωτότυπες εκδηλώσεις, διαδραστικά δρώμενα μέσα στο χωριό του Μολύβου, ειδικά διαμορφωμένες συναυλίες και μουσικά εργαστήρια για παιδιά και νέους. Επίσης, να αποτελέσει σημαντικό θεσμό κλασικής μουσικής στη χώρα μας και δημοφιλή μουσικό προορισμό παγκοσμίως.

 

Το Φεστιβάλ υποστηρίζεται από διεθνώς καταξιωμένους μουσικούς όπως ο Βρετανός διευθυντής ορχήστρας Σερ Ρότζερ Νόρρινγκτον και ο Γερμανός πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας Λαρς Φογκτ (μέλη γνωμοδοτικής επιτροπής ΔιΦεΜΜ).

 

FOR_PRESS_RELEASE_01

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου ευχαριστεί την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για την ευγενική της υποστήριξη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φετινό πρόγραμμα:

http://www.molyvosfestival.com/main/programme/

 

 

Καλλιτέχνες 2015

 

Κάρολαϊν Γκούλντινγκ, βιολί

Νοέ Ινουί, βιολί

Νταντζούλο Ισιζάκα, βιολοντσέλο

Ελένη Καμβυσίδη, κρούστα

Μίχαελ Κάουλαρτς, φαγκότο

Θεόδωρος Κερκέζος, σαξόφωνο

Μπένεντικτ Κλέκνερ, βιολοντσέλο

Εύα-Νίνα Κόζμους, φλάουτο

Σεμπάστιαν Μαντς, κλαρινέτο

Σελίν Μουανέ, όμποε

 

Μαρκ Μπούτσκοφ, βιολί

Δανάη Ντέρκεν, πιάνο

Κυβέλη Ντέρκεν, πιάνο

Χάιγιουν Παρκ, βιολί

Μάρλις Πέτερσεν, σοπράνο

Τίμοθυ Ριντάουτ, βιόλα

Λιονέλ Σπεσιάλ, κόρνο

Γκόραν Στεφάνοβιτς, ακορντεόν

Λεχ Αντόνιο Ουσζύνσκι, βιόλα

Τζουλζ Γκέηλ, διευθυντής ορχήστρας

 

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Αναδεικνύεται η λημνιακή παράδοση 

Επομενο αρθρο

Απ’ όλη την Ευρώπη, μαθητές και εκπαιδευτικοί γινόμαστε ένα