Search

Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου-τ. Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου:«Ζει τον …μύθο του» κάθε καλοκαίρι στη Λέσβο!

Αν και γεννήθηκε στη Λάρισα και αργότερα μετακόμισε στην Αθήνα, με καλοκαιρινά διαλείμματα στη Λέσβο, η επιλογή του για τις διακοπές τον φέρνει κάθε χρόνο πίσω στο νησί.

Ειδικά τώρα που είναι και ο αγαπημένος προορισμός της μυτιληνιάς γυναίκας του, των παιδιών του και των οικογενειών τους, ο Μιλτιάδης  Χατζηγεωργίου κάθε Αύγουστο… «ζει το μύθο του στο Βόρειο Αιγαίο».

Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου που συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα,(έχοντας συμμετάσχει σε σημαντικές και μεγάλου ενδιαφέροντος δίκες για τουλάχιστον 4 δεκαετίες),  ο κος Χατζηγεωργίου δεν θυμίζει τίποτα από εκείνον που θα βλέπαμε πίσω από τα έδρανα των δικαστηρίων.

Χαλαρός και ιδιαίτερα σεμνός με μια εντυπωσιακή χρήση της ελληνικής γλώσσας, μας ανέπτυξε τους λόγους που επιμένει να έρχεται στη Λέσβο για να απολαμβάνει  το χταποδάκι και το ουζάκι  του, που δεν βρίσκει πουθενά αλλού.

 

Πολύπλευρα χαρακτηριστικά, αυτά της Λέσβου

 Ο ίδιος σε μια χαλαρή κουβέντα που είχαμε μας ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Δεν είναι ένα, το χαρακτηριστικό αυτού του τόπου που με τραβάει κάθε χρόνο εδώ. Το νησί της Λέσβου έχει πολλά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, παρθένο περιβάλλον, μοναδική γαστρονομία, αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ιστορικό και λογοτεχνικό πλούτο, αλλά και παραδοσιακά τεκταινόμενα  που αποτελούν μια εμπειρία  τόσο για τον ντόπιο όσο και τον ξένο που το επισκέπτεται.

Άλλωστε τούτος εδώ είναι ένας ευλογημένος και πλούσιος τόπος, που δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε ως τουριστικό προϊόν. Τα πανηγύρια, για παράδειγμα, είναι τόσα πολλά εδώ,  που δεν τα συναντάς σε κανένα άλλο νησί, σε τέτοια έκταση και με τόσο ενδιαφέρον.

Οι παραδοσιακοί οικισμοί, που έχουν διατηρηθεί με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση, είναι άλλο ένα μεγάλο κομμάτι που κάνει το νησί διαφορετικό με χαρακτήρα και προσωπικότητα.

Σαφώς και υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης, όπως η καθαριότητα για παράδειγμα, που θεωρώ ότι μόνο με μια καμπάνια ευρύτερης ευαισθητοποίησης της κοινωνίας θα μπορούσε να βελτιώσει τη γενικότερη εικόνα του τόπου και να προσδώσει σ’αυτόν ένα αξιοζήλευτο αποτέλεσμα.

Η παραμονή μου στη Λέσβο,  μου δίνει την ευκαιρία να γνωρίζω κάθε φορά καλύτερα το μέρος, να το χαρτογραφώ  με εξορμήσεις σε διαφορετικά σημεία, αλλά και να το γνωρίζω εις βάθος. Άλλωστε  παρουσιάζει αρχιτεκτονικό, παραδοσιακό, ιστορικό ή ακόμα και θρησκευτικό ενδιαφέρον».

 

 

Code of Ethics:

Πώς μπορεί να είναι η κοινωνική ζωή ενός ανθρώπου, που η επαγγελματική του θέση του επιβάλλει μια αυτοσυγκράτηση ή ακόμη, εξαιτίας και των υποθέσεων που αναλαμβάνει, ένα κοινωνικό αποτράβηγμα;

Ο κος Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου απαντά με σαφήνεια: «Κάποιος που αναδέχεται αυτό που λέμε “code of ethics” έχει ένα είδος αυτοπεριορισμού, κατά περίπτωση βέβαια. Προσωπικά, είμαι ένας άνθρωπος που η επαγγελματική μου ιδιότητα με έκανε να είμαι προσεκτικός ως προς το να μην υπάρξει δυσάρεστη συνέπεια  με τις ανθρώπινες σχέσεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιορίστηκα σε ο,τιδήποτε από αυτά που επέλεξα να κάνω στη ζωή μου, οπότε έμαθα να κρατώ κάποια πράγματα για τον εαυτό μου, ώστε να διατηρώ και τις ισορροπίες» τονίζει χαρακτηριστικά.

Πλέον, μετά τα τόσα χρόνια που επισκέπτεται τη Λέσβο, έχει αναπτύξει δεσμούς και φιλίες που του χάρισαν  το δικό του σημείο αναφοράς. Πάντα έχει να προτείνει ιδέες για το αναπτυξιακό προφίλ του τόπου σε όλα τα επίπεδα, ενώ θεωρεί ότι μια υπερκομματική συνεργασία για το καλό του Β. Αιγαίου θα ήταν η πιθανότερη λύση καλύτερης και εποικοδομητικότερης λειτουργίας της αυτοδιοίκησης στο νομό που θα πήγαινε τον τόπο και τους ανθρώπους της ένα βήμα μπροστά.

Ο κος Χατζηγεωργίου, κλείνοντας την όμορφη κουβέντα μας, επέμεινε στο σλόγκαν του ΕΟΤ “ Live your myth in Greece”, το οποίο με μια μικρή παράφραση θα μπορούσε να λειτουργήσει το ίδιο δυναμικά και για το νησί της Λέσβου και κατ’ επέκταση για όλο το Βόρειο Αιγαίο