Search

Η μαγεία των μεταμορφώσεων: Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Λίγα λόγια για το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (16-19/8/2016) με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ του Βαγγέλη Ευθυμίου “Metamorphoses”.

Είναι περιττό να τονιστεί εκ νέου η δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε ο ίδιος ο Έλληνας έχει γνωρίσει καλά, μέσα από την καθημερινότητα, τις συνέπειες της κρίσης. Όχι μόνο τις γνώρισε, αλλά γονάτισε και μάτωσε από αυτές.

Πλέον ισχυρίζεται, μέσω “ηγετικών φυσιογνωμιών” ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γιατρέψει τις βαθύτατες πληγές που φέρει μία χώρα η οποία καλά θα κάνει να στρέψει το βλέμμα της προς άλλες κατευθύνσεις για τις λύσεις ανάτασης που απεγνωσμένα αποζητά. Οι τέχνες, ο πολιτισμός και η πνευματική καλλιέργεια φαντάζουν ιδανικά μονοπάτια για την έξοδο της Ελλάδας από τον λαβύρινθο της κρίσης. Οι κάτοικοι του Μόλυβου, έχουν πιάσει το νόημα και σκορπίζουν υπέροχη κλασική μουσική μέσα από το νεοϊδρυθέν Φεστιβάλ τους. Το έργο “Metamorphoses” φιλοξενήθηκε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και δίνει μία γεύση από την συλλογική προσπάθεια των ιδρυτών, αλλά και των κατοίκων γενικότερα, να επαναφέρουν τον σφυγμό στην χώρα διαμέσου της μουσικής.

 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Μόλυβος είναι ένας από τους ομορφότερους, παραδοσιακούς και διατηρητέους οικισμούς της Λέσβου. Το επιβλητικό κάστρο που ατενίζει αγέρωχα από την κορυφή του νησιού, λειτούργησε άψογα ως αισθητικό εφαλτήριο και αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για την γέννηση του φεστιβάλ. Πλακόστρωτα σοκάκια, χρυσαφένιες αμμουδιές και γραφικές πλατείες στεγάζουν κλασικές μουσικές από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η κάμερα του Βαγγέλη Ευθυμίου ταξιδεύει στην χώρα του νησιού και βρίσκει πρωταγωνιστές στα πρόσωπα των πρωτομαστόρων της τετραήμερης εκδήλωσης. Δύο από τα ιδρυτικά μέλη, οι ελληνογερμανίδες πιανίστες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν, παίρνουν θέση μπροστά στον φακό και μιλούν για την αρχική ιδέα, το πλάνο, τις δυσκολίες και γενικότερα την όλη μαγεία που περικλείει τις “Μεταμορφώσεις”. Οι προσπάθειες των ανθρώπων που κινούν τα νήματα του Φεστιβάλ, επικροτούνται τόσο από την προσέλευση του κόσμου όσο κι από την λαμπερή παρουσία των μουσικών που περιλαμβάνει στο πρόγραμμα του. Την χρονιά που μας πέρασε, στην πρεμιέρα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής του Μόλυβου φιλοξενήθηκε η διάσημη σοπράνο Marlis Petersen παραδίδοντας μια ερμηνεία αλήστου μνήμης αποσπώντας το χειροκρότημα των όλων θεατών.

Ο σκηνοθέτης του “Metamorphoses”, Βαγγέλης Ευθυμίου παραδίδει 50′ λεπτά αγνού και ανόθευτου ντοκιμαντέρ. Ουσιαστικά πρόκειται για μία ταινία που αγγίζει ένα καλλιτεχνικό θέμα, για την παρουσίαση του οποίου βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά κι αποδεικτικά στοιχεία. Μία καλλιτεχνική αναπαράσταση της πραγματικότητας με δυο λόγια. Όσον αφορά την υπέροχη προσπάθεια των ανθρώπων του Μόλυβου, αναμφίβολα τους αξίζουν συγχαρητήρια και ευχής έργον να αγκαλιαστεί το Φεστιβάλ από τον κόσμο γιατί πραγματικά το αξίζει.

 

 

 

606x340_327574

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου – ΔιΦεΜΜ (Molyvos International Music Festival – MIMF) είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου που συγκεντρώνει κορυφαίους νέους ερμηνευτές διεθνούς φήμης για μία τριήμερη γιορτή κλασικής μουσικής.

Μαζί με τoυς ταλαντούχους αυτούς νέους εμφανίζονται οι πλέον καταξιωμένοι καλλιτέχνες της κλασικής μουσικής, ενισχύοντας το στόχο του ΔιΦεΜΜ να γίνει ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς κλασικής μουσικής στην Ελλάδα και δημοφιλής μουσικός προορισμός παγκοσμίως.

Αξιοποιώντας την διαχρονική σαγήνη του Μολύβου, το Φεστιβάλ προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για να βιώσει κανείς την κλασική μουσική σε ένα μαγευτικό τοπίο. Ακομή και σε μία περίοδο παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, το ΔιΦεΜΜ αποδεικνύει πως η μουσική μπορεί να εμπνεύσει, να συνδέσει και να ενώσει τους ανθρώπους, φιλοξενώντας κοινό και μουσικούς από όλον τον κόσμο.

Με ιδρύτριες & καλλιτεχνικές διευθύντριες την Δανάη και την Κυβέλη Ντέρκεν, που έλκουν την καταγωγή τους από τον Μόλυβο, το ΔιΦεΜΜ παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο ερμηνευτές υψηλού επιπέδου στην τοπική κοινότητα, έχοντας στόχο να παίξει ζωτικό ρόλο στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού και να κάνει την κλασική μουσική πιο προσιτή σε ανθρώπους όλων των ηλικιών με πρωτότυπες εκδηλώσεις, διαδραστικά δρώμενα μέσα στο χωριό του Μολύβου, ειδικά διαμορφωμένες συναυλίες και μουσικά εργαστήρια για παιδιά και νέους.

Συνιδρυτής & αρωγός του Φεστιβάλ είναι ο Δημήτρης Τρύφων, νεαρός επιχειρηματίας με καταγωγή από τη Λέσβο.