Search

«Μουσική Συνάντηση Μεσογειοτόπια 2015»Έ – έ – έρχονται! Και φέρνουν ήχους Δύσης και Ανατολής…

Στο Αρχοντικό Γεωργιάδη

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Ξεκίνησαν το 2010, σαν μια πρώτη απόπειρα μιας μεγάλης μουσικής συνάντησης στη Λέσβο, ανθρώπων του χώρου και λατρών της μουσικής. Τα «Μεσογειοτόπια» κλείνουν φέτος τα 6α τους «γενέθλια». Και παρόλο που αρκετοί από τους πρώτους συμμετέχοντες και διοργανωτές έχουν φύγει πια από το νησί, η αγάπη για το τελευταίο και οι δυνατές σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια περίπου, αποτελούν ισχυρή κινητήριο δύναμη.

Έτσι, στις 29 και 30 Μαΐου και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Αρχοντικό Γεωργιάδη θα φιλοξενήσει μέσα κι έξω παρέες μουσικών, νέα σχήματα και καλεσμένους συμμετέχοντες επισκέπτες από όλη τη χώρα. Για άλλο ένα διήμερο με νότες, ανταλλαγή ιδεών και εικόνων, χορούς και θεατρικά παιχνίδια, όπως αυτά που έχουν δημιουργήσει εδώ και χρόνια μια νέα ατμόσφαιρα στη Μυτιλήνη.mes1

Όσοι συμμετέχουν κάθε χρόνο στα «Μεσογειοτόπια», αλλά και όλοι οι φίλοι του θεσμού, ουσιαστικά περιμένουν το καινούριο πρόγραμμα ήδη από τη λήξη κάθε διοργάνωσης. Συνήθως οι συμμετοχές συζητούνται ούτως ή άλλως σε εκείνη τη φάση, αλλά οι τελικές συμμετοχές και το πρόγραμμα, διαμορφώνονται πάντα μέσα στην άνοιξη, όταν φανεί και η δυναμική που υπάρχει για οικονομική υποστήριξη. Κι αυτό γιατί, από την αρχή, οι διοργανωτές των «Μεσογειοτοπίων» – βασικοί εμπνευστές και όσοι τα στήριξαν με ενθουσιασμό από την πρώτη στιγμή – χρηματοδοτούν αυτοτελώς όλο το διήμερο, καλύπτοντας τα μεταφορικά των μουσικών που φτάνουν στη Λέσβο από αλλού, αλλά και τη διαμονή τους, που συχνά είναι φιλοξενία σε σπίτια.

Το φετινό πρόγραμμα βγήκε μόλις χτες. Φρέσκο – φρέσκο, λοιπόν και πάλι αφιερωμένο στις μουσικές τάσεις της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, περιλαμβάνει τόσο συναυλίες, όσο και κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις. Το διήμερο φετινό πρόγραμμα Τα «Μεσογειοτόπια» του 2015 θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 29 Μαΐου, με μια ζωντανή εμφάνιση του «Συνόλου Γέφυρα», στις 7 το απόγευμα, στο εσωτερικό του Αρχοντικού Γεωργιάδη – το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι πλέον βαμμένο κι ανακαινισμένο. Μια νοητή επιστροφή στην εποχή του Μπαρόκ, από ένα ιδιαίτερο και καινούριο μουσικό σύνολο, θα ανοίξει τη φετινή διοργάνωση. Μετά, όλοι έξω! Στις 8.30, στην κεντρική σκηνή του Αρχοντικού, στο βάθος της μπροστινής αυλής, θα εμφανιστούν οι «Sapfous Jazz Sextet», επίσης καινούριο τοπικό σχήμα που, όπως δηλώνει και το όνομά του, ακολουθούν μουσικούς δρόμους της jazz. Στις 9.30, οι επίσης νέοι «Gaouboys», θα οδηγήσουν το κοινό στα δικά τους folkgroove μονοπάτια. Η πρώτη ημέρα των «Μεσογειοτοπίων» θα κλείσει με τους «Al Mahabba Ensemble». Επτά χρόνια μετά από εμφάνισή του στη Μυτιλήνη με τους «Motivasyon», ο Νεκτάριος Σταματέλος με το νέυ του, θα ξανάρθει μαζί με όλη την πολύχρονη μπάντα και συγκεκριμένα με την Έφη Ζαϊτίδου στο κανονάκι, το Φώτη Μυλωνά στο μπάσο και το Γιάννη Χρήστου στην Αιγυπτιακή τάμπλα, για να μας ξεναγήσουν στην αραβική μουσική. Στη φωνή ο καταπληκτικός Σύριος τραγουδιστής Nabil Al Sayeg, που θα ερμηνεύσει κλασικά τραγούδια από τη Συρία, το Λίβανο, την Αίγυπτο, την Τυνησία και το Μαρόκο. Προσέξτε: στα αραβικά, «Al Mahabba» σημαίνει «αγάπη»…

Τmes22ο Σάββατο 30 Μαΐου, το μουσικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει και πάλι στις 8.30, αυτή τη φορά κατευθείαν στην κεντρική σκηνή του Αρχοντικού. Οι «Taş Plak Kumpanyası», από την Κωνσταντινούπολη, θα παίξουν αστική μουσική της Τουρκίας, μαζί με διάφορους δικούς τους πειραματισμούς. Σημειωτέων ότι, η λυράρισσα Φωτεινή Κοκκάλα, υπήρξε μέλος του σχήματος «Motivasyon», που είχε ξεκινήσει από τη Μυτιλήνη κι έχει ξαναπαίξει στο νησί.

mesi

Στις 9.30 η Αφεντούλα Ραζέλη θα ξεναγήσει τον κόσμο με το δικό της τρόπο σε λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια που όλοι γνωρίζουμε κι αγαπάμε, αλλά και τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία. Τέλος, στις 10.30 το βράδυ, οι Κρητικοί μουσικοί Αλέξανδρος Παπαδάκης και Μάνος Σαβιολάκης, με τη λύρα του ο πρώτος και το λαούτο του ο δεύτερος, θα χαρίσουν στο κοινό αυθεντικούς ήχους από την κάτω πλευρά του Αιγαίου, την Κρήτη του Νότου. Σημειώνεται ότι και τις δύο μέρες θα πραγματοποιούνται στο Αρχοντικό διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις. Μεταξύ αυτών παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τις Ανατολικές Χώρες από την «Πάραλο – Πολιτιστική Παρέμβαση – στις 7.30 το απόγευμα στο εσωτερικό του Αρχοντικού και αφήγηση παραμυθιών με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τις 6 έως τις 7 το απόγευμα στο χώρο του Κινηματογράφου, που θα λειτουργήσει ως παιδική σκηνή. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις, είναι ελεύθερη. Για επιπλέον ενημέρωση και πληροφορίες: http://mesogeiotopia.blogspot.gr.