Search

Μαθητές από έξι χώρες στην Πέτρα Λέσβου! Πρόγραμμα κατά του σχολικού εκφοβισμού

Σε συνεργασία με δευτεροβάθμια σχολεία του εξωτερικού το Γυμνάσιο Πέτρας Λέσβου συμμετέχει, σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+κατά του εκφοβισμού (bullying), με τίτλο: «Roadmap to building a caring and respectful school community», δηλαδή «Χάρτης πορείας για τη δημιουργία μιας σχολικής κοινότητας αλληλοβοήθειας και αλληλοσεβασμού».

Με αφορμή τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα αυτό το Γυμνάσιο Πέτρας συνεργάζεται από τον Σεπτέμβριο του 2018 με σχολεία από την Ιταλία, την Μεγάλη Βρετανία, την Τουρκία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία.  Στόχος του προγράμματος είναι να μελετήσει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και να προτείνει τρόπους για τη διαχείριση και αντιμετώπισή του.

Επιπλέον, όμως, στόχος είναι η γνωριμία με τον πολιτισμό και τα εκπαιδευτικά συστήματα των άλλων χωρών. Πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα Erasmus+ στο οποίο το Γυμνάσιο Πέτρας συνεργάζεται με την ίδια ομάδα αξιόλογων συνεργατών (και φίλων πια).

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Πέτρας συγκέντρωσαν υλικό για τον εκφοβισμό (μορφές, αίτια και συνέπειες). Έκαναν έρευνα στο χώρο του σχολείου φτιάχνοντας ερωτηματολόγια τα οποία συμπλήρωσαν οι συμμαθητές τους (στατιστικές). Έγραψαν το σενάριο για μια μικρή ταινία. Παρουσίασαν τη δουλειά τους στα δημοτικά σχολεία Πέτρας, Μήθυμνας, Σκουτάρου και Στύψης. Σχεδίασαν το λογότυπο, που επιλέχτηκε κατόπιν διαγωνισμού από τους μαθητές των συνεργαζόμενων χωρών, για να εκπροσωπεί το πρόγραμμα. Παρουσίασαν τη δουλειά τους στη συνάντηση μαθητών και καθηγητών από όλες τις χώρες στην Πορτογαλία, το Νοέμβριο 2018. Η συνάντηση αυτή στην Πορτογαλία, η πρώτη του προγράμματος, υπήρξε κατά γενική ομολογία επιτυχημένη, όχι μόνο για την ποιότητα και την ποικιλία των παρουσιάσεων και των δράσεων, αλλά και για το δέσιμο και τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Από τις 25 Φεβρουαρίου έως την 1 Μαρτίου 2019, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη των συνεργατών μας από τις άλλες χώρες στην Πέτρα και στη Μήθυμνα. Στο Γυμνάσιο, μαθητές και εκπαιδευτικοί από τις έξι χώρες παρουσίασαν τις εργασίες τους κατά του εκφοβισμού με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας, επικοινώνησαν, συνεργάστηκαν και παρήγαγαν νέο ενδιαφέρον υλικό. Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή ήταν η συμμετοχή του Δημοτικού σχολείου Πέτρας, του οποίου οι μαθητές παρουσίασαν τραγούδια και βίντεο που δημιούργησαν οι ίδιοι με τη βοήθεια των αξιόλογων δασκάλων τους.

Οι φιλοξενούμενοί μας παρακολούθησαν παρουσίαση της ιστορίας και των θησαυρών της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης», καθώς και παρουσίαση σχετικά με το πώς η ελληνική γλώσσα γονιμοποίησε τις δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες, δηλαδή τις μητρικές τους γλώσσες, ώστε να αντιληφθούν ότι καθημερινά χρησιμοποιούν πλήθος ελληνικών λέξεων, και ότι μέσω αυτών των λέξεων και εννοιών τους μοιράζονται με εμάς τους Έλληνες τις ίδιες πολιτισμικές αξίες. Ότι κατά βάθος «όλοι είμαστε Έλληνες», όπως έγραψε ο Άγγλος ποιητής Percy Shelley.

Είχαν επίσης την ευκαιρία να ακούσουν παραδοσιακή μουσική παιγμένη από τους μαθητές του Γυμνασίου Πέτρας και να κάνουν μαθήματα ελληνικών χορών. Γνώρισαν την ιστορία και τον Λεσβιακό πολιτισμό μέσα από επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, εκκλησίες και βιβλιοθήκες. Στη Μήθυμνα επισκέφθηκαν το βυζαντινό κάστρο, τον ιερό ναό του Αγ. Παντελεήμονος, την Ιστορική Βιβλιοθήκη, τη Σχολή Καλών Τεχνών, το μουσείο των Παλαιών Λουτρών. Στην Πέτρα, την Παναγία, τον Άγ. Νικόλαο και το Σπίτι της Βαρελτζίδαινας. Επίσης, επισκέφθηκαν τον αρχαίο ναό των Μέσσων, τις ιαματικές πηγές της Γέρας και στη Μυτιλήνη, τα μουσεία Θεόφιλου και Τεριάντ.

Την τελευταία ημέρα παραδόθηκαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες. Ακολούθησε μια βραδιά με γλέντι, μουσική, χορό, αλλά και μεγάλη συγκίνηση καθώς εκπαιδευτικοί και μαθητές ανέπτυξαν σχέσεις φιλίας και αγάπης τις πέντε αυτές ημέρες συνεργασίας. Ευχή όλων οι συνεργάτες μας να αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές για τη χώρα μας, τον πολιτισμό της και τον τρόπο ζωής. Σε αυτό συνέβαλε, επίσης, με εξαιρετικό τρόπο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Πέτρας με τα χειροποίητα παραδοσιακά εδέσματα που με αφθονία πρόσφεραν, για να γνωρίσουν τη λεσβιακή κουζίνα. Τέλος, νέος κύκλος εργασιών αρχίζει με στόχο την επόμενη συνάντησή μας στο Παλέρμο της Σικελίας!