Search

Μάνος Δούκας: Μια αυτονόητη υποψηφιότητα

“Θα είμαι κι εγώ υποψήφιος στις Δημοτικές Εκλογές. Με τη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ, φυσικά. Για το Δήμο Δυτικής Λέσβου φυσικά, που είναι … η γειτονιά μου. Με υποψήφιο δήμαρχο το Γιάννη το Συκά, αγαπητό σύντροφο, φίλο και συνάδελφο. Πρώην δήμαρχο στον Πολυχνίτο για 8 χρόνια. Μαζί με πολλούς άλλους αγαπητούς συναγωνιστές και φίλους.

Θα είμαι υποψήφιος γιατί είναι μια πολιτική μάχη. Γιατί είναι μια μάχη σ’ ένα δήμο πιό δύσκολο από άλλους, αφού … δεν υπάρχει. Δημιουργήθηκε μόλις τρεις μήνες πριν τις εκλογές. Έτσι προς το παρόν έχουμε εκλογές, αλλά δήμο δεν έχουμε. Και ειδικά σ’ αυτές τις συνθήκες, η περιοχή μας κι ο δήμος της, χρειάζεται μια δημοτική αρχή αγωνιστική, που έχει εμπειρία και που ξέρει να διεκδικεί, να απαιτεί και να λέει όχι στις κυβερνήσεις της ΕΕ και στην ίδια την ΕΕ και την πολιτική της. Δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλοι συνδυασμοί που θα μπορούσαν να επικαλεστούν ένα τέτοιο παράδειγμα διεκδίκησης και αντίστασης.

Θα είμαι υποψήφιος με τη ΛΑΣΥ, γιατί κανένας άλλος δε μπορεί να συμβάλει στη διεκδίκηση λύσεων για τα λαϊκά προβλήματα, όπως αυτή. Δε μπορεί ένας φιλελεύθερος να παλέψει για τις τιμές του γάλακτος ή του κρέατος ή του λαδιού υπέρ του παραγωγού. Δε μπορεί να τα βάλει με τους εκμεταλλευτές (αφού μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις τους έχει … υποψήφιους). Δε μπορεί ένας οπαδός της “οικονομίας της αγοράς” να προστατέψει τον κόλπο Καλλονής από την υπερεκμετάλευση, τη φύση από τα γιγάντια βιομηχανικά πάρκα των ανεμογεννητριών, τον τουρισμό από τα μονοπώλια και τα πρακτορεία. Και δε μιλάω για “έναν” συνδιασμό, αλλά για τρεις, που έχουν την ίδια στρατηγική, πολιτική και ιδεολογία.

Θα είμαι υποψήφιος με τη ΛΑ.ΣΥ. και το ΚΚΕ, στην περιοχή όπου περνάει το 80% των προσφύγων και των μεταναστών, μιας που είναι οι μόνοι που έχουν μιλήσει κι αγωνιστεί από πολύ παλιά ενάντια στην πολιτική που γεννά και συντηρεί το μεταναστευτικό. Ενάντια στους Νατοϊκούς πολέμους που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές (με τις ευλογίες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών “ανήκομεν εις την δύσιν”). Ενάντια στις συμφωνίες του Δουβλίνου Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που καταδικάζει τους Λέσβιους και τους πρόσφυγες, αφού φράζει το δρόμο στις μεταναστευτικές ροές και τις εγκλωβίζει εδώ (Με τις ευλογίες και τις υπογραφές Κ. Μητσοτάκη, Κ. Σημίτη, Κ. Καραμανλή και Α. Τσίπρα). Δε μπορούν να λύσουν ή να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό οι τρεις αρχιτέκτονες της πολιτικής της «Μόριας».

Θα είμαι υποψήφιος, με τη ΛΑ.ΣΥ. γιατί δεν είμαι “ανεξάρτητος” από το λαό, τις ανάγκες του και τα προβλήματά του. Γιατί η ΛΑ.ΣΥ. δεν είναι ένας συνδυασμός που ανακυκλώνει κυβερνητικούς παράγοντες μπλε, πράσινους και ροζ, με μεταγραφές καρεκλοκένταυρων παραγόντων. Αλλά είναι ένας συνδυασμός αγωνιστών, που τον αγώνα, το “όχι”, το “απαιτώ”, το “διεκδικώ” δεν το έχουν σαν ψεύτικη προεκλογική φαμφάρα, αλλά σαν αληθινή στάση ζωής, κάθε μέρα κι από κάθε θέση, για τα προβλήματα και τις ανάγκες των ανθρώπων του λαού.

Θα είμαι υποψήφιος με τη ΛΑ.ΣΥ. και το Γιάννη, γιατί είναι ο μόνος αριστερός συνδυασμός κι ο μόνος αριστερός υποψήφιος δήμαρχος στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου. Εκτός κι αν ο καθένας είναι ό,τι δηλώνει. Εκτός κι αν μπορούν οι αρχιτέκτονες των μνημονίων και της πιστής εξυπηρέτησης των συμφερόντων των βιομηχάνων, να χαρακτηρίζονται ακόμα και … “αριστεροί”. Εκτός κι αν τη φράση “Πέρασε πιά ο καιρός που τιμάμε τις αξίες και τις ιδέες του Πολυτεχνείου. Τώρα πρέπει να τιμάμε και να αναδεικνύουμε τις ιδέες της επιχειρηματικότητας” (σε εκδήλωση για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου), μπορεί να την έχει πει … αριστερό στόμα.

Θα είμαι υποψήφιος με τη ΛΑ.ΣΥ. και το ΚΚΕ, γιατί πάντα ήμουν. Πάντα ήμασταν όλοι μας στην οικογένειά μου.

Θα είμαι υποψήφιος στη Δυτική Λέσβο, γιατί ξέρω τους ανθρώπους της και ξέρω να την υπηρετήσω μαζί τους”.

Μάνος Δούκας