Search

Μανώλης Κωνσταντιδέλλης: «Το μέλλον της χώρας και του πρωτογενή τομέα, βρίσκεται στους Συνεταιρισμούς»

 Στη σημερινή οικονομική συγκυρία, παλιότεροι συνεταιρισμοί που άντεξαν την κρίση αλλά και οι νέοι που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα αυτής, επιχειρούν να βρουν έναν καινούργιο βηματισμό, αναπτύσσοντας συνεργασίες με γνώμονα την ευρύτερη κοινωνική ωφέλεια. Με κύριο στόχο να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους νέους του τόπου ο νέος πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου Μανώλης Κωνσταντιδέλλης βαδίζει μπροστά επιχειρώντας να εκσυγχρονίσει τη φυσιογνωμία του παραδοσιακού συνεταιριστικού μοντέλου. Μετά από ένα δυναμικό ξεκίνημα, μια καταστροφική πυρκαγιά και πολλά προβλήματα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσοτόπου αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με τόλμη και δεν κάνει πίσω: «Όταν είσαι μόνος τα προβλήματα σου φαίνονται βουνό, όταν όμως είσαι μαζί με ένα σύνολο ανθρώπων που έχουν κοινά συμφέροντα τότε έχεις πολύ μεγαλύτερη ισχύ και δύναμη…», εξηγεί.

 

«Αν θυμηθώ τα πρώτα χρόνια, μπορώ να σας πω ότι δεν ήταν όλα εύκολα, όμως με προτάσεις που τις στηρίξαμε με συνέπεια και σταθερότητα καταφέραμε βήμα-βήμα να κάνουμε τον Συνεταιρισμό Μεσοτόπου γνωστό και να προωθήσουμε τα προϊόντα μας σε πολλά καταστήματα της Μυτιλήνης και του νησιού καθώς και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Από την στιγμή που καθετοποιήσαμε την παραγωγή του γάλακτος, έβαλαν πλάτη οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να βγάλουμε στην αγορά ποιοτικά προϊόντα που θα κέρδιζαν στον γαστρονομικό χάρτη του νησιού. Έτσι ξεκινήσαμε με τη φέτα και συνεχίσαμε με το λαδοτύρι, τη γραβιέρα, και τις βιολογικές τους επιλογές, το γιαούρτι, το γίδινο τυρί κ.α.

Η πολιτική μας στον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, είναι η παραγωγή αγνών γαλακτοκομικών προϊόντων σταθερά υψηλού επιπέδου ποιότητας, ασφάλειας και γεύσης, τα οποία να ανταποκρίνονται πλήρως, στις διαμορφούμενες σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών.

 

Συνεχίσαμε με το παγωτό από πρόβειο γάλα σε διάφορες γεύσεις, ένα προϊόν που έγινε ανάρπαστο ενώ προσθέσαμε πολλούς κωδικούς σε ό,τι έχει να κάνει κωδικούς διατροφής φτάνοντας τους 103 τον αριθμό.

Μπήκαμε στη διαδικασία κατεψυγμένου προϊόντος με πίτσες, τυροπιτάκια και άλλα είδη, τα οποία επειδή έχουν ποιοτική ύλη και βρίσκονται και αυτά υψηλά στη λίστα επιλογής των καταναλωτών.

Βέβαια προωθήσαμε τα προϊόντα και στο εξωτερικό, τα οποία κανείς σήμερα τα βρίσκει σε όλες τις Βαλκανικές χώρες στην Κεντρική Ευρώπη, την Κύπρο, ενώ φτάσαμε μέχρι Αμερική και Κύπρο.

Στις δραστηριότητές του ο Συνεταιρισμός έχει και σωρεία άλλων δραστηριοτήτων που μας δίνει τη δυνατότητα να απορροφούμε ντόπιο πληθυσμό σς θέσεις εργασίας γεγονός που μας κάνει υπερήφανους αφού αυτή ήταν η κεντρική μας φιλοσοφία όταν ξεκινήσαμε να επαναδραστηριοποιούμε και πάλι τον Συνεταιρισμό. Σήμερα σε όλες τις δραστηριότητές μας εργάζονται 20 άτομα.

Παράλληλα στοχεύσαμε στην υπεραξία της πρώτης ύλης προκειμένου όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να γίνουν μέλη μας και να πληρώνονται το γάλα στην πραγματική του αξία.

Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το βήμα και να διεκδικήσουμε μερίδιο στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων με μεγάλο ρίσκο, το οποίο μας δικαίωσε στην πορεία.

 Το μέλλον της χώρας είναι οι συνεταιρισμοί

Οι νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα πρέπει να ενταχθούν στους συνεταιρισμούς της περιοχής τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους υπόλοιπους παραγωγούς. Όταν είσαι μόνος τα προβλήματα σου φαίνονται βουνό, όταν όμως είσαι μαζί με ένα σύνολο ανθρώπων που έχουν κοινά συμφέροντα τότε έχει πολύ μεγαλύτερη ισχύ και δύναμη να αντιμετωπίσεις τα όποια προβλήματα

Έχουμε όραμα και προγραμματισμό 

Αυτή τη στιγμή στη Λέσβο λειτουργούν αρκετοί μεγάλοι συνεταιρισμοί, η οποίοι δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, πώληση και τυποποίηση αγροτικών προϊόντων με σημαντικό κύκλο εργασιών. Εμείς ως Συνεταιρισμός Μεσοτόπου, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και συμμετέχουμε σε πολλά από αυτά. Στα άμεσα σχέδια μας είναι η δημιουργία δικού μας τυροκομείου και μονάδας παραγωγής διάφορων γαλακτοκομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων και προϊόντων ζαχαροπλαστικής. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, και να κρατήσουμε μέσα από αυτές τους νέους ανθρώπους στον τόπο μας».

 

 

  «Η παραγωγή των προϊόντων γίνεται από Λεσβιακό γάλα και από πρόβατα Λεσβιακής φυλής -κτηνοτρόφων που είναι μέλη του Συνεταιρισμού»

 

 

Οι κάτοικοι του Μεσοτόπου είναι κυρίως κτηνοτρόφοι, γεωργοί, ψαράδες, εργάτες και τεχνίτες. Το κατεξοχήν επάγγελμα, όμως, με το οποίο ασχολούνταν ανέκαθεν έως και σήμερα, σχεδόν όλες οι οικογένειες του χωριού, ήταν η οικιακή κτηνοτροφία, Οι ίδιοι, λοιπόν, παρασκεύαζαν τα δικά τους τυριά, όπως φέτα, λαδοτύρια, κεφαλοτύρια, μυτζήθρα, αλλά και βούτυρο, αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα.

Βασικό διατροφικό στοιχείο, άλλωστε, της γαστρονομικής κουλτούρας της δυτικής Λέσβου αποτελούσε ανέκαθεν το γάλα και τα παράγωγά του, δημιουργώντας με την ανθρώπινη εμπειρία μοναδικές παραδοσιακές νοστιμιές και προϊόντα με μοναδική γεύση! Μια γεύση που έμεινε αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων, παρά τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτρόφων στη σημερινή τους μορφή.

Οι κτηνοτρόφοι του Μεσοτόπου και των άλλων γραφικών χωριών της δυτικής Λέσβου -όπως η Άγρα,, η Ερεσός, η Άντισσα και το Σίγρι, έχοντας στα χέρια τους ένα ισχυρό όπλο, το γάλα τους -ένα αγνό, καθαρό και δυνατό προϊόν, ένωσαν τις δυνάμεις τους κάτω από την ομπρέλα του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου, που ιδρύθηκε το 1923.