Search

Lesvos Food Festival: Όλη η γεύση της Λέσβου σε 10 +1 μέρες

Η Λέσβος χάρη στη γεωγραφική της θέση αποτελεί διαχρονικά ένα σταυροδρόμι γαστρονομικών πολιτισμών που έχουν αφήσει τα ίχνη τους στις γεύσεις, τις μυρωδιές και τις συνταγές του τόπου. Εκεί που η Δύση ανταμώνει αρμονικά με την Ανατολή πρώτο λόγο έχουν τα ποιοτικά υλικά του πρωτογενή τομέα στην εποχή τους και το πάθος των οικοτεχνιών που αναδεικνύουν τα πρότυπα της υγιεινής Μεσογειακής διατροφής. Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό γεύσεων που βάζει στο επίκεντρο το μεζέ, το ουζάκι, μα πάνω απ’ όλα την παρέα. Τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα της γαστρονομίας του νησιού απεικονίζονται στο λογότυπο του φεστιβάλ (σαρδέλα, γλυκάνισος, ελιά) και συνθέτουν ένα σύγχρονο μοτίβο, που εκφράζει την γιορτινή μας διάθεση καθώς μαζευόμαστε γύρω από το τραπέζι!

To 2o Lesvos Food Fest θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 15 Ιουλίου 2018 στη Λέσβο.

 

Tο Lesvos Food Fest 2018   θα διαρκέσει συνολικά 10 ημέρες από 5 έως 15 Ιουλίου και  σχεδιάστηκε με στόχο να  προβάλει  δυναμικά τα γαστρονομικά ήθη, έθιμα και προϊόντα της κάθε περιοχής που θα φιλοξενήσει  φέτος τις δράσεις του, λαμβάνοντας υπόψη τις κατά τόπους γεωγραφικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.

Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά οι προγραμματισμένες δράσεις:

Πέμπτη 5/7

Βόρεια Λέσβος – Λαφιώνας

Με αγάπη για την παράδοση ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Αλέξανδρος» μας προτείνει το τοπικό superfood.

18:30 στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, Λαφιώνας

Παρουσίαση διαδικασίας παρασκευής τραχανά και τοπικών γλυκών με θέα το Αιγαίο.

Παρασκευή 6/7

Κεντρική Λέσβος – Σκάλα Καλλονής

Ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής προτείνει μια μέρα στο ψαροχώρι της Σκάλας Καλλονής γεμάτη αλμύρα και θαλασσινές γεύσεις.

9:30 Στο λιμανάκι της Σκάλας Καλλονής

Πρωινή βαρκάδα στον κόλπο της Καλλονής, γνωστός και ως «λίμνη του Αριστοτέλη». Εργαστήρι παστώματος σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις και το Σύλλογο Αλιέων Σκάλας Καλλονής.

18:30 Στην πλατεία της Σκάλας Καλλονής

Μαγειρέματα από chef και τον Σύλλογο Μικρασιατών Καλλονής και βραδινή μουσικοχορευτική εκδήλωση από τοπικούς συλλόγους.

Σάββατο 7/7 & Κυριακή 8/7

Δυτική Λέσβος – Ερεσός

Ο Φορέας Ανάπτυξης & Προβολής Ερεσού μας ταξιδεύει από το χθες στο σήμερα με μουσικές και τοπικές γεύσεις.

19:00 στην παραλία της Σκάλας Ερεσού

Με κιθάρες και τραγούδι θυμόμαστε παρέα νοσταλγικές εποχές στη παραλία της Σκάλας Ερεσού. Με καρπούζι και τουλουμοτύρι… όπως τότε που τα πράγματα ήταν απλά και ανέμελα.

18:30 στην πλατεία της Ερεσού

Στην κεντρική πλατεία της Ερεσού θα παρακολουθήσουμε δημιουργίες υψηλής μαγειρικής σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ερεσιωτών «Φανίας», με πρώτη ύλη το βράσμα από τα διάσημα σύκα Ερεσού.

*Παράλληλη δράση

Ερεσιώτικο πρωινό. Σχεδιασμένο με μεράκι, βασίζεται σε τοπικά προϊόντα και συνταγές της περιοχής. Αναζητήστε το στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις της Ερεσού καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Δευτέρα 9/7

Ανατολική Λέσβος – Γέρα

Η Κοιν. Σ. Επ. «ΜΟΔΟΥΣΑ» συστήνει τοπικά προϊόντα και ντόπιους παραγωγούς σε μια υπαίθρια αγορά.

18:00 στο Ντουραχάνι, Παπάδος Γέρας, Εγκαταστάσεις Μοδούσας

Υπαίθρια αγορά παραγωγών και γευσιγνωσία στις εγκαταστάσεις της Μοδούσας στο Ντουραχάνι Παπάδου Γέρας, με τη συμμετοχή παραγωγών που θα παρουσιάσουν λεσβιακά προϊόντα (συσκευασμένα και μη).

Τρίτη 10/7

Ανατολική Λέσβος – Μυτιλήνη

Βιβλιοπωλείο Book & Art, πεζόδρομος Κομνηνάκη.

20:00 βιβλιοπωλείο Book and Art, Κομνηνάκη 5, Μυτιλήνη

Βιβλιομαγειρέματα από chef.

Τετάρτη 11/7

Κεντρική Λέσβος – Αγία Παρασκευή

Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς φιλοξενεί στον υπαίθριο χώρο του «λαδερά μαγειρέματα», που παντρεύουν την παράδοση με τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις.

19:00 στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Αγία Παρασκευή

Live μαγειρέματα από chef και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Αγίας Παρασκευής. Το ελαιόλαδο, οι ελιές, η πάστα ελιάς θα έχουν την τιμητική τους, ενώ οι συνταγές παρουσιάζονται σε παραδοσιακά πήλινα σκεύη. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από ομιλίες για τη μαγειρική και αποθήκευση τροφίμων σε κεραμικά σκεύη.

Πέμπτη 12/7 έως Κυριακή 15/7

Βόρεια Λέσβος – Μόλυβος

Το Σωματείο Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων Μολύβου και ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου οργανώνει δράσεις για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες.

Πέμπτη 12/7, Παρασκευή 13/7 και Σάββατο 14/7 πρωί

10:00 Παιδικά εργαστήρια μαγειρικής, Πλατεία Λευκονοίκου, Μόλυβος

Μαγειρεύουμε με παιδιά ηλικίας από 5 ετών και συζητάμε για τη σπατάλη φαγητού στον πλανήτη σε συνεργασία με το «Μπορούμε».

10:00 Μίξεις με βότανα και αλάτι, Οθωμανικό Χαμάμ, Μόλυβος

Μια βιωματική δράση, που θα πραγματοποιηθεί στο Οθωμανικό Χαμάμ, όπου θα έρθουμε σε επαφή με τα βότανα και το αλάτι της Λεσβιακής γης.

      Πέμπτη 12/7 απόγευμα

20:00 Aegean Wine Tasting – Γευσιγνωσία κρασιών από το Βόρειο Αιγαίο, Πλατεία Λευκονοίκου, Μόλυβος

Δημοφιλή από την αρχαιότητα, τα κρασιά και τα οινοποιεία του Βορείου Αιγαίου παρουσιάζονται σε συνδυασμό με τα τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα της Λέσβου από εξειδικευμένη οινολόγο.

      Παρασκευή 13/7 απόγευμα

18:30 Εργαστήρια σε ιδιωτικές αυλές από Μολυβιάτισσες νοικοκυρές (βλ. σχετικό χάρτη)

Στη Λέσβο το καλοκαίρι οι νοικοκυρές «γεμίζουν» από κληματόφυλλα μέχρι κολοκυθολούλουδα. Οι Μολυβιάτισσες θα μας μάθουν την τεχνική του γεμίσματος ενός κρεμμυδοντολμά, το δίπλωμα του κληματόφυλλου, το κλείσιμο του κολοκυθοκορφά αλλά και τα μυστικά της γέμισης στις όμορφες αυλές τους.

      Κυριακή 15/7 πρωί

10:00 Προσκοπικά μαγειρέματα στην κατασκήνωση στο Αλσύλιο Μολύβου από ομάδες προσκόπων της Λέσβου

      Κυριακή 15/7 απόγευμα

21:00 Ouzo Tasting and Street Food – Γευσιγνωσία ούζου με μεζεδάκι μετά μουσικής στο λιμάνι του Μολύβου.

Σάββατο 14/7

Βόρεια Λέσβος – Πέτρα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας και το Σωματείο Εμπόρων & Επαγγελματοβιοτεχνών Πέτρας ανοίγουν τις αυλές των σπιτιών για γλυκά κεράσματα και μας προσκαλούν στην παραλία για πάρτυ.

18:30 στις αυλές του οικισμού (βλ. σχετικό χάρτη)

Παρουσίαση παραδοσιακών συνταγών ζαχαροπλαστικής από νοικοκυρές της Πέτρας, που ανοίγουν τις αυλές τους σε κοινό και επισκέπτες.

21:00 στην παραλία της Πέτρας (βόρεια είσοδος οικισμού)

Ακολουθεί 60s party στην παραλία της Πέτρας με παρουσίαση τοπικών ποτών συνδυασμένα σε cocktails.


Μη ξεχάσετε να αναζητήσετε τα ειδικά μενού “Ούζο με μεζέ” σε ξενοδοχεία, ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ στη Σκάλα Καλλονής, την Πέτρα, το Μόλυβο, τη  Λαφιώνα, την Ερεσό και τη Σκάλα Ερεσού