Search

LED, βοτσαλωτά και πρόσβαση για ΑΜΕΑ στη νέα Προκυμαία

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, υπέγραψε την προκήρυξη της διαδικασίας ηλεκτρονικού διαγωνισμού, με ημερομηνία δημοπράτησης, την 7η Οκτωβρίου 2021, για την επιλογή αναδόχου κατασκευής της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης, στη Μυτιλήνη, του έργου: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ – ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ & ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ», εκτιμώμενης αξίας 6.435.015 Ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και η συνολική προθεσμία εκτέλεσής του ορίζεται σε είκοσι (20) μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Από τη μελέτη προβλέπεται:

1) Η επίστρωση των πεζοδρομίων, από το Ξενοδοχείο Blue Sea μέχρι και τη οδό Χριστουγέννων, με χυτά υλικά αντιολισθητικά (Βοτσαλωτά) σε γήινες αποχρώσεις. Τέσσερεις διαφορετικοί τύποι βοτσαλωτών – που προκύπτουν από την κατεργασία των τοπικών πετρωμάτων – εναλλάσσονται στο δάπεδο με τον ρυθμό που προκύπτει από την επέκταση των χαράξεων των όψεων των απέναντι κτηρίων.

2) Τα πεζοδρόμια με τη νέα σχεδίασή τους θα εξασφαλίζουν την κυκλοφορία των πεζών και των ΑΜΕΑ με ράμπες και διαβάσεις σε όλα τα σημεία, όπου απαιτείται, Επίσης, θα υπάρχουν διάφορα καθιστικά με τα ίδια πετρώματα περιμετρικά της Προκυμαίας.

3) Η Πλατεία Σαπφούς θα σχεδιαστεί κατ’ επέκταση των πεζοδρομίων και της πόλης, χρησιμοποιώντας στοιχεία του παρελθόντος, δεμένα αρμονικά με τη σημερινή εποχή. Βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η περιοχή γύρω από το Άγαλμα της Σαπφούς να παραμείνει λιτή με το άγαλμά της και να αναδεικνύεται με τις τοπικές χρωματικές διαβαθμίσεις. Οι όψεις των κτηρίων του εκάστοτε οικοδομικού τετραγώνου μέσω των χαράξεων της προέκτασής τους επί της πλατείας θα διαμορφώνουν το δάπεδό της. Το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ θα καλύπτεται από ιδιαίτερο υλικό διάτρητου κορτέν με στίχους της Σαπφούς ετεροφωτιζόμενους.

 

4) Ο δρόμος της Προκυμαίας θα ανακατασκευαστεί με έγχρωμη άσφαλτο δίνοντας μια διαφορετική αισθητική.

5) Παράλληλα θα δημιουργηθούν διακριτοί χώροι για τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων με διαφορετικές αποχρώσεις.

6) Τέλος, όλη η Προκυμαία και η Πλατεία θα φωτιστούν με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και το σωστό φωτισμό όλων των χώρων.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης δήλωσε: «Ένα από τα οραματικά και προγραμματικά μου έργα δημοπρατείται. Είναι ένα έργο με νέα αισθητική, που σέβεται το παρελθόν και σηματοδοτεί ένα ευοίωνο μέλλον για την πόλη μας. Θέλω να ευχαριστήσω τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και όλους τους Δημοτικούς μας Συμβούλους, την Οικονομική και Τεχνική Υπηρεσία καθώς και την Υπηρεσία Προγραμματισμού που συνέβαλαν στην όλη διαδικασία. Συγχαίρω, όμως, δημόσια τον Αντιδήμαρχό μας Στρατή Τζιμή, ο οποίος με την ομάδα των εξαιρετικών συνεργατών του, την οποία δημιούργησε, φέρνουν «εκ του μηδενός» σε πέρας έργα, τα οποία η Δημοτική μας Αρχή θα μπορεί να υπερηφανευτεί, στο τέλος της θητείας της, ότι άλλαξαν τη Μυτιλήνη και τις Κοινότητες του Δήμου μας».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού, Στρατής Τζιμής, επεσήμανε: «Αλλάζουμε με νέα υλικά την εικόνα της Μυτιλήνης μας. Η Προκυμαία, η Πλατεία Σαπφούς, η οδός Π. Κουντουριώτη, και το Παλιό Λιμεναρχείο (το αμέσως επόμενο διάστημα ανακοινώνουμε τη δημοπράτησή του) αποκτούν νέα αρχιτεκτονική, η οποία θα φέρει την αειφόρο ανάπτυξη, σεβόμενη τον πολιτισμό και την ιστορικότητα αυτής της πόλης