Search

«Όραμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών»

Η Αγλαΐα Κυρίτση στο δημοσιογράφο Χρίστο Καλουντζόγλου και  στα «Πολιτικά» :

Πρόσωπο αναγνωρίσιμο από την θητεία της στην τηλεόραση, η Αγλαΐα Κυρίτση διεκδικεί την ψήφο μας στις περιφερειακές εκλογές επικεφαλής του συνδυασμού «Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή». Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «Πολιτικά», αναφέρεται στο πρόγραμμα του συνδυασμού της, στο όραμά της για τα νησιά, στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει και στο στοίχημα που βάζει η ίδια για τη ανασυγκρότηση «μιας περιοχής ευλογημένης από τη φύση και την ιστορία», όπως μας λέει.

–         Πόση είναι η απόσταση από το τηλεοπτικό πλατό στην πολιτική αρένα;

«Η απόσταση που υπονοείτε, εξαρτάται από το πώς εννοεί κανείς την Πολιτική. Και ως δημοσιογράφος ήμουν πάντα πολιτικά «εμπλεκόμενη», με την έννοια της άποψης για τα πολιτικά πράγματα της χώρας μου αλλά και της δράσης πάντα από τον χώρο της αριστεράς. Όμως τα τελευταία χρόνια μ’ αυτήν την μνημονιακή λαίλαπα που σαρώνει εργασιακά δικαιώματα, ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο της χώρας και καταργεί την όποια έννοια του κοινωνικού κράτους, ιδιαίτερα δε μετά την εμπειρία της «περιπέτειας της ΕΡΤ» που κατέδειξε ότι πλέον βρίσκεται η ίδια η Δημοκρατία σε κίνδυνο, οι «αποστάσεις» εκμηδενίστηκαν. Και από το τηλεοπτικό πλατό και από τους δρόμους και από το «γραφείο του Περιφερειάρχη» ο αγώνας είναι ένας».

–         Οι αντίπαλοί σας θα πουν ότι επιχειρείτε να εξαργυρώσετε την αναγνωρισιμότητα που εξασφαλίσατε από την δημόσια τηλεόραση  με την υποψηφιότητά σας για την περιφέρεια  Βορείου Αιγαίου. Τι απαντάτε;

«Οι πολιτικοί μου αντίπαλοι καλά θα κάνουν να απολογηθούν για την κατάντια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, εφόσον πρόκειται για πρόσωπα που άσκησαν πολιτική σ’ αυτόν τον χώρο τα ακριβώς προηγούμενα χρόνια. Ας μας πουν γιατί κατέρρευσαν οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, τι έκαναν για το τεράστιο ζήτημα της υγείας, για την αποψίλωση των νησιών από δημόσιες υπηρεσίες, για την κατάρρευση όλων των υποστηρικτικών δομών των αγροτών και για πολλά άλλα.

‘Oσο για τους πιθανούς καλοπροαίρετους συμπολίτες μου, θα ήθελα να τους πω ότι για μένα ο αγώνας για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και της δημοκρατίας συνεχίζεται από ένα διαφορετικό και θέλω να πιστεύω αποτελεσματικότερο μετερίζι. Το κρίσιμο για μένα είναι το γεγονός, ότι όλοι οι συνάδελφοί μου της ERTOPEN βρίσκονται στο πλευρό μου. Και το βράδυ των αποτελεσμάτων των εκλογών τη νίκη θα τη γιορτάσουμε μαζί».

–         Ο συνδυασμός σας έχει τον τίτλο «Βόρειο Αιγαίο-Γόνιμη Γραμμή». Πιστεύετε ότι είναι άγονη η γραμμή του Βόρειου Αιγαίου; Κι αν ναι, τι θα κάνετε για να την κάνετε γόνιμη;

«Ο τίτλος «γόνιμη γραμμή» παραπέμπει στο όραμά μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών μας, σε ένα δυναμικό comebackμιας περιοχής ευλογημένης από τη φύση και την ιστορία της. Παραπέμπει επίσης εκ του αντιθέτου, σε μια κατάσταση που την βιώνουν όλοι οι νησιώτες μας, όπως τη βίωσα κι εγώ η ίδια, περιοδεύοντας σε όλα τα νησιά και μιλώντας με τους ανθρώπους. Μαρασμός, μείωση του πληθυσμού κυρίως των νέων, υπανάπτυξη, ανεργία, παραγωγική αποσάθρωση. Αυτοί που κατάντησαν τα νησιά του Β. Αιγαίου «άγονη γραμμή», με ανύπαρκτη την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μεταξύ τους και αναξιόπιστα δρομολόγια πλοίων να συνδέουν «τάχα μου» τα νησιά με την Ηπειρωτική Ελλάδα, πρέπει να απολογηθούν.

Εμείς έχουμε έτοιμο το πρόγραμμά μας και δημοσιοποιημένο, για το πώς εννοούμε την παραγωγική ανασυγκρότηση. Πρώτα θα ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, θα οργανώσουμε ειδικό γραφείο γι αυτό το σκοπό και ταυτόχρονα σε συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς φορείς θα σχεδιάσουμε τις παρεμβάσεις μας, για την τόνωση της οικονομίας των νησιών μας. Και φυσικά το πρώτο μέλημά μας θα είναι η αποκατάσταση  πάση θυσία των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Δηλαδή η Περιφέρεια θα γίνει ένα επιτελείο σχεδιασμού, δράσης και παρέμβασης. Θα μετατρέψουμε τον τίτλο «Β. Αιγαίο» σε μεγάλο διεθνές brandname. Αυτό είναι το στοίχημα».

–         Πώς αντιλαμβάνεσθε το ρόλο της περιφέρειας ως μηχανισμού που θα μπορούσε να οδηγήσει τα νησιά του Β. Αιγαίου στην έξοδο από τη σημερινή συγκυρία;

«‘Oπως σας προανέφερα: Ως επιτελείο σχεδιασμού, οργάνωσης και δράσης. Με κινητοποίηση των ίδιων των ανθρώπων. Συνεταιρισμών, ομάδων αγροτών, άλλων φορέων που θα βρουν στην Περιφέρεια τον πραγματικό πολιτικό συμπαραστάτη τους. Θα αξιοποιήσουμε φυσικά όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, (ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους) όχι στην κατεύθυνση μιας «ψεύτικης απορρόφησης» και ενίσχυσης των ίδιων επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της παραγωγής, του σχεδιασμού εναλλακτικών μορφών τουρισμού, της μεταποίησης των προϊόντων, του marketing, της βοήθειας στην εξασφάλιση νέων αγορών, στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης των αρνητικών επιπτώσεων από την Νέα ΚΑΠ, κ.λπ.

Πρόκειται για ένα τεράστιο και δύσκολο έργο. Το γνωρίζουμε αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε».

–         Η αντιπαράθεση στις τοπικές εκλογές θα γίνει με βάση τους συσχετισμούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής ή επιδιώκετε την εστίαση στα ζητήματα που απασχολούν την περιφέρεια;

«Φυσικά και εστιάζουμε στα ζητήματα που απασχολούν την Περιφέρεια, όπως άλλωστε σας περιέγραψα πιο πάνω. Όμως γνωρίζετε κι εσείς καλά όπως κι εγώ, ότι οι μνημονιακές πολιτικές εμποδίζουν την ανάπτυξη των νησιών μας, είναι υφεσιακές και εμπεριέχουν τη λογική της εσωτερικής υποτίμησης. Επομένως αναγκαστικά θα συγκρουστούμε μ’ αυτές τις πολιτικές και τις κυβερνήσεις που θα τις υλοποιούν.

Τώρα είναι λογικό σε έναν βαθμό, οι συσχετισμοί της κεντρικής πολιτικής σκηνής να αντανακλώνται και στις περιφερειακές εκλογές».

–         Ποια θεωρείτε μείζονα προβλήματα για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τα οποία θα θέλατε να αντιμετωπίσετε με προτεραιότητα αν κερδίσετε την εκλογική μάχη;

«Είναι αυτά που σας προανέφερα. Πρώτα και κύρια η κατάρρευση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και το κόστος των εισιτηρίων, καθώς  και των αεροπορικών. Η περίφημη «νησιωτικότητα», από ευλογία, μετατράπηκε σε συνθήκη απομόνωσης, και γεωγραφικό μειονέκτημα.

Η κατάρρευση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, ήλθε να ολοκληρώσει

την καταστροφή. Τα νησιά μας δεν συνδέονται ακτοπλοϊκά μεταξύ τους. Η σύνδεσή μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, γίνεται «σήριαλ», μεταξύ ακτοπλόων, τραπεζών, κυβέρνησης και του απερχόμενου περιφερειάρχη, που νίπτει τας χείρας του.

Ένας χορός εκατομμυρίων στην πλάτη όλων μας.

Καμία ανάπτυξη δεν νοείται αν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα.

Ταυτόχρονα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, της ανεργίας, της αποδιοργάνωσης του συστήματος υγείας και των ανασφάλιστων νησιωτών μας. Για μας δέσμευσή μας είναι:

κανένας χωρίς ηλεκτρικό, κανένας χωρίς νερό, κανένας άστεγος, κανένας χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,

-κανένα υποσιτισμένο παιδί,

-κανένα παιδί χωρίς σχολειό και δάσκαλο και καθηγητή,

-κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας,

-κανένας μικρομεσαίος στη φυλακή για χρέη».

 

–         Σε περίπτωση που οι τοπικές εκλογές κριθούν με όρους «μνημονίου – αντιμνημονίου» σε ποια δεξαμενή ψήφων – πέραν της αξιωματικής αντιπολίτευσης-ελπίζετε για να επιτύχετε το στόχο σας;

«Εμείς δεν εκμεταλλευόμαστε τις ανάγκες των συμπατριωτών μας. Δεν τους «πιάνουμε από το λαιμό» τάζοντας θέσεις εργασίας- σε ψηφοφόρους- ή εκβιάζοντας από θέση ισχύος ανθρώπους που τα παιδιά τους είναι άνεργα. Καταγγέλλουμε δε όσους το πράττουν. Δεν τάζουμε «πεντάμηνα», ούτε εκβιάζουμε με «μη ανανεώσεις» συμβολαίων εργασίας. Και ο νοών, νοείτω. Εμείς καλούμε όλα τα πληττόμενα στρώματα της κοινωνίας και κυρίως τους νέους να συμπαραταχτούν μαζί  μας για την Ανατροπή. Μόνο μαζί και τώρα αλλά κυρίως μετά τις εκλογές, μπορούμε να αντιστρέψουμε την εικόνα της καταστροφής».

Με ποια κριτήρια έγινε η κατάρτιση του συνδυασμού σας; Γνωρίζατε προσωπικώς ως καταγόμενη από τη Χίο, όλους τους συνεργάτες σας;

«Άλλους τους γνώριζα προσωπικά και άλλους είχα την τιμή να τους γνωρίσω εν όψει αυτής της μεγάλης μάχης. Η κατάρτιση του ψηφοδελτίου είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης διαβούλευσης που έγινε με τους συνεργάτες μου σε όλα τα νησιά και που κράτησε πάνω από δύο μήνες. Θέλω να πιστεύω πως τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται σ’ αυτό, αντιπροσωπεύουν και το δικό μου πρόσωπο. Είναι πρόσωπα μέσα από την κοινωνία, νέοι, άνεργοι, επιστήμονες, Πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές, αγρότες, καθηγητές, γυναίκες και άνδρες που τους γνωρίζουν και τους σέβονται οι τοπικές κοινωνίες. Πρόσωπα καθαρά, πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με το παλιό σύστημα που έχει ήδη σαπίσει».

–         Ως υποψήφια για την περιφέρεια, έχετε εικόνα για τις δυσλειτουργίες που έχει προκαλέσει ο Καλλικράτης στη διοίκηση των νησιών και τι προτίθεσθε να κάνετε για να διευκολύνετε την καθημερινότητα των πολιτών, στο πλαίσιο αυτό;

«Γνωρίζουμε πια καλά, πως η καταστροφή που έφεραν οι πολιτικές των «μνημονίων», είναι ανυπολόγιστη. Η αυτοδιοίκηση, περιφερειακή και τοπική, έχασε πόρους, είδε τους εργαζόμενούς της να μπαίνουν σε διαθεσιμότητα και να απολύονται. Το κυριότερο όμως, είναι πως η κοινωνία, είδε τους λεγόμενους «μικρούς πρωθυπουργούς», όπως ονόμαζε η «Καλλικρατική» προπαγάνδα τους περιφερειάρχες, να μετατρέπονται σε «κλητήρες» της κεντρικής εξουσίας. Εμείς θα διεκδικούμε το ρόλο μας από την κεντρική εξουσία κάθε μέρα. Ταυτόχρονα θα εξορθολογήσουμε τις λειτουργίες της διοίκησης όπου χρειάζεται, με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη και όχι την αναπαραγωγή μιας άχρηστης γραφειοκρατίας που μπλοκάρει κάθε δημιουργική ενέργεια και δράση. Οι αντιπεριφερειάρχες μας  θα βρίσκονται στις περιφερειακές τους ενότητες και θα υλοποιούν το σχεδιασμό μας για το κάθε νησί. Μας ενδιαφέρει όχι απλώς  το ίδιο αλλά ίσως και  περισσότερο, ο κάτοικος της Θύμαινας, του Αη-Στράτη  και ο νεφροπαθής της Ικαρίας που μετακινείται με «λάντζα», απ’ ότι για παράδειγμα ο κάτοικος ενός από τα μεγαλύτερα νησιά μας που μπορεί να εξυπηρετηθεί στον τόπο κατοικίας του σχετικά πιο εύκολα. Εμείς θα ασχοληθούμε περισσότερο με τα δύσκολα».