Κλειστά τα διαγνωστικά κέντρα επί τριημέρου

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

«Λουκέτο» βάζουν για τρεις μέρες τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια σε όλη τη χώρα, καθώς οι εργαστηριακοί γιατροί εξαντλώντας κάθε περιθώριο υπομονής καλούν τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να επανεξετάσει τις αποφάσεις του, οι οποίες όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, οδηγούν στον αφανισμό ενός ολόκληρου κλάδου.

Με επιστολή τους οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ εργαστηριακοί γιατροί, ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι, βιοπαθολόγοι, κυτταρολόγοι, παθολογοανατόμοι, πυρηνικοί γιατροί και πολλές ακόμη ειδικότητες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διάγνωσης, γνωστοποιούν στον κ. Πλαγιανάκο πως για τρεις ημέρες θα κρατήσουν κλειστά τα εργαστήριά τους, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, που δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν εξετάσεις.

Τι ζητούν

Οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν αύξηση του «εικονικού και ελλειμματικού προϋπολογισμού των 370 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, με αποτέλεσμα οι παραπάνω επαγγελματίες στο σύνολό τους να καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν από την τσέπη τους τις υπερβάσεις του, ως υποχρεωτικές επιστροφές στο κράτος».

«Τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια, τα οποία εξυπηρετούν πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ καταρρέουν, γιατί κάθε μήνας που περνάει συσσωρεύουν ζημίες, οι οποίες προστίθενται στα ήδη μεγάλα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από την εφαρμογή αυτών των δύο μέτρων (rebate και clawback)».

Στο πλευρό τους και ο Ιατρικός Σύλλογος

Στο πλευρό των συναδέλφων τους τάσσονται και τα θεσμικά τους όργανα, καθώς με επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου τονίζει πως «Επτά και πλέον χρόνια από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, μετά από τρία μνημόνια και σχεδόν ένα χρόνο μετά την περίφημη …έξοδο από αυτά και την ύπαρξη υπερπλεονασμάτων , η ληστρική

τακτική απέναντι στα συμβεβλημένα εργαστήρια όχι μόνο συνεχίζεται αλλά επιδεινώνεται.

Τα Ιδιωτικά Ιατρικά Εργαστήρια κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο και να ανασταλεί κάθε λειτουργία τους.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις και τις αδιαμφισβήτητες αλήθειες, αποφασίστηκε ως προειδοποιητικό μέτρο το τριήμερο κλείσιμο των εργαστηρίων πανελλαδικά».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου στηρίζει την τριήμερη απεργία των

Μικροβιολογικών, Ακτινολογικών Εργαστηρίων και Διαγνωστικών Κέντρων

του Δήμου Μυτιλήνης, όπως επίσης και οι συνάδελφοι της Καλλονής και της Πέτρας στις 23, 24 και 25 Μαΐου, που πραγματοποιείται στα πλαίσια του πανελλαδικού κλεισίματος όλων των μικρών και μεγάλων εργαστηρίων της χώρας.

«Ζητούμε την κατανόηση και τη συμπαράσταση των εξεταζομένων και τους διαβεβαιώνουμε ότι η συνέχιση της πολιτικής των τελευταίων χρόνων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα οδηγήσει σε κλείσιμο του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αφού το 95% των διαγνωστικών εξετάσεων πραγματοποιείται στα ιδιωτικά εργαστήρια», καταλήγει ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου

Προηγουμενο αρθρο

Π. Γρηγορίου: Η σημασία της συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών στις εκλογές της 26ης Μαΐου

Επομενο αρθρο

Όταν οι γεύσεις σύνορα δεν γνωρίζουν! Μια σπουδαία εκδήλωση στο 9ο Δ.Σ. Μυτιλήνης