KΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑΚΗ: κάθε τόπος πρέπει να στηρίζεται σε αυτά που τον κάνουν να ξεχωρίζει

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Είναι από τα πιο γνωστά και αγαπητά πρόσωπα της showbiz. Η επικοινωνιολόγος Κατερίνα Γκαγκάκη που θα παρουσιάσει το νέο τεύχος του VINTAGE LESVOS την Παρασκευή 15 Ιουλίου στο cafe bar BEJA στα Λαδάδικα μετά τις 9 το βράδυ, ξέρει πολύ καλά πως να αναδεικνύει ένα τόπο και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.  Ταυτόχρονα λατρεύει τη Λέσβο και σε μια προσπάθεια τόνωσης του τουριστικού μας προϊόντος έρχεται στη Λέσβο για να δώσει  τα επικοινωνιακά  φώτα της  στο…” κυριολεκτικά πολυσχιδές και πολύπλευρο νησί μας…” όπως η ίδια λέει…

Σύντομα θα βρίσκεσαι στο νησί στο πλαίσιο της παρουσίασης του συλλεκτικού περιοδικού VINTAGE όπου και φιλοξενείσαι στις σελίδες του.

Η Μυτιλήνη ήταν ανέκαθεν ένας από τους πολύτιμους προορισμούς σου.

Θεωρείς ότι η Λέσβος διαθέτει αυτόν τον vintage χαρακτήρα που αναδεικνύουμε στις σελίδες του περιοδικού και μπορεί εν τέλει να αποτελέσει  ένα είδος τουριστικού  προϊόντος  προκειμένου να βοηθήσει προς την κατεύθυνση ανάδειξής του τόπου ιδιαίτερα φέτος που αντιμετωπίζουμε απίστευτο πρόβλημα μείωσης των τουριστών ;

 Κ.Γ. Αδιαμφισβήτητα. Η πολιτιστική παράδοση του νησιού μας είναι απαράμιλλη. Οι εικόνες, τα κτίσματα, η αρχιτεκτονική, η πλούσια  και κλασσική   αποτύπωση μία ολόκληρης εποχής, είναι για έναν επισκέπτη μία μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψει σε μία Ελλάδα που δημιούργησε και δίδαξε μία υψηλού επιπέδου αισθητική για την οποία πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι.

Η Λέσβος είναι ένα …κυριολεκτικά πολυσχιδές και πολύπλευρο νησί.  Διαθέτει ένα μοναδικό συνδυασμό παλαιότερης και σύγχρονης ιστορίας, σε κάθε της σημείο που δεν αποτελούν μόνο ιδέα ή θεωρία, αλλά είναι εικόνες πραγματικές, ζωντανές.  

Και το λέω αυτό γιατί έχουμε μάθει όταν μιλάμε για ιστορία και πολιτισμό να σκεφτόμαστε μουσεία και μνημεία. Χωρίς να μειώνω τη βαρύτητα αυτών , θεωρώ ότι στο νησί μας, αυτό που αποκαλείτε vintage και αποτυπώνετε στο περιοδικό, είναι μέρος της νοοτροπίας μας, της αύρας που αποπνέει το νησί. Είναι ένα παράστημα, μία περηφάνια και δύναμη που μεταδίδεται σε κάθε επισκέπτη.

Η φετινή χρονιά αποτελεί μία πραγματικά ιδιάζουσα περίπτωση σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση και σε ανάλογες περιόδους κρίσης , ο κάθε τόπος πρέπει να στηρίζεται σε αυτά που τον κάνουν να ξεχωρίζει. Απλώς θεωρώ ότι πιθανότατα να έπρεπε να λειτουργήσουμε πιο οργανωμένα από πολύ νωρίτερα.  

_M9A8801

 Ως έμπειρη επικοινωνιολόγος πως θεωρείς ότι θα μπορούσε να βοηθηθεί το νησί προς αυτήν την κατεύθυνση;

Η αλήθεια είναι ότι η προβολή που πήρε το νησί καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς παγκοσμίως, ήταν τεράστια αλλά δυστυχώς όχι στο πλαίσιο που θα μπορούσε να ενισχύσει τον τουρισμό. Θα ήθελα να είμαι ειλικρινής όμως. Αν η εικόνα του νησιού σαν τουριστικός προορισμός ήταν ήδη σταθεροποιημένη και ξεκάθαρη, τότε το προσφυγικό θα μπορούσε σε κάποιο επίπεδο να λειτουργήσει ακόμη και ενισχυτικά. Και εξηγούμαι. Είναι προς τιμήν όλων,  ιθυνόντων και κυρίως των απλών πολιτών ότι σταθήκαμε σε μία απ τις δυσχερέστερες συγκυρίες παγκοσμίως, εξαιρετικά αποτελεσματικά, ανθρώπινα και περήφανα. Ολόκληρος ο κόσμος αναγνώρισε το σθένος την ψυχή και τη λειτουργική επάρκεια που έδειξε το νησί. Και συνεχίζει να δείχνει. Αν ήμασταν προετοιμασμένοι επικοινωνιακά και σε επίπεδο υποδομών και παροχών τουριστικών,  από προηγούμενες χρονιές , τότε θα μπορούσε αυτή η αναγνώριση να μετατραπεί σε επισκέψεις.

 Αλλά αυτό έπρεπε να είχε δημιουργηθεί σαν εικόνα για το νησί μας κάποια χρόνια νωρίτερα ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα τώρα. Καθώς αυτό δεν προϋπήρχε, επικράτησε η πιο δυνατή και σκοτεινή εικόνα ενός τόπου που είναι αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα αυτό το διάστημα.

Θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να αποφασίσουμε ότι ο τουρισμός είναι βασικός παράγοντας βιωσιμότητας και να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Ξέρω ότι μπορεί να μην είναι ευχάριστο αυτό που θα πω αλλά δεν το έχουμε αποφασίσει συνειδητά ακόμη.

Είσαι ένα υπερδραστήριο άτομο που ξέρεις  πότε και γιατί πρέπει να αλλάζεις επαγγελματικά πόστα .  Που σε βρίσκουμε αυτή την περίοδο της ζωής σου;

Η αλήθεια είναι ότι η περίοδος που διανύουμε είναι για όλους πρωτόγνωρη οπότε οι κινήσεις πρέπει να είναι πιο προσεκτικές καθώς πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για ρίσκα. Από το καλοκαίρι του 2015 εργάζομαι ως ελεύθερη επαγγελματίας συμβουλευτικά σε κάποιους οργανισμούς στην Αθήνα και την Κύπρο, κάνω καθημερινά ραδιόφωνο στο Love Radio 97,5 και το μέχρι πρότινος είχα και τηλεοπτική παρουσία στο Mega Κύπρου. Ετοιμάζομαι για νέες περιπέτειες από τον Οκτώβριο αλλά γι αυτά θα πούμε όταν έρθει η ώρα!!!

VINTAGE-01

Φωτoγραφία: Νίκος Κόκκας

Προηγουμενο αρθρο

Σινεμά στα μουσεία του ΠΙΟΠ

Επομενο αρθρο

Snowden: Η νέα ταινία του Oliver Stone θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του San Sebastian