Χειροποίητες δημιουργίες ΉΦΑΙΣΤΟΣ: Ένα κατάστημα “κόσμημα” στην Σκάλα Έρεσου

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Σταθερό ραντεβού με το ερεσιώτικο καλοκαίρι δίνει εδώ και πολλά χρόνια ο Δημήτρης Αϊβαζέλης, φέρνοντας πάντα μαζί του μια εντυπωσιακά πλούσια παραγωγή κοσμημάτων και έργων αργυροχρυσοχοϊας, την οποία εκθέτει στην Σκάλα της Ερεσού, στο κατάστημα «Ήφαιστος» προς τέρψη των οφθαλμών και των αγοραστικών διαθέσεων των επισκεπτών της.

Ξεκίνησε πριν περίπου 28 χρόνια, σπουδάζοντας την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας στον ΟΑΕΔ, περισσότερο επιδερμική όπως ο ίδιος ανέφερε επαφή, την οποία όμως έπειτα εμπλούτισε, εργαζόμενος σε επαγγελματικά εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας.

Σημείο σταθμός στάθηκε η επαφή του με την μικρογλυπτική σε κερί, την οποία διδάχθηκε ως μέθοδο μοντελοποίησης, ενώ αργότερα έλαβε και πιστοποίηση στην Γεμολογία (gemology).

Οι καλοκαιρινές ανάπαυλες από την παραδοσιακή εργασία στα εργαστήρια, αποτέλεσαν το εφαλτήριο της εποχικής επαγγελματικής δραστηριότητας του. Kύρια όμως αιτία για την συνέχιση της, υπήρξε η επαφή με τον κόσμο, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που της προσδίδει η ανέμελη αυθόρμητη επικοινωνία και γνωριμία, η τυχαιότητα που γεννάει μικρές ιστορίες, οι οποίες τελικά δένονται με τα κοσμήματα του.

 

Διασημότητες όπως ο Τομ Χανκς, η Μενεγάκη, η Τσιντικίδου, ο Μπουτάρης ο Χρήστος Δάντης αλλά και πολλοί άλλοι έχουν τιμήσει τα έργα του, στα πολλά ελληνικά νησιά από τα οποία έχει περάσει, πριν καταλήξει “ερεσόπληκτος” στη Λέσβο, όπως ο ίδιος παραδέχεται.

Εν είδει μάλιστα επιστροφής στο νησί, χαμένη πατρίδα των προγόνων του, ο Δημήτρης προχώρησε πριν από τρία χρόνια στη δημιουργία ενός χώρου τέχνης στην Ερεσό που φιλοξενεί δικά του έργα και προάγει τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

 

Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν τα γυαλιά Ήφαιστος, γέννημα τριετούς έρευνας και ανάπτυξης, με ιδιαίτερο ύφος steampunk, επιρρεασμένο από τα σχέδια του Ιάπωνα Matsuda. Οι σειρές γυαλιών Ήφαιστος, είναι κατασκευασμένες από ασήμι και ανθρακονήματα, από ασήμι και ξύλο (κερασιά) και δέρματα και  διατίθενται εκτός από το καταστημα στη Σκάλα Ερεσού και μέσα από την σελίδα του στο Facebook: https://www.facebook.com/Ifaistos.Jewellery/

 

Τους χειμώνες του, τους περνάει στην Θεσσαλονίκη, μοιράζοντας το χρόνο του ανάμεσα στο εργαστήριο του και την 7χρονη κόρη του, μια “γνήσια ερεσιώτισα” όπως ο ίδιος λέει.

 

Προηγουμενο αρθρο

Πρόβες υπό το φως του φεγγαριού για τους “Αστέγους!

Επομενο αρθρο

“Η Γυναίκα της Ζάκυθος” από τον Δήμο Αβδελιώδη στο Κάστρο Μυτιλήνης (1/8/2022)