Search

Η “Άγρα της Λέσβου” στο Γαλάτσι!

Η “Άγρα της Λέσβου” στο Γαλάτσι

Η “σκούφια” του κρατάει από την Άγρα της Λέσβου.
Ο ίδιος μεγαλωμένος στην Αθήνα, επιμένει ως σύγχρονος καφετζής να διατηρεί λίγη από τη μνήμη του τόπου του και συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση στο Γαλάτσι, η οποία βαστάει από τη δεκαετία του ’80.
Ο Στράτος Πασβούρης είναι ένας σπάνια πρόσχαρος καφετζής. Θα σε καλωσορίσει στο καφενεδάκι του, που βρίσκεται σε μια περιοχή της Αθήνας που δεν περιμένεις ότι θα συναντήσεις και σε ξαφνιάζει με τις δεκάδες λεσβιακές γεύσεις και την αυθεντική πρώτη ύλη.
Πριν μπω στην “Άγρα της Λέσβου”,το καφενείο του, παρατήρησα ότι ο Στράτος συν τοις άλλοις είναι και φιλόζωος ! Κεραμικά πιατάκια κατά μήκος του δρόμου κι ένα περιποιημένο κουτί για τις γάτες ώστε να κοιμούνται μέσα, σε απόσταση ασφαλείας από την είσοδο του μαγαζιού.
Όταν βρεθήκαμε εκεί, μια παρέα έπαιζε τα μπουζουκάκια της και τραγουδούσε όμορφα ρεμπέτικα. Άφού μας βόλεψε σε ένα τραπέζι και μας ρώτησε την επιθυμία μας για ούζο ή κρασί, άρχισαν να έρχονται πιάτα με μεζέδες. Βραστή σαλάτα με μπόλικο λαδάκι, το οποίο φέρνει από την Άγρα, αλλά και τυράκι από το τυροκομείο του Ταστάνη. Ξεροτηγανισμένος γαύρος, χωρίς την παραμικρή γεύση τηγανιού, καλαμάρι με τη μυρωδιά της θάλασσας (το σουξέ του), χταπόδι στα κάρβουνα, αληθινές πατάτες και μια δυνατή σκορδαλιά για να σκοτώσει …τα μικρόβια.

 


Ο Στράτος κινείται στο μαγαζί με μια επιδέξια ευκολία, σα να χορεύει. Επικοινωνιακός και χαμογελαστός, φορώντας την ποδιά του καφετζή, στέκεται από πάνω σου με τα χέρια στις μεγάλες τσέπες του και σου “πιάνει” την κουβέντα.Το μουστακάκι του, παραπέμπει σε χαρακτήρες από ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες όπου το παρουσιαστικό του, η κίνησή του και το καθάριο βλέμμα του, σε κάνει να τον συμπαθήσεις από την αρχή.

-Τι θα βρούμε εδώ; τον ρωτάμε.

-“Ότι βρίσκει κανείς σ’ ένα παραδοσιακό καφενείο της Λέσβου” μας απαντά και αρχίζει να μας αραδιάζει δεκάδες πιάτα που σκάνε μπροστά σου αν πάρεις ουζάκι.Οι ετικέτες των λεσβιακών ούζων, αν και όχι όλες, είναι αρκετές ,ώστε να ικανοποιήσουν τους μερακλήδες. Αραδιασμένες στη μόστρα του μαγαζιού, σου υπενθυμίζουν ότι είσαι στη Λέσβο ακόμη και αν βρίσκεσαι στο Γαλάτσι.

Αυτό αρέσει και στον Στράτο. Να συνδέει, να κρατάει ζωντανή την λεσβιακή κοινότητα και ν’ αναζωογονεί μνήμες στους θαμώνες που τις περισσότερες φορές είναι Λέσβιοι που ζουν στην Αθήνα .

“Μου αρέσει η επικοινωνία με τους ανθρώπους” μας λέει “κι αυτό που προσπαθώ είναι από τη στιγμή που θα βρεθούν στο μαγαζί μου να περάσουν όσο καλύτερα γίνεται.Αυτή είναι και η δική μου ευχαρίστηση” .
Tα 5 πιάτα της απόλαυσης
Στο ουζερί η “Άγρα της Λέσβου” θα βρει κανείς και τα παραδοσιακά πιατάκια με καθε καραφάκι.

Πιατάκια με γίγαντες και κουκιά, γκιουζλεμέδες, ψαράκι και παστό εποχής, ελίτσες και τυράκια, όλα από το δυτικό κομμάτι της Λέσβου διαλεγμένα με μεράκι και αγάπη για τον τόπο και για τον πελάτη.
Αν είστε τυχεροί, θα συναντήσετε και παρέες να παίζουν μουσική.

Θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ,εκτός Δευτέρας που παραμένει κλειστό.
Ο Στράτος από μια καριέρα ηλεκτρολόγου έβαλε την ποδιά κι αποφάσισε ότι είναι προτιμότερο να κρατήσει ζωντανή την παράδοση του τόπου του και να μας “αλλάξει τα φώτα” με τις γεύσεις του.

Η ” Άγρα της Λέσβου” βρίσκεται στην οδό Αθηναίων 41 στο Γαλάτσι .

τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 2927461
Φωτο Simos Korexenidis