Search

«Οι πρόσφυγες πριν ακόμη να είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι,πρόσωπα,ονόματα,ιστορίες»

Το μήνυμα Του Πάπα Φραγκίσκου από τη Λέσβο

“Αξιότιμες αρχές της χώρας και του τόπου αυτού .

Φίλτατοι αδελφοί και αδελφές .

Από τότε που η Λέσβος έγινε πέρασμα  για πολλούς  αποδημούντες  οι οποίοι αποζητούν την ειρήνη και την αξιοπρέπεια  αισθάνθηκα την ανάγκη να έρθω εδώ .

Και ευχαριστώ τον Πρόεδρο της δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που με προσκάλεσε από κοινού  με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο  και τον Αρχιεπίσκοπο  Ιερώνυμο. Θα ήθελα να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τον ελληνικό λαό  ο οποίος παρά της σοβαρές δυσκολίες που έχει  να αντιμετωπίσει ,μπόρεσε  να κρατήσει ανοιχτή την καρδιά  και διάπλατες τις πόρτες .

Πάρα πολλοί  απλοί άνθρωποι έβαλαν προς διάθεση εκείνο το λίγο που είχαν  για να το μοιραστούν με κείνον που ήταν στερημένος από τα πάντα .

Ο Κύριος θα ξέρει να ανταποδώσει αυτή τη γενναιοδωρία ,όπως και εκείνοι των άλλων γειτονικών λαών  οι οποίοι ήδη από την πρώτη στιγμή υποδέχτηκαν με μεγάλη διαθεσιμότητα  πάμπολλους συνανθρώπους που εξαναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς .

Είναι επίσης ευλογημένη η γενναιόδωρη παρουσία  πολλών εθελοντών και πολυάριθμων οργανώσεων  που από κοινού με τους ποικίλους δημόσιους θεσμούς  προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν  εκφράζοντας κατά τρόπο συγκεκριμένο  την αδελφική τους εγγύτητα .

Σήμερα θα ήθελα να ανανεώσω  την από καρδιάς  έκκληση  για υπευθυνότητα και αλληλεγγύη ,μπροστά σε μια τόσο δραματική κατάσταση .Πολλοί πρόσφυγες που βρίσκονται πάνω σε αυτό το νησί  και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας  διαβιώνουν σε κρίσιμες συνθήκες σε ένα  κλίμα άγχους και φόβου  ενίοτε απελπισίας  λόγω των υλικών  ελλείψεων και της αβεβαιότητας για το μέλλον .Οι ανησυχίες των θεσμών και του κόσμου  ως προς την Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης  είναι κατανοητές αλλά και νόμιμες ,όμως παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι  οι πρόσφυγες αλλά και οι πρόσφυγες πριν ακόμη να είναι  αριθμοί ,είναι άνθρωποι ,πρόσωπα ,ονόματα ,ιστορίες .Η Ευρώπη είναι η πατρίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και όποιος πατάει το πόδι του σε γη ευρωπαϊκή  θα έπρεπε να μπορεί να το δοκιμάσει αυτό .

Έτσι θα του γίνει συνείδηση πως  θα πρέπει και αυτός με τη σειρά του να τα σέβεται και να τα υπερασπίζεται .Δυστυχώς μερικοί μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά ,δεν κατάφεραν ούτε καν να φτάσουν .Έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα  ,θύματα απάνθρωπων ταξιδιών  και υποβεβλημένοι στις κακουχίες δειλών   βασανιστών .

Εσείς κάτοικοι της Λέσβου αποδεικνύετε  πως σε αυτά τα χώματα που είναι  κοιτίδα πολιτισμού χτυπά ακόμη η καρδιά  μιας ανθρωπότητας που ξέρει ακόμη να αναγνωρίζει  πρώτα από όλα τον αδελφό και την αδελφή  , που ξέρει να χτίζει γέφυρες και αρνείται να βρει καταφύγιο στην ψευδαίσθηση πως υψώνοντας φράχτες θα νιώσει πιο ασφαλής. Πράγματι τα φράγματα οδηγούν σε διαιρέσεις  αντί να βοηθούν την αληθινή πρόοδο των λαών .Και οι διαιρέσεις αργά ή γρήγορα προκαλούν διαιρέσεις .Για να είμαστε όντως αλληλέγγυοι  με όποιον είναι καταδικασμένος να εγκαταλείψει την πατρική του γη ,είναι επιτακτικό να εργασθούμε για να εξαλειφθούν  οι  αιτίες αυτής της δραματικής πραγματικότητας .Δεν αρκεί να περιοριστούμε  στο να επιδιώκουμε την επίλυση των επειγουσών αναγκών της στιγμής .Αλλά χρειάζεται να αναπτύξουμε  τακτικές  ευρείας αναπνοής ,όχι μονόπλευρες .Πρώτα από όλα είναι αναγκαίο να χτίσουμε  την ειρήνη εκεί όπου ο πόλεμος έφερε καταστροφή και θάνατο  και να εμποδίσουμε αυτός ο καρκίνος  να κάνει μετάσταση και αλλού .Γι’ αυτό πρέπει να αγωνιστούμε σθεναρά  εναντίων της ανεξέλεγκτης παραγωγής και  διακίνησης όπλων  και των ραδιουργιών που συχνά κρύβονται πίσω από αυτές .Πρέπει να χάσουν κάθε υποστήριξη όσοι επιδιώκουν σχέδια μίσους και βίας .Αντιθέτως πρέπει να προωθείται ανελλιπώς  η συνεργασία μεταξύ των χωρών των διεθνών  οργανισμών και των ανθρωπιστικών  θεσμών όχι  απομονώνοντας αλλά υποστηρίζοντας  αυτόν που αντιμετωπίζει την επείγουσα κατάσταση .

PAPAS

Υπό αυτήν την προοπτική ανανεώνω την ευχή  στην πρώτη παγκόσμια ανθρωπιστική σύνοδο που  θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη τον επόμενο μήνα .Όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο από κοινού .Από κοινού πρέπει να αναζητηθούν λύσεις άξιες του ανθρώπου  στο σύνθετο πρόβλημα των προσφύγων .Και σε αυτό είναι απαραίτητη η συμβολή των εκκλησιών και των θρησκευτικών κοινοτήτων .Η παρουσία μου εδώ από κοινού με τον  Πατριάρχη Βαρθολομαίο και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου  έγκειται στο να δώσουμε μαρτυρία  της θέλησης μας  να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε  ώστε αυτή η ιστορική πρόκληση  να γίνει αφορμή όχι σύγκρουσης αλλά  ανάπτυξης του πολιτισμού της αγάπης .

Φίλτατοι αδελφοί και αδελφές ,μπροστά στις τραγωδίες που πληγώνουν την ανθρωπότητα ,ο θεός δεν είναι αδιάφορος ,δεν είναι  απόμακρος ,αυτός  είναι  ο πατέρας μας ο οποίος μας ενισχύει  στην οικοδόμηση του αγαθού  και στην απώθηση του κακού .

Όχι  μόνο μας ενισχύει αλλά   στον Ιησού  μας έδειξε τον δρόμο της Ειρήνης ,μπροστά στο κακό που υπάρχει στον κόσμο  αυτός έγινε δούλος μας και με την αγαπητική του διακονία  έσωσε τον κόσμο .Αυτή είναι η αληθινή εξουσία που γεννά την  ειρήνη ,μόνο όποιος υπηρετεί με αγάπη , οικοδομεί την ειρήνη . Η υπηρεσία, μας κάνει  να βγούμε από τον εαυτό μας και να φροντίσουμε  τους άλλους .Δεν αφήνει  να οδηγηθούν σε καταστροφή τα πρόσωπα και τα πράγματα  αλλά ξέρει να τα διαφυλάττει  ,διαπερνώντας το πυκνό στρώμα  της αδιαφορίας  που συσκοτίζει τον νου και την καρδιά .

Ευχαριστώ  εσάς  επειδή είστε φύλακες ανθρωπιάς  επειδή φροντίζετε με τρυφερότητα  τη σάρκα του Χριστού ο οποίος  υποφέρει στον πιο ελάχιστο αδελφό  που πεινάει και είναι ξένος κι εσείς υποδεχτήκατε .

Ευχαριστώ .”

 

FOTO  DIGA PICTURES