Search

Η πόρτα μας είναι ανοιχτή μόνο σε όσους μετέχουν στον δημοκρατικό διάλογο

Με το ρεπορτάζ των Πολιτικών για τον σταυρό στο Απελλή ανά χείρας “μπούκαρε” στα γραφεία των Πολιτικών απειλώντας και βρίζοντας ο γνωστός επιχειρηματίας που πρωταγωνίστησε στο πογκρόμ του περασμένου Απριλίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος κύριος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του με όσα γράφουμε εκτοξεύοντας χυδαίες σεξιστικές βρισιές και απειλές.

Οι εργαζόμενες στην Εφημερίδα Πολιτικά εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στην εκδότρια της ιστορικής εφημερίδας, Βαρβάρα Γκιγκιλίνη που με παρρησία και τόλμη υπερασπίζεται το δικαίωμά μας να εκφραζόμαστε ελεύθερα μέσα από την ηλεκτρονική εφημερίδα και το Κυριακάτικο φύλλο που μετρά 57 χρόνια παρουσίας στον λεσβιακό Τύπο και υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε ανεπηρέαστες το έργο μας.
Οι εργαζόμενες στα Πολιτικά, δεν φοβόμαστε και δεν εκβιαζόμαστε. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για όλους όσοι μετέχουν στον δημοκρατικό διάλογο.
Ευχαριστούμε πολύ τους συναδέλφους και τις παρατάξεις που υπερασπίστηκαν το δικαίωμα μας στην ελευθερία του Τύπου.

Με ανακοίνωση της η «Δημοκρατική Μυτιλήνη» καλεί «όλους τους υποψήφιους για τις εκλογές της 26ης Μαΐου σε όλους τους βαθμούς της αυτοδιοίκησης στη Λέσβο, δημόσια να καταδικάσουν όλες αυτές τις επιθέσεις υπερασπιζόμενοι βασικά δημοκρατικά δικαιώματα όπως αυτά της ελευθερίας έκφρασης, της πληροφόρησης και της ενημέρωσης».

Και η παράταξη καταλήγει: «η μη καταδίκη τέτοιων ακραίων πράξεων αποτελεί συνενοχή στην κατάλυση της Δημοκρατίας. Η «Δημοκρατική Μυτιλήνη» αγωνίζεται για να παραμείνει η Μυτιλήνη πόλη της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων. Και αυτό για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο. Καλούμε τη Δικαιοσύνη και τους άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς να λειτουργήσουν. Η σιωπή και η ανοχή αποτελούν συνενοχή σε συντελούμενα εγκλήματα αλλά και σε αυτά που σχεδιάζονται να ακολουθήσουν με στόχο μια προεκλογική ατζέντα βίας».

Με ανακοίνωσή της η υποψήφια Δήμαρχος Εριφύλη Χιωτέλλη καταδικάζει την επίθεση
“Μια ομάδα ακροδεξιών, πολλοί από αυτούς υπόδικοι για εγκληματικές πράξεις, θέλουν να επιβάλουν την παρουσία τους, εργαλειοποιόντας εθνικά και θρησκευτικά σύμβολα και προσπαθώντας, με κάθε τρόπο να επιβάλουν τον νόμο της σιωπής, σε οποιονδήποτε στέκεται απέναντί τους. Πριν από λίγο καιρό, υπήρξα στόχος μιας τέτοιας προσπάθειας, όταν,αυτή η ομάδα, προσπάθησε να εμποδίσει το ανέβασμα μιας παιδικής θεατρικής παράστασης, στο σχολείο στο οποίο είμαι διευθύντρια. Είναι η ίδια ομάδα που μέλη της, έχουν επιτεθεί λεκτικά, πολλές φορές σε δημοσιογράφους του νησιού μας, με τις γυναίκες να είναι ο πρώτος (και μάλλον για τη λογική τους, ο “εύκολος”) για αυτούς στόχος. Η επίθεση ενός από αυτούς, σε βάρος της δημοσιογράφου και εκδότριας της εφημερίδας «Πολιτικά» είναι το πρόσφατο κρούσμα της δράσης τους. Ο δημοκρατικός κόσμος της πόλης και των χωριών, η συντριπτική πλειοψηφία των συνδημοτών μας όχι μόνο τους καταδικάζει αλλά και τους γυρνάει την πλάτη, απομονώνοντας τους εκεί που πραγματικά ανήκουν: Στον βούρκο τους!

Η Λαϊκή Συσπείρωση

Η υποψήφια Δήμαρχος Μυτιλήνης, Νίκη Τσιριγώτη, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Λέσβου καταδικάζει την επίθεση : «Τέτοιες  ενέργειες δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πολιτική διαφωνία και την αντιπαράθεση. Καταδικάζουμε τις πρακτικές φασίζουσας νοοτροπίας, της παρεμπόδισης της έκφρασης πολύ δε περισσότερο των δημοσιογράφων που ασκούν το επάγγελμά τους.»

Ο Μιχάλης Μπάκας, υποψήφιος ευρωβουλευτής και επικεφαλής της καμπάνιας των Οικολόγων Πράσινων για τις ευρωεκλογές, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Καταδικάζουμε για μια ακόμη φορά τις επιθέσεις κατά εκπροσώπων του τύπου. Σε μια περίοδο που η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται καθημερινά, οι δημοσιογράφοι αξίζουν της στήριξης μας για την επιτέλεση του καθήκοντος τους, που αφορά στην προάσπιση της Ελευθεροτυπίας αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας. Στηρίζουμε την Ελευθεροτυπία, συμπαραστεκόμαστε χωρίς αστερίσκους στους/στις δημοσιογράφους που δέχονται τις επιθέσεις και ως Πολίτες παίρνουμε θέση κατά των πολέμιων της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας του λόγου στα νησιά μας. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να καταδικάσουν απερίφραστα τις επιθέσεις από ακροδεξιά στοιχεία, υψώνοντας μέτωπο αντίστασης απέναντι σε νοσταλγούς αντιδημοκρατικών πρακτικών και ιδεολογιών. Η σιωπή είναι συνενοχή.»

Ο Γιάννης Σπιλάνης 

“Η περιφερειακή παράταξη “Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά” εκφράζει την πλήρη καταδίκη της στην απειλές και τους προπηλακισμούς σε βάρος των δημοσιογράφων και της εκδότριας της εφημερίδας “Πολιτικά” της Μυτιλήνης. Οι δημοσιογράφοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου έχουν αποδείξει ότι δεν εκβιάζονται και δεν εκφοβίζονται. Τα κάθε λογής φασιστοειδή που κατά καιρούς επιτίθενται σε βάρος των δημοσιογράφων θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει από το λαϊκό κίνημα