Search

Οι πιο επιτυχημένοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ

Υπάρχουν κάποιοι ηθοποιοί που αποτελούν εγγύηση για μια πραγματικά καλή ταινία και ξέρεις εκ των προτέρων ότι δεν θα σε απογοητεύσουν. Όπως θα δείτε κι εσείς μάλιστα, δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι δεν κάνουν απλώς καλές επιλογές· είναι και εξαιρετικοί ηθοποιοί!

Η μέθοδος μέτρησης με βάση το Metacritic είναι η ίδια: ως κριτήριο ο κάθε ηθοποιός πρέπει να έχει παίξει σε τουλάχιστον 10 ταινίες, εκ των οποίων τουλάχιστον μία να γυρίστηκε τα τελευταία 5 χρόνια και τουλάχιστον μία να έκανε πάνω από 30 εκ. δολάρια στο αμερικάνικο box office. Ξεκινάμε λοιπόν με τους άνδρες ηθοποιούς, στην κλίμακα από 0% (η χειρότερη ταινία) ως 100% (αριστούργημα):

1. Daniel Day Lewis 73%
2. Michael Fassbender 69%
3. John C. Reilly 66%
4. Benedict Cumberbatch 65%
5. Robert De Niro 64%
6. Tom Hanks 64%
7. Matt Damon 64%
8. Leonardo DiCaprio 63%
9. Jake Gyllenhaal 63%
10. Jeremy Renner 62%

 

Leonardo-DiCaprio-Warner-Bros-640x480

Στην κορυφή, ο πολυβραβευμένος Άγγλος Daniel Day Lewis, με τα 3 Όσκαρ που αντικατοπτρίζουν την επιλεκτικότητά του σε πολύ καλές ταινίες. Από το 1990 που κέρδισε το αγαλματάκι για το My Left Foot, τα In The Name of the Father, Gangs of New York, There Will Be Blood και πιο πρόσφατα τη νίκη του στο Lincoln, αποδεικνύει ότι όσο περνάνε τα χρόνια διατηρεί τόσο το υποκριτικό, όσο και το ταλέντο του να παίζει κατά κύριο λόγο σε προσεκτικά επιλεγμένα φιλμ στα οποία προσδίδει ακόμα περισσότερο κύρος.

Ακολουθεί ο Michael Fassbender που, παρόλο νεότερος, έχει παίξει σε πλειάδα ταινιών, εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν τύχει θερμής υποδοχής από κριτικούς, αλλά και το κοινό. Είτε στο Shame, είτε σε blockbuster όπως οι X-men αλλά και στα 12 Years a Slave και Steve Jobs για τα οποία προτάθηκε για Όσκαρ, καταφέρνει να μαγεύει το κοινό. Το ίδιο θετικά διακείμενοι άλλωστε φαίνεται να είναι όλοι και για το επερχόμενο και πολυαναμενόμενο Assassin’s Creed.

Μια ευχάριστη έκπληξη στην 3η θέση, ο John C. Reily, ανήκει σε μια κατηγορία ηθοποιών που σπάνια είναι πρωταγωνιστές. Αν όμως έχουν ταλέντο, οι ερμηνείες τους μπορεί πολύ συχνά να κλέβουν την παράσταση. Όπως στο Chicago όπου, παρά τον μικρότερο ρόλο του, κατάφερε να είναι δίκαια υποψήφιος για Όσκαρ. Εκείνη τη χρονιά μάλιστα, εκτός από εκείνη συμμετείχε και σε άλλες 2 από τις 5 υποψήφιες για χρυσό αγαλματίδιο ταινίες: Gangs of New York και The Hours.

Στις επόμενες θέσεις βρίσκουμε τον Benedict Cumberbatch, τον Robert De Niro, που παρά τις επανειλημμένες κακές επιλογές του τα τελευταία χρόνια, έχει μια τεράστια καριέρα πίσω του και τον σταθερά καλό Tom Hanks. Οι Matt Damon, Leo DiCaprio και Jake Gyllenhall έρχονται στις θέσεις 7, 8 και 9, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη καθώς είτε συνεργάζονται με καλούς σκηνοθέτες, είτε παίζουν σε προσεκτικά επιλεγμένες ταινίες.

Ενδιαφέρουσα η 10η θέση, που καταλαμβάνει ο Jeremy Renner. Παρότι τον συναντάμε συχνά σε μπλοκμπάστερ ή περιπέτειες που, όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο, κρίνονται πιο αυστηρά από τους κριτικούς, λίγες μόνο από τις επιλογές του είναι αποτυχημένες. Κι αυτό το εξαργυρώνει, καθώς η καριέρα του φαίνεται να παίρνει τα πάνω της τα τελευταία χρόνια.

 

tumblr_nmvc11iydF1uq7dd7o1_500

 

Στις γυναίκες τώρα, η δεκάδα είναι η εξής:

1. Carey Mulligan 69%
2. Tilda Swinton 68%
3. Marion Cotillard 68%
4. Cate Blanchett 65%
5. Jennifer Lawrence 65%
6. Charlotte Rampling 63%
7. Jessica Chastain 63%
8. Meryl Streep 63%
9. Jodie Foster 62%
10. Scarlett Johansson 62%

Με λίγες, μόλις 12 ταινίες, αλλά οι περισσότερες προσεκτικά επιλεγμένες, η Carey Mulligan κρατά τα σκήπτρα της λίστας –έχει παίξει στα An Education, Drive, Shame και Inside Llewyn Davis. Ακολουθεί η εξαιρετική Tilda Swinton, με μια καριέρα που απλώνεται σε κάθε πιθανό είδος και ρόλο: από το Adaptation και το Only Lovers Left Alive στο Snowpiercer και το Trainwreck, οι επιλογές της φαίνεται να είναι σοφές.

 

Στην 3η θέση η Marion Cotillard με μια υποδειγματική φιλμογραφία που ξεκινά από το La Vie en Rose και φτάνει μέχρι το Two Days One Night, αποτυπώνοντας έτσι και την αναγνώριση που έχει πάρει από την Ακαδημία με ένα Όσκαρ και άλλη μία υποψηφιότητα. Στις επόμενες θέσεις εναλλάσσονται η παλιά με τη νέα γενιά, με τις Cate Blanchett, Jennifer Lawrence, Charlotte Rampling και Jessica Chastain να πρωταγωνιστούν σε ταινίες που αποσπούν κατά κύριο λόγο θετικές κριτικές, αλλά και οσκαρικές υποψηφιότητες και βραβεύσεις.

Την 8η θέση καταλαμβάνει η Meryl Streep που, παρόλο που θεωρείται -ή μάλλον είναι- η κορυφαία ηθοποιός της γενιάς της, έχει κάνει και μερικές όχι και τόσο κολακευτικές επιλογές. Οι κριτικοί δεν εκτίμησαν τόσο τα Mamma Mia, Lions for Lambs, ή πιο πρόσφατα το The Giver. Ή τουλάχιστον τα βρήκαν μέτρια σε σχέση με το δικό της εκτόπισμα, γιατί εδώ που τα λέμε καμία από αυτές δεν ήταν πραγματικά κακή ταινία.

 

 

Τη δεκάδα κλείνουν η Jodie Foster και η Scarlett Johansson. Και οι δύο ρίχτηκαν στην κινηματογραφική βιομηχανία από μικρές· η δεύτερη όμως έχει αποδείξει σε μικρότερο χρονικό διάστημα ότι ξέρει να κάνει σωστές επιλογές: τα τελευταία 5 χρόνια η καριέρα της είναι πραγματικά υποδειγματική με ταινίες κάθε είδους (Avengers, Her, Under the Skin, Lucy).

Οι παραπάνω λίστες είναι αντιπροσωπευτικές, αν και λείπουν γνωστοί σταρ (πχ Kate Winslet, Tom Hardy). Φυσικά κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε οι 20 προαναφερθέντες ηθοποιοί. Γι’ αυτό και την επόμενη φορά που θα τους δούμε να πρωταγωνιστούν σε μια ταινία που δεν βλέπεται, θα μπορούμε να τους το συγχωρέσουμε. Κάπως πρέπει να ζήσουν κι αυτοί…

Νίκος Βλάμης