Search

Η εστίαση εκπέμπει SOS: Πεζοδρόμηση και τραπεζοκαθίσματα με μέτρο και κανόνες άμεσα!

 

Στην πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού οι επιχειρήσεις εστίασης της πόλης έχουν έρθει στην δυσχερέστερη θέση εδώ και πολλές δεκαετίες. Μετά την οικονομική κρίση , στην οποία το κράτος αφαίμαξε την εστίαση , ήρθε και η πανδημία για ταφόπλακα στην επιβίωση των περισσοτέρων καταστημάτων. Στον κλάδο της εστίασης απασχολούνται μερικές χιλιάδες συμπολίτες μας και από την λειτουργία τους στηρίζονται ο πρωτογενής τομέας, ο εμπορικός και κατασκευαστικός κλάδος και παράλληλα με τον τουριστικό κλάδο αποφέρει έσοδα στην τοπική οικονομία.

Στο πλαίσιο λοιπόν της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης μας τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για την πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου και ιδιαίτερα στην περιοχή Λαδάδικα και στην οδό Κομνηνάκη. Εκεί έχει αναπτυχθεί ένας σημαντικός αριθμός καταστημάτων εστίασης που έχουν δώσει άλλο χρώμα και ζωή σε δρόμους που παλαιότερα δεν ήταν και ότι καλύτερο για να τους επισκεφθεί κάτοικος ή επισκέπτης της πόλης μας…

 

Στην πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε πιλοτικά η πεζοδρόμηση της περιοχής υπήρξαν ορισμένα προβλήματα λόγω που δεν υπήρχε ένα πλαίσιο λειτουργίας του μέτρου. Αναγνωρίζουμε ότι από ένα μέρος  καταστηματαρχών έγινε κατάχρηση σε ορισμένα σημεία τα οποία αποτέλεσαν σημεία τριβής με τους περίοικους. Ο Σύλλογος μας , ο οποίος δεν είχε ιδρυθεί τότε, από την επόμενη χρονιά συμμετείχε στις συζητήσεις τόσο στην Τοπική Κοινότητα όσο και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και έδειξε ότι μπορεί να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι o Σύλλογος «ΑΣΠΙΔΑ» δεν μπορεί να λογοδοτεί για επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη του.

 

Επί της ουσίας επιθυμούμε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί επιτέλους η μελέτη για την διαχείριση του ιστορικού κέντρου ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να μπορούν να γνωρίζουν το πλαίσιο στο όποιο να κινηθούν.

Μέχρι να γίνει όμως αυτό ,και λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που καλούνται οι επιχειρηματίες να λειτουργήσουν τα καταστήματα τους, πρέπει να συμφωνήσουμε το συντομότερο όλοι , κάτοικοι και επιχειρηματίες, σε ένα τρόπο λειτουργίας της πεζοδρόμησης και τις ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων όπου αυτό είναι εφικτό και δεν δημιουργεί πρόβλημα στην διέλευση πεζών ή οχημάτων.

Με την αρωγή και την επίβλεψη του Δήμου μπορούν να μπουν κανόνες για την ομαλή λειτουργία του μέτρου από την οποία θα ωφεληθούμε όλοι οι πολίτες της Μυτιλήνης. Το Δ.Σ. του Συλλόγου θα παροτρύνει τα μέλη του να σεβαστούν τους κανόνες αυτούς ώστε η συμβίωση κατοίκων, πελατών και επιχειρηματιών να είναι αρμονική, και θα είναι παρόν να λύνει θέματα που αφορούν την ομαλή λειτουργία του μέτρου.

Θα μπορούσε να πεζοδρομηθεί το σύνολο του δικτύου των οδών του ιστορικού κέντρου που περιλαμβάνεται στο τμήμα της πόλης που οριοθετείται από τις οδούς Χίου, Μητροπόλεως, Ερμού, Δωδεκανήσου Αρχιπελάγους έως τη συμβολή της με την οδό Χίου. Επίσης ως πεζόδρομος μπορεί να λειτουργήσει και όλη η οδός Κομνηνάκη έως τη συμβολή της με την οδό Σκρα.

Τα οχήματα που θα κατεβαίνουν από Πιττακού θα μπορούν να πηγαίνουν από την Ικαρίας και να βγαίνουν στην προκυμαία, ενώ τα οχήματα που θα μπαίνουν από Χίου θα μπορούν να φύγουν από Βερναρδάκη ή Μητροπόλεως (αυτούς τους δρόμους στην παρούσα φάση τους χρειάζονται ενεργούς για θέματα ασφαλείας (αστυνομία, πυροσβεστική, ασθενοφόρο)).

Οι παραπάνω οδοί μπορούν να πεζοδρομηθούν ακόμα και για 24ώρη βάση με εξαίρεση κάποιες οδούς που μπορούν για λίγες ώρες να είναι ανοιχτές για να μπορεί να γίνει φορτοεκφόρτωση και να περνάνε τα οχήματα το Δήμου (πχ. Αποριματοφόρο).

Η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κατά μήκος των οδών με τρόπο που θα σέβονται τα θέματα ασφάλειας και διέλευσης ιδιοκτητών, πεζών και αμέα.

 

Θα σας παρακαλούσαμε όλους τους υπεύθυνους φορείς να σκεφτούν σοβαρά τις προτάσεις μας, για να μπορέσουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλους μας. Το θέμα του ιστορικού κέντρου είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να αφήσουμε άλλη μία χρονιά χωρίς να γίνει τίποτα. Ειδικά φέτος μετά από το τεράστιο οικονομικό πλήγμα των επιχειρήσεων μας που δεν ξέρουμε αν θα μας βρει ανοιχτούς την επόμενη μέρα, αν δεν υλοποιηθούν τέτοιες ιδέες για την επιβίωση των επιχειρήσεων μας.

 

 

 

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι Σύλλογος μας πλέον μπορεί να δεχθεί μέλη από όλο το νησί.

Όσοι καταστηματάρχες επιθυμούν να γίνουν μέλη του Συλλόγου μας ή μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα καταστήματα μας ή με τους εξής τρόπους:

  • e-mail: estiasimytilinis@gmail.com
  • facebook page: Σύλλογος Ασπίδα καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας Μυτιλήνης