Η διάσωση ενός δελφινιού στην Παναγιούδα αναδεικνύει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Μια παράξενη ιστορία …διάσωσης έφερε στο φως ένα μεγάλο περιβαλλοντικό ζήτημα στην περιοχή της Παναγιούδας. Όπως διηγείται μέσα από την σελίδα της στο facebook η Σίλια Σ, που ζει και εργάζεται στη Μυτιλήνη, κατά τη διάρκεια της πρωινής της βόλτας με τα τρία της σκυλιά  κατέληξε τελικά  ως τη μέση μέσα στο νερό με σκοπό να απεγκλωβίσει ένα δελφίνι που είχε μπλεχτεί στα σκουπίδια! Την Σίλια, “ειδοποίησαν” αρχικά  τα τρία της σκυλιά Κάφκα, Μάρκος και Σάντoυ που έστρεψαν το ενδιαφέρον της στο εγκλωβισμένο ζώο με το γάβγισμά τους!  “Με τρεμάμενα χέρια από το κρύο γράφω τη σημερινή μου εμπειρία από την πρωινή βόλτα με τα σκυλιά μου”, γράφει η Σίλια που βούτηξε στη θάλασσα ενώ το θερμόμετρο έγραφε 2 βαθμούς Κελσίου:

“Εδώ στην “εξωτική” Παναγιούδα Μυτιλήνης οι πρωινές βόλτες μας γίνονται στη θάλασσα σε μια μεγάλη παραλία! Τους λύνω τους τρεις δράκους μου και τους αφήνω να ξελυσσάξουν!!Σήμερα απομακρύνθηκαν πολύ από εμένα κι άρχισαν να γαβγίζουν σε κάτι έντονα όπου από μακριά δεν μπορούσα να καταλάβω τι είναι…Πλησίασα κι ήταν ένα εγκλωβισμένο δελφίνι ίσα με το μπόι μου όπου η ουρά του είχε πιαστεί σε κάτι πλαστικά δυχτάκια  από αυτά που ενώνουν τις εξάδες μπύρες τα οποία ήταν πιασμένα σε μια μεγάλη πέτρα!

Πάγωσα.. εγώ δεν έχω δει δελφίνι ποτέ και τώρα πρέπει να βουτήξω να το βοηθήσω;; Με 2 βαθμούς και 7 μποφόρ; κι αν με δαγκώσει; Θυμήθηκα λοιπόν όλα αυτά τα βιντεάκια που κυκλοφορούν με διασώσεις δελφινιών και φαλαινών ( να ναι καλά που υπάρχουν), μπήκα με τα ρούχα μέχρι την κοιλιά στο νερό, έβγαλα τα πλαστικά από την ουρά και με βοήθεια το κύμα άρχισα να το τραβάω από την ουρά προς τα μέσα! Δεν ήξερα αν πρέπει να κλάψω η να γελάσω από αυτό που μου συνέβαινε εκείνη τη στιγμή! Τελικά τα καταφέραμε! Μόλις το τράβηξα βαθιά, έκανε αναστροφή, πέρασε από δίπλα μου και χάθηκε μέσα στη θάλασσα!! Γύρισα σπίτι τρέχοντας, κλαίγοντας και αναμένω την πνευμονία με αγωνία”…

Η ιστορία της Σίλιας, μπορεί να είχε happy end  όμως ανέδειξε ένα τεράστιο πρόβλημα. Σύμφωνα με διηγήσεις των περιοίκων η κατάσταση στην περιοχή είναι “αισχρή» με τα σκουπίδια να μην περιορίζονται στον αιγιαλό καθώς σύμφωνα με όσα μας καταγγέλλουν η κατάσταση είναι τραγική και στο φοινικόδασος όπου υπάρχουν έως και και μεγάλα ζώα σε αποσύνθεση.Ίσως αυτή η ιστορία τελικά κινητοποιήσει τους υπευθύνους ώστε να λάβουν μέτρα για τον καθαρισμό της περιοχής.

Προηγουμενο αρθρο

A. Σακαράκης: “Το αεροπλάνο είναι το πιο ασφαλές μεταφορικό μέσο”

Επομενο αρθρο

Poliana: Ένα Bazaar από παιδιά για παιδιά