Η Χάρτα του Ρήγα και η Καρδιά του Μιαούλη στην ανακαινισμένη Δημοτική Πινακοθήκη

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Στις 31 Οκτωβρίου καταφθάνουν στην πόλη της Μυτιλήνης από την Ύδρα, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, η Χάρτα του Ρήγα και η Καρδιά του Μιαούλη. Τα εν λόγω εθνικά κειμήλια υψίστης αξίας θα εκτεθούν από τις 3 Νοεμβρίου έως και τις 9 Νοεμβρίου 2021 στη Δημοτική Πινακοθήκη, η οποία, μετά και την πλήρη ανακαίνιση των χώρων της, θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 31 Οκτωβρίου. Τις ίδιες ημερομηνίες, στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο θα παρουσιάζει ταυτόχρονα έκθεση κειμηλίων της Επανάστασης του 1821, τα οποία θα μεταφερθούν με πρωτοβουλία του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος του Μουσείου με τίτλο: «Το Μουσείο πάει Σχολείο».

Στον ίδιο χώρο, φυσικά, θα εκτίθενται μόνιμα και σε εμφανή θέση τα προσωπικά κειμήλια του Βενιαμίν του Λεσβίου.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 π.μ. έως τις 13:00 μ.μ. και από τις 18:00 μ.μ. έως τις 20:00 μ.μ.

Β. Στις 5 Νοεμβρίου 2021 στις 10:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης η βράβευση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στο Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα την Επανάσταση του 1821 και που οργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.

Γ. Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 19:00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Αρη Γραικούση με τίτλο: «Το Πιάνο και η Επανάσταση του 1821». Ένα ρεσιτάλ πιάνου με έργα φιλελλήνων συνθετών του 19ου αιώνα.

Δ. Το απόγευμα της 8ης Νοεμβρίου 2021, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη κεντρική εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης στο Δημοτικό Θέατρο με τίτλο: «Μνήμη Ελευθερίας και Ελευθερωτών». Την εκδήλωση θα προλογίσει η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ, κ. Ντίνα Αδαμοπούλου και ο φιλόλογος, Στρατής Αναγνώστου. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Ιστορικός και Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, Θεοφάνης Μαλκίδης. Θα ακολουθήσει η επίσημη ανακήρυξη ως επίτιμων δημοτών και πρεσβευτών του Δήμου Μυτιλήνης των μελών του Συνδέσμου Απογόνων των Αγωνιστών Ηρώων του 1821, οι οποίοι θα τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις του Δήμου.

Συγκεκριμένα θα τιμηθούν οι:

1.Κωνσταντίνος Πλαπούτας του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

2. Παναγιώτης Ζαΐμης του ΛΕΩΝΙΔΑ

3.Κωνσταντίνος Ζαΐμης του ΑΝΔΡΕΑ

4.Στέφανος Νικήτας του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

5.Ανδρομάχη Κουντουριώτη – Βαλσαμάκη του ΙΩΑΝΝΗ

6.Θεόδωρος Γρίβας –Ασπρογέρακας του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

7.Νικόλαος Βαρνάβας του ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

8.Αντώνιος Πετμεζάς του ΓΚΟΛΦΙΝΟΥ

9.Σταμάτιος Κανάρης του ΑΝΔΡΕΑ

10 .Πέτρος Οικονόμου του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

11. Θεοδόσιος Σταϊκόπουλος του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

12.Γιαννάκης Γκρίτζαλης του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

13.Κωνσταντίνος Τζαβέλας του ΛΑΜΠΡΟΥ

 

Προηγουμενο αρθρο

“Δεν με πιστεύει το άσυλο που ‘μαι κυνηγημένος”: Τα ρεμπέτικα της Μόριας

Επομενο αρθρο

Ας γνωρίσουμε το ανανεωμένο Πάρκο και τα σπάνια ευρήματα που φιλοξενεί!