Γνωρίζοντας τον …κατακόρυφο κόσμο

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Μια νέα τουριστική δραστηριότητα «αναρριχάται»  στη Λέσβο

Μαθήματα αναρρίχησης διοργανώθηκαν για πρώτη φορά στο νησί τις ημέρες του Πάσχα στην ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου και συγκεκριμένα  στη θέση «Μάρμαρα».

Η δημιουργία   του πεδίου είχε γίνει μερικούς μήνες πριν  όταν ο εκπαιδευτής Κώστας Μουγκολιάς σε συνεργασία με το Φορέα Τουρισμού Πλωμαρίου και  τον ιδιοκτήτη  των πολυτελών κατοικιών ouzovillas  άνοιξαν  26 διαδρομές αθλητικού χαρακτήρα  προκειμένου να γίνονται δράσεις εκεί,  είτε από αυτούς που γνωρίζουν το άθλημα, είτε από  εκείνους που θέλουν να μάθουν περισσότερα γι’ αυτό.

Climb_484

Στην πρώτη δράση πάνω από 30 άτομα συμμετείχαν σε αυτή τη νέα δραστηριότητα και μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, τα οποία χωρίς κανένα κίνδυνο έμαθαν τόσο να σκαρφαλώνουν με ασφάλεια στα βράχια όσο και να βλέπουν τριγύρω τους την ομορφιά της φύσης με

« κατακόρυφη» οπτική!

Climb_166

Μιλώντας με τον εκπαιδευτή  της ελληνικής ομοσπονδίας ορειβασίας και αναρρίχησης Κώστα Μουγκολιά  μας είπε μεταξύ άλλων:

«Η αναρρίχηση είναι μια έμφυτη τάση του ανθρώπου από όταν γεννιέται για να φτάσει κάτι πιο ψηλά. Στην απλούστερη μορφή της είναι η πράξη του να ανεβείς είτε σε  ένα βουνό,  είτε σε ένα βράχο, χρησιμοποιώντας και τα χέρια εκτός από τα πόδια για την προώθηση σου.

Βρέθηκα στο νησί πριν από πολλά χρόνια και ως λάτρης της αναρρίχησης  βρήκα πολλά  και εξίσου όμορφα  βράχια με δυνατότητα διάνοιξης αναρριχητικών διαδρομών   για την δραστηριότητα μου. Καθώς περνούσαν τα χρόνια κι ενώ μάθαινα το νησί από άκρη σε άκρη σκέφτηκα ότι αυτό που αρέσει τόσο σε μένα θα μπορούσα να το διαδώσω και να το μεταδώσω και σε άλλους, προκειμένου να  δημιουργηθεί  μια αναρριχητική κοινότητα στο νησί. Τα βράχια που επέλεξα για να ανοιχτεί το πρώτο οργανωμένο   πεδίο -στην ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου- είναι ιδανικό για όλους. Και για τους αρχάριους  χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία  πάντα με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, αλλά και για κείνους που γνωρίζουν τη μαγεία της αναρρίχησης. Θεωρώ ότι το νησί διαθέτει πολλά και όμορφα σημεία τα οποία μπορούν τώρα να τα γνωρίσουν τόσο οι κάτοικοι του όσο και οι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί και μπορούν να δουν το νησί  από ψηλά…».

Climb_00

 Που, πώς, τι

Το  πεδίο βρίσκεται  στο χαρακτηριστικό γκρι   τοίχο στη μέση της κόψης που χωρίζει την Παναγιά την Κρυφτή από τη Δρώτα.

Ο βράχος βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μ. είναι ασβεστολιθικός καλής ποιότητας. Κυριαρχεί το σκαρφάλωμα πλάκας σε βράχο με θετική ως κατακόρυφη κλίση, με τασάκια  και τρύπες, ενώ δε λείπουν και οι αρνητικές κλίσεις με τη δυσκολία να ανεβαίνει.

Οι διαδρομές   ξεκινούν πάνω από χαρακτηριστικό πατάρι  που προσφέρει εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα.

Από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούνιο  το πεδίο προσφέρεται για σκαρφάλωμα όλη μέρα ενώ τους ζεστούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ή πολύ νωρίς το πρωί ή το απόγευμα  μετά τις 17.00 που έχει σκιά.

Λίγο  πιο χαμηλά από το πεδίο «Κρυφτής τα Μάρμαρα» μέσα στη θάλασσα υπάρχουν βράχια που προσφέρονται για «watersolo» τραβέρσα και boulder. Ιδανικά για άνοιξη , καλοκαίρι και φθινόπωρο.

Παράλληλα δίπλα στη θάλασσα υπάρχει θερμή πηγή και η δυνατότητα για θερμά λουτρά.

Σ’  ένα νησί που ακόμη πασχίζει να βρει το τουριστικό προϊόν του, νέοι άνθρωποι φέρνουν ιδέες για δραστηριότητες που εύκολα γίνονται πράξη ενώ παράλληλα δίνουν στον τόπο την σφραγίδα  του εναλλακτικού νησιού με τις πολλές επιλογές.

Για οποιαδήποτε πληροφορία για μαθήματα  αναρρίχησης μεμονωμένα είτε σε ομάδες  μπορείτε να επικοινωνείτε  στο 6974239779( Κώστας Μουγκολιάς )

email

pestoapla@yahoo.com

FACEBOOK   Lesvos Climbing & Trekking Club

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Ξένος ο τόπος κι ο καιρός κι οι άνθρωποι όλοι ξένοι…

Επομενο αρθρο

Editorial-Περί Τεριάντ ο λόγος….