Search

Γνωριμία με το πρωτότυπο μάθημα «Εισαγωγή στις Βιοϊατρικές Επιστήμες» του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ CTY Greece του Κολλεγίου Ανατόλια

Δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και την Κύπρο μαζί με μαθητές και μαθήτριες που παρακολουθούν αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη το μάθημα “Εισαγωγή στις Βιοϊατρικές Επιστήμες” στο θερινό πρόγραμμα του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ CenterforTalentedYouth (CTY) Greece, συμμετείχαν σε μια πρωτότυπη δραστηριότητα με τίτλο “Αναζητώντας τον Ασθενή Μηδέν». Η δράση διοργανώθηκε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023, στο Κολλέγιο Ανατόλια, στο AnnaPapageorgiouSTEMCenter, με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς.

Η δραστηριότητα είχε ως θέμα τον τρόπο εξάπλωσης των πανδημιών και τις δυνατότητες ανίχνευσης του περίφημου «Ασθενή Μηδέν». Μέσα από τη βιωματική δράση, οι προσκεκλημένοι συμμετείχαν σε μία προσομοίωση κοινωνικής εκδήλωσης που διαδραματίστηκε στο φουαγιέ και στους κήπους του AnnaPapageorgiouSTEMCenter, και στη συνέχεια μέσα στο εργαστήριο Βιολογίας κατάφεραν να εντοπίσουν τον Ασθενή Μηδέν.

Η «Εισαγωγή στις Βιοϊατρικές Επιστήμες» είναι ένα από τα πρωτότυπα και καινοτόμα μαθήματα που προσφέρει το CTYGreece σε παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου στο πλαίσιο των θερινών του προγραμμάτων, διάρκειας τριών εβδομάδων, που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο στη Θεσσαλονίκη στο Κολλέγιο Ανατόλια και στην Αθήνα στο OTEAcademy. Το μάθημα αποτελεί εισαγωγή στην ανθρώπινη βιολογία και την επιστήμη της Ιατρικής, που συνήθως διδάσκεται στο 1ο έτος του πανεπιστημίου. Οι συγκεκριμένοι μαθητές όμως λόγω των εξαιρετικών ακαδημαϊκών τους ικανοτήτων αλλά και του τρόπου διδασκαλίας, είναι σε θέση να το κατανοήσουν και να το αφομοιώσουν.

Φέτος 378 μαθητές και μαθήτριες συμμετέχουν στα θερινά προγράμματα με το 40% να προέρχεται από σχολεία της περιφέρειας (Χίος, Λέσβος, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Ιωάννινα, Δράμα, Άρτα, Λειβαδιά, Καλαμάτα, Λάρισα, Κρήτη, Εύβοια) και της Κύπρου. Στη Θεσσαλονίκη τα παιδιά παρακολουθούν το πολύ δημοφιλές πρόγραμμα με διαμονή. Το 54% των μαθητών φοιτά φέτος με υποτροφία, διασφαλίζοντας τον ανοιχτό και προσβάσιμο χαρακτήρα του προγράμματος.

«Ό,τι οραματιστήκαμε το 2013, όταν ξεκινούσαμε την προσπάθεια να δημιουργήσουμε το CTYGreece, έχει πραγματοποιηθεί» τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, Δρ Πάνος Βλάχος. «Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη δυνατότητα σε συγκεκριμένο αριθμό μαθητών να παρακολουθεί τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του JohnsHopkins. Εμείς όμως, και με τη βοήθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, επιμείναμε το πρόγραμμα να δημιουργηθεί εδώ στην Ελλάδα ώστε να έχει ένα μόνιμο θετικό αποτύπωμα για τη χώρα». Επεσήμανε, επίσης, ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές/τριες με αυξημένες ακαδημαϊκές ικανότητες, και για πρώτη φορά η χώρα μας εκπροσωπείται στο EuropeanCouncilofHighAbilityμέσω του CTYGreece, και συμπλήρωσε ότι. «η εκπαίδευση βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο και αυτή είναι η επιτυχία του CTYGreece: ότι φέρνει την εκπαίδευση του μέλλοντος στο σήμερα»..

Η Δρ Γεωργία Τσουλφά, η Διευθύντρια του CTYGreece, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο το ακαδημαϊκό περιβάλλον του Κέντρου υποστηρίζει τα παιδιά να αναδείξουν το πολύτιμο πνευματικό δυναμικό τους, και να κοινωνικοποιηθούν μέσα από την αλληλεπίδραση με συνομηλίκους τους που έχουν ίδια ενδιαφέροντα. «
«Τα παιδιά με ιδιαίτερες ακαδημαϊκές δεξιότητες έχουν ζωηρή φαντασία, ακόρεστη περιέργεια, δημιουργικότητα και μπορεί να είναι άριστοι μαθητές, αλλά μπορεί επίσης να περνούν απαρατήρητα σε μία τυπική σχολική τάξη. Δυστυχώς, ως εκπαιδευτικοί, δεν είμαστε πάντα σε θέση να αναγνωρίσουμε το ταλέντο αυτών των μαθητών και συχνά παρερμηνεύουμε την αδιαφορία ή τη χαμηλή τους επίδοση. Στο CTYGreece, αποσυνδέουμε τους βαθμούς και την επίδοση από τις δυνατότητες των παιδιών. Επιδιώκουμε κάθε παιδί να μάθει στο δικό του ρυθμό. Το μόνο που ζητάμε από αυτά τα παιδιά είναι να επενδύσουν στην εξέλιξή τους, πράγμα που κάνουν αβίαστα και με πάθος».

Κάθε χρόνο, το CTYGreeceδιοργανώνει, σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου, ανοιχτές δράσεις γνωριμίας των παιδιών με το Κέντρο, καθώς και δωρεάν επιμορφωτικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς που εγγυώνται τη διάχυση της εκπαιδευτικής καινοτομίας στην ευρύτερη κοινότητα, καθώς και την ισότιμη πρόσβαση παιδιών στο Κέντρο.

Παράλληλα, το μεγάλο πρόγραμμα υποτροφιών, για το οποίο το Κολλέγιο Ανατόλια έχει δημιουργήσει ειδικό καταπίστευμα, και υποστηρίζεται από εταιρίες και οργανισμούς, ενισχύει τον συμπεριληπτικό χαρακτήρα του CTYGreece.

 

: Από αριστερά: Δρ Γεωργία Τσουλφά, Διευθύντρια του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ CTYGreece, Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος Κολλεγίου Ανατόλια, Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότηταςτης Lidl Ελλάς.

:  Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, οι προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι συμμετείχαν στην  πρωτότυπη δραστηριότητα “Αναζητώντας τον Ασθενή Μηδέν» στο πλαίσιο του μαθήματος «Εισαγωγή στις Βιοϊατρικές Επιστήμες» του CTYGreece. Μέσα από τη βιωματική δράση, πήραν μέρος σε μία προσομοίωση κοινωνικής εκδήλωσης που διαδραματίστηκε στο φουαγιέ και στους κήπους του AnnaPapageorgiouSTEMCenter, και στη συνέχεια μέσα στο εργαστήριο Βιολογίας κατάφεραν να εντοπίσουν τον Ασθενή Μηδέν.

Ανάμεσα στους μεγάλους δωρητές του προγράμματος είναι και η LidlΕλλάς και LidlΚύπρου που από το 2014 υποστηρίζουν το Κέντρο. Παρούσα στη δημοσιογραφική ενημέρωση ήταν και η κα Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότηταςτης Lidl Ελλάς, η οποία τόνισε «τη στρατηγική σημασία που έχει το CTYGreeceστο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Lidl Ελλάς και της Lidl Κύπρου. Μαζί με το CTYGreece συμμετέχουμε στην υλοποίηση των Βιώσιμων Στόχων του ΟΗΕ και συγκεκριμένα στον στόχο 4 για την Ποιοτική Εκπαίδευση. Μέσα σε μία δεκαετία, από το 2014 μέχρι σήμερα η Lidl Ελλάς έχει προσφέρει περισσότερα από 950.000 ευρώ για υποτροφίες σε μαθητές/τριες από την Ελλάδα και την Κύπρο για να συμμετάσχουν στα θερινά προγράμματα, ενώ έχει υποστηρίξει και για δράσεις ενημέρωσης για το Κέντρο. Και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το CTYGreece και τα επόμενα χρόνια».

 

Παρούσα στην ενημέρωση ήταν και η κα Ιωάννα Ευαγγελίδου, Διευθύντρια Υποδιεύθυνσης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank, μεγάλης δωρήτριας του CTYGreece.

Στιγμιότυπο από την ενημέρωση των δημοσιογράφων για το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ CenterforTalentedYouth (CTYGreece, στο AnnaPapageorgiouSTEMCenter, στο Κολλέγιο Ανατόλια.

Το CTY Greece/Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια/ Center for Talented Youth (CTYGreece ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το Κέντρο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού επιστημονικού οργανισμού European Council of High Ability (ECHA). Σύμβουλος προγράμματος είναι το Center for Talented Youth του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Μεγάλοι δωρητές του Κέντρου είναι η τράπεζα Eurobank και η εταιρία Lidl Ελλάς. Δωρητές είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, η εταιρία NetcompanyIntrasoft,η εταιρία StarBulkCarriersCorp., και η Deloitte. Χορηγός αερομεταφορών είναι η εταιρία AEGEANAirlines. Το CTYGreece υποστηρίζεται στην Κύπρο από τη Lidl Cyprus.

 

Το CTYGreece σε αριθμούς

Για το καλοκαίρι του 2023:

·         378 μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από την Ελλάδα και την Κύπρο παρακολουθούν φέτος τα θερινά προγράμματα του CTYGreece στη  Θεσσαλονίκη (Κολλέγιο Ανατόλια) και στην Αθήνα (OTEAcademy).

·         Το 40% των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα με διαμονή στη Θεσσαλονίκη αφορά σε παιδιά που ήρθαν από την περιφέρεια, τα νησιά της Ελλάδας και την Κύπρο.

·         Το 54% των μαθητών/τριών φοιτά φέτος με υποτροφία

 

Από την έναρξη του προγράμματος, το 2013 μέχρι σήμερα:

·         Περισσότερα από 7.500 παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου, και Λυκείου έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα και προγράμματα του CTYGreece. Περισσότερα από 1.600 παιδιά έχουν λάβει υποτροφία με βάση το οικογενειακό τους εισόδημα για τα θερινά προγράμματα, ποσοστό μεγαλύτερο του 52% σε όλα τα χρόνια του προγράμματος.

·         Το 50% των μαθητών έχουν προέλθει από δημόσια σχολεία

·         Το 50% των μαθητών έχει προέλθει από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και οι υπόλοιποι από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου

·         Περισσότεροι από 2.678 καθηγητές και δάσκαλοι από 200 διαφορετικά σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν λάβει μέρος στα δωρεάν επιμορφωτικά εργαστήρια, που προσφέρει το CTY Greece με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.