Search

Γιούνια 2017: Συνεχίζονται με επιτυχία οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Λέσβο

Με τη φιλοδοξία να συνεισφέρουν στη χαρά και τη διασκέδαση των δημοτών, ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις της Μυτιλήνης, στο πλαίσιο της Λεσβιακής Αποκριάς: “Τα Γιούνια 2017”.

 Παρουσία του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, του Προέδρου της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου και του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Κώστα Αστυρακάκη, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του καρναβαλιού, με τη  συμμετοχή 250 καρναβαλιστών, οι οποίοι συγκροτώντας 16 πληρώματα, λαμβάνουν μέρος στο παιχνίδι “3ο Κυνήγι Θησαυρού Λέσβου”, που διαρκεί 10 ολόκληρες ημέρες (17 – 26 Φεβρουαρίου 2017) και αποτελεί τη “ραχοκοκαλιά” πάνω στην οποία βασίζονται όλες σχεδόν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις της πόλης.
Ο Έκτωρ Καπηλάρης και ο Βύρων Χατζηελευθερίου, μέλη της συντονιστικής ομάδας του παιχνιδιού, παρουσίασαν λεπτομερώς τους κανόνες και έδωσαν τις απαραίτητες οδηγίες προς τους συμμετέχοντες, γύρω από τους γρίφους, τις ασκήσεις περιήγησης, τις δραστηριότητες, τα παιχνίδια πλατείας και την καρναβαλική παρέλαση, στα οποία καλούνται να διαγωνιστούν.
Στη συνέχεια ο Πάνος Πίτσιος, ανήγγειλε την άφιξη για μία & μοναδική εμφάνιση στις 26 Φεβρουαρίου 2017, του θρυλικού JEEZMAN.
Ακολούθησε παρουσίαση όλων των πληρωμάτων που συμμετέχουν στο Κυνήγι του Θησαυρού, από τα μέλη της συντονιστικής ομάδας και παρουσιαστές της τελετής έναρξης Γιώργο Λημναίο και Λυδία Αριστείδου. Η κάθε ομάδα ανέβηκε επί σκηνής για … συζήτηση με τους παρουσιαστές και αυτοπαρουσιάστηκε με ειδικό χιουμοριστικό video που έπρεπε να έχει ετοιμάσει, στο πλαίσιο του παιχνιδιού και το οποίο βαθμολογήθηκε αναλόγως.
Στη συνέχεια,  μέσω των αρχηγών τους, τα πληρώματα παρέλαβαν από το μέλος της συντονιστικής ομάδας Σοφία Φραγκάτου, τον ειδικό σάκο με την πρώτη δέσμη των 8 θεμάτων – γρίφων και ξεκίνησαν αμέσως τη … δράση. Οι τίτλοι των 8 πρώτων γρίφων, είναι: α) “Θάρρος”, β) “Στήριξη”, γ) “Υποψίες”, δ) “Μαργαριτάρια”, ε) “Ένα πειρατικό”, στ) “Χρόνια Παλαιά”, ζ) “Λογική”, η) “Ιστορία” (για ευνόητους λόγους τήρησης των απαραίτητων “συνωμοτικών κανόνων”, οι γρίφοι δημοσιοποιούνται μόνο σε επίπεδο τίτλων – η ακριβής τους μορφή για επεξεργασία από το ευρύ κοινό, θα δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά την παράδοση των απαντήσεων από τα πληρώματα).
Η όμορφη βραδιά ολοκληρώθηκε με αποκριάτικους ρυθμούς και χορούς, από τον χοροαθλητικό σύλλογο Μυτιλήνης “DANZA PASION”.
Β. “MOUTSOUNA CHALLENGE” (19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017)
Το πρωί της Κυριακής, 19 Φεβρουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία  στο αλσύλλιο “Τσαμάκια”, η προγραμματισμένη ποδηλατική σκυταλοδρομία μασκαρεμένων, με τίτλο “MOUTSOUNA CHALLENGE”, που διοργανώθηκε από το “Lesvos Ride”, με την υποστήριξη του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου.
Η σκυταλοδρομία περιλάμβανε αγώνα ποδηλατικών δεξιοτήτων χωρίς χρονόμετρο. Μασκαρεμένοι ποδηλάτες μαζεύτηκαν στο γνωστό αλσύλλιο μέσα στην πόλη, για να γιορτάσουν τις αποκριές με μια διοργάνωση που δεν είχε προηγούμενο.
Από νωρίς οι διαγωνιζόμενοι έφτασαν στη γραμματεία για να πάρουν τους αριθμούς συμμετοχής τους. Ο μοναδικός όρος για να συμμετάσχουν οι ποδηλάτες στον αγώνα, ήταν να είναι ντυμένοι MOUTSOUNAKIA !!!!!!
Στις 11:00 π.μ. δόθηκε η εκκίνηση, με τους συμμετέχοντες να ξεκινούν ένας ένας και να βαθμολογούνται για κάθε πέρασμα – δυσκολία με άριστα το 10, αν τα κατάφερναν.
Νικητής της διοργάνωσης, ήταν αυτός που μάζεψε τους περισσότερους βαθμούς. Μετά το τέλος των περασμάτων όλων των οδηγών, υπολογίστηκαν οι βαθμοί που συγκέντρωσαν όλοι οι αγωνιζόμενοι και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, που βρήκαν πρώτο τον αθλητή Π. Μπιτάδο, ενώ στο βάθρο των νικητών ανέβηκαν ακόμα με σειρά κατάταξης, οι Τ. Ανεζίνος, Γ. Βεγιάννης, Χ. Κυλίτσης, Ε. Χατζέλης και Ν. Τελωνιάτης.
Γ. “3ο ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΛΕΣΒΟΥ” (17 – 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017)
Οι δραστηριότητες του παιχνιδιού “Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού” (δοκιμασίες ανοιχτών χώρων & επίλυση γρίφων), συνεχίζονται από τα συμμετέχοντα πληρώματα σε καθημερινή βάση.
Η επόμενη συνάντηση όλων των ομάδων, έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 6 μ.μ., στο Παλαιό Δημαρχείο (Προκυμαία). Στη συνάντηση αυτή, οι αρχηγοί των ομάδων θα παραδώσουν τη “σακούλα” με τις λύσεις της πρώτης δέσμης θεμάτων και θα παραλάβουν το μυστικό κωδικό για το “ξεκλείδωμα» του δεύτερου “πακέτου” προκλήσεων, τις οποίες πρέπει να επιλύσουν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017.
Σε χώρο που θα προσδιορίζεται – αποκαλύπτεται στον τελευταίο γρίφο της δεύτερης 8άδας θεμάτων, θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση των πληρωμάτων την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 8 μ.μ., όπου οι αρχηγοί θα παραδώσουν τη “σακούλα” με τις λύσεις της δεύτερης δέσμης θεμάτων.
Το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 2 μ.μ. στην Πλατεία Σαπφούς, θα πραγματοποιηθούν οι δραστηριότητες & οι δοκιμασίες πλατείας, με τη συμμετοχή όλων των πληρωμάτων του παιχνιδιού. Οι ομάδες θα κληθούν να διαγωνισθούν μπροστά στο κοινό, σε μια σειρά από δοκιμασίες – ομαδικά διασκεδαστικά παιχνίδια.
Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού ολοκληρώνεται την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017, με τη βαθμολογούμενη υποχρεωτική συμμετοχή όλων των πληρωμάτων στην κεντρική αποκριάτικη παρέλαση της Μυτιλήνης, η οποία θα ξεκινήσει στις 3:30 μ.μ. από τη Λαγκάδα και θα καταλήξει στην Πλατεία Σαπφούς. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση όλων των πληρωμάτων στο ευρύ κοινό, η ανακήρυξη των νικητών και η βράβευσή τους από το Δήμαρχο Λέσβου και την Οργανωτική Επιτροπή.
Δ. ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ
Την Πέμπτη 23, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης 3 επαναλαμβανόμενες αποκριάτικες βραδιές – θεατρικές επιθεωρήσεις, σε επιμέλεια – συντονισμό Βαγγέλη Χατζημανώλη.
Οι 3 παραστάσεις περιλαμβάνουν πλούσιο καρναβαλικό πρόγραμμα, με  αριστοφανική σάτιρα, αποκριάτικa σκετς & παρλάτες, μουσική & χορό. Συμμετέχουν: α) Βαγγέλης Χατζημανώλης, Βασίλης Χατζηελευθερίου, Αρτέμις – Μαρία Τίτου, Μαρίνα Σπανέλλη, Γιώργος Παττές, Αιμιλία Αναστασίου, Ταξούλα Σίμου, Ηλίας Μεφίρης (και τις 3 ημέρες), β) Χορευτικό τμήμα Δήμου Λέσβου – “Αρίων” (και τις 3 ημέρες), γ) “Κουδουνάτοι” & Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοτόπου (Πέμπτη, 23 Φεβ. 2017), δ) Λαογραφικός Σύλλογος  Αγίας Παρασκευής (Πέμπτη, 23 Φεβ. 2017), ε) Πολιτιστικός Σύλλογος  Παλαιοκήπου “Οι ρίζες” – “Πανγεραγωτικός” (Παρασκευή, 24 Φεβ. 2017), στ) Πολιτιστικός Σύλλογος Άντισσας “Τερπανδρος” (Σάββατο, 25 Φεβ. 2017), και ζ) Σύλλογος Γυναικών Θερμής “Θέρμια Άρτεμις” & Εθελοντές (Σάββατο, 25 Φεβ. 2017).
Θα προηγηθούν τοπικά αποκριάτικα δρώμενα, κατά μήκος της αγοράς και άλλων οδών του κέντρου και στη συνέχεια έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με τη συμμετοχή των “Circo Piccolo”, των “Κουδουνάτων”, κ.α.  (Πέμπτη, 23 Φεβ. 2017).
Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ & ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΑΠΦΟΥΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ JEEZMAN (ΚΥΡΙΑΚΗ, 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017).
Η παρέλαση μασκοφόρων τμημάτων και αρμάτων, θα ξεκινήσει από τη Λαγκάδα (Ζωοδόχου Πηγής) στις 3:30 μ.μ., με κατάληξη την Πλατεία Σαπφούς (διαδρομή: Ζωοδόχου Πηγής, Βουρνάζων, Κωνσταντινουπόλεως, Προκυμαία, Πλατεία Σαπφούς). Θα ακολουθήσει παρουσίαση όλων των πληρωμάτων που συμμετέχουν στην παρέλαση και βραβεύσεις: α) των καλύτερων εμφανίσεων της παρέλασης, και β) των νικητών του παιχνιδιού “Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού”.
Αποκορύφωμα θα είναι η πρώτη εμφάνιση του θρυλικού JEEZMAN στην πόλη της Μυτιλήνης, με την παρουσίαση του μοναδικού του show.
Το γλέντι θα συνεχιστεί μέχρι το βράδυ, με χορευτικά δρώμενα – αποκριάτικους χορούς latin, samba, κ.α., από τον χοροαθλητικό σύλλογο Μυτιλήνης “DANZA PASION”, σάτιρα, εκπλήξεις και πάρτι – ξεφάντωμα με ζωντανή μουσική από τα μουσικά σχήματα “ΕΦΑΠΑΞ” και “ΜΑΓΜΑ”.
Όσοι μαθητές, φοιτητές, πολιτιστικοί σύλλογοι, αθλητικά σωματεία, παρέες, κ.α. (που δεν συμμετέχουν στο παιχνίδι «Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού”), επιθυμούν να λάβουν μέρος ως ομαδικά σύνολα στην κεντρική αποκριάτικη παρέλαση, μετέχοντας είτε ως “μασκοφορεμένα πεζοπόρα σχήματα”,  είτε με δικής τους κατασκευής άρματα”, είτε με οποιαδήποτε άλλη αυτοσχέδια “δημιουργία”, παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα: 22510 22143, 6982 873314 & 6940 201707.
ΣΤ. “ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ” (ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017)
α) Γήπεδο Παναγιούδας, ώρα 11 π.μ.: Έναρξη της Σαρακοστής, με μεγάλο γλέντι, παραδοσιακούς χορούς και νηστίσιμα εδέσματα. Διαγωνισμός πετάγματος χειροποίητου χαρταετού: α) μεγαλύτερου, β) πιο πρωτότυπου, και γ) αυτού που θα πετάξει πιο ψηλά (διοργάνωση: Τοπική Κοινότητα Παναγιούδας & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παναγιούδας).
β) Απελή (Τσαμάκια), ώρα 11 π.μ.: Διαγωνισμός πετάγματος χειροποίητου χαρταετού: α) μεγαλύτερου, β) πιο πρωτότυπου, γ) αυτού που θα πετάξει πιο ψηλά. Θα απονεμηθούν αντίστοιχα βραβεία και θα ακολουθήσει προσφορά  λαγάνας, κρασιού και χαλβά (διοργάνωση: Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιλήνης “Η ΕΠΑΝΩ ΣΚΑΛΑ”).