Search

 «Βρήκα το κλειδί της προσωπικής μου ισορροπίας»

Βασίλης Χατζηνικολάου,δάσκαλος Γιόγκα

Ο Βασίλης Χατζηνικολάου είναι ένας Λέσβιος νέος που βρήκε τον προσωπικό του δρόμο μέσα από τον κόσμο της Γιόγκα . Ήταν το 1999 όταν αποφάσισε ότι  η επίγνωση που του προσέφερε η σχέση σώματος, νου και καρδιάς μέσα από τις θεωρίες της γιόγκα του ταίριαζαν πολύ περισσότερο από όλα αυτά που του είχε διδάξει ο συμβατικός τρόπος της ζωής του στην επαρχία. Έτσι σήμερα και μετά από πολλά χρόνια όταν τον ξανασυναντήσαμε θελήσαμε να ακούσουμε για  όλη τη διαδρομή του που του έχει προσφέρει  σήμερα το δώρο της προσωπικής του ισορροπίας. 

 

Πώς μπήκε η γιόγκα στη ζωή σου;

Ξεκίνησα τη γιόγκα και συγκεκριμένα την Σατυανάντα γιόγκα το 1999 στη Μυτιλήνη.
Την εποχή εκείνη περνούσα μια δύσκολη περίοδο στη ζωή μου (την προσωπική μου κρίση), γι ‘ αυτό απευθύνθηκα στον χώρο αυτό. Στο χώρο της Σατυανάντα γιόγκα, έμαθα τις τεχνικές εκείνες (γιατί για τεχνικές πρόκειται) που με βοήθησαν σιγά σιγά και με τον καιρό να χαλαρώνω από την ένταση. Να συγκεντρώνω καλύτερα το νου μου. Γενικά να βρω τη δύναμη και την ενέργεια μέσα μου ώστε να “ισορροπήσω ” ξανά.
Με ποιόν τρόπο βοηθά η γιόγκα το σώμα, το νου και την ψυχή;

Κάνοντας  καθημερινά τις πρακτικές αρχίζουν να εξισορροπούνται το σώμα, τα συναισθήματα και οι σκέψεις (σώμα-νους-χέρια).
Επέρχεται λοιπόν μια ισορροπία σε όλα τα παραπάνω και η ζωή αρχίζει να γίνεται ξανά χαρούμενη, ανάλαφρη και με νόημα.
Μέσα από την πρακτική της γιόγκα μαθαίνουμε να αυξάνουμε την “επίγνωση”.
Αυτή είναι η λέξη κλειδί. Αποκτώντας λοιπόν επίγνωση παρατηρείς και αναγνωρίζεις ποιες είναι οι ανάγκες, οι επιθυμίες, οι φιλοδοξίες, οι δυνάμεις και οι αδυναμίες σου (σε οποιοδήποτε επίπεδο) και αρχίζεις να δουλεύεις με αυτά. Πάντα χωρίς βία (ahimsa).
Η αρχή γίνεται με το φυσικό σώμα (Χάθα γιόγκα). Όσο αυξάνει και εκλεπτύνεται η επίγνωση μπορούμε να αρχίσουμε να παρατηρούμε και το νου και τα συναισθήματα. Το επόμενο βήμα είναι να τα αποδεχτούμε και να αρχίσουμε να τα διαχειριζόμαστε, βήμα – βήμα.

Πώς ήρθε η Σατυανάντα γιόγκα στη Λέσβο;

Η Σατυανάντα γιόγκα στη Λέσβο ξεκίνησε από την αρχή της δεκαετίας του ’80.
Ο ίδιος ο γκουρού αυτής της παράδοσης, ο Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, όταν ταξίδευε σε όλο το κόσμο με στόχο τη διάδοση της γιόγκα, είχε έρθει στη Μυτιλήνη και έδωσε μια διάλεξη στο δημοτικό θέατρο. Και δεν επέλεγε τυχαία τα μέρη όπου πήγαινε για να μιλήσει. Ο ιδιαίτερος τόπος, η ενέργεια και ο κόσμος του νησιού μας, προσφέρουν στη γιόγκα τη δυνατότητα να αναπτυχθεί και να δώσει στους ανθρώπους τα εργαλεία και τις πρακτικές που τόσο πολύ έχει ανάγκη. Απ’ όσο γνωρίζω ήδη αρκετοί δάσκαλοι – εισηγητές δραστηριοποιούνται στο νησί. Ο κόσμος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον και ασχολείται ενεργά με το θέμα. Γνωρίζω για τάξεις και μαθήματα γιόγκα που γίνονται σε καθημερινή σχεδόν βάση. Για σεμινάρια και retreats. Για διαλέξεις και ομιλίες που οργανώνονται ακόμα και από δημόσιους φορείς. Συγκεκριμένα την επόμενη εβδομάδα 05-06 Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα του δήμου, σε συνεργασία με την Γ. Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και χορηγό  του ξενοδοχείου  OLIVE PRESS στο Μόλυβο οργανώνουμε δυο ομιλίες της Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι (ατσάρυα της Σατυανάντα γιόγκα στην Ελλάδα).

Μέσα από αυτό το γεγονός προσδοκούμε να ενημερωθεί ο κόσμος και να έρθει σε επαφή με την πανάρχαια αυτή επιστήμη.

Εσύ που ασχολείσαι τόσα χρόνια με τη γιόγκα κι έχει γίνει πλέον τρόπος ζωής για σένα, τι πιστεύεις ότι είναι το πιο σημαντικό που έχεις αποκομίσει από αυτήν;

Μέσα από την επιστήμη της γιόγκα κατάλαβα και συνειδητοποίησα κάποιες αξίες (ηθικές) και κάποια ποιότητα της ζωής, που η εκπαίδευση και γενικά το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσα δεν είχαν δώσει και πολύ μεγάλη σημασία.

Είναι πολύ σημαντικό να εισαχθεί μια βασική γιογκική εκπαίδευση για τα παιδιά και τους νέους, έτσι ώστε οι λειτουργίες του σώματος και του νου να μπορούν να ξεδιπλώνονται ολοκληρωμένα και ελεγχόμενα, πράγμα το οποίο θα αναπτύξει ένα νέο ανθρώπινο γένος. Παραθέτω τα λόγια του μεγάλου ανθρωπιστή γιατρού Άλμπερτ Σβάιτσερ: ” Πρέπει να επέλθει μια καινούρια αναγέννηση που θα οδηγηθεί πολύ βαθύτερα από αυτήν που μας έβγαλε από το μεσαίωνα. Μια μεγάλη αναγέννηση όπου η ανθρωπότητα θα καταλάβει ότι οι ηθικές αξίες είναι οι ανώτατες αλήθειες και οι πιο χρήσιμες αξίες. Αυτή θα απελευθερώσει το ανθρώπινο γένος από την μάταιη πραγματικότητα στην οποία τώρα φυτοζωεί”.

Που μπορεί να εφαρμοστεί η γιόγκα σήμερα σαν εκπαιδευτικό μέσο;

Η γιόγκα μπορεί να εφαρμοστεί και να προσφέρει τα μεγάλα οφέλη της σε πολλούς τομείς. Ήδη έχει ενταχθεί σε νοσοκομεία, σε επιχειρήσεις, στην εκπαίδευση, στο διάστημα, στον αθλητισμό, στις φυλακές κ. α.

Σήμερα πού βρίσκεσαι και με τι δραστηριοποιείσαι;

Πριν από τέσσερα χρόνια εγκαταστάθηκα στην Αθήνα. Ένιωσα την ανάγκη να βρεθώ πιο κοντά σε ανθρώπους – δασκάλους της γιόγκα και να παρακολουθήσω  μαθήματα και σεμινάρια μαζί τους. Ήθελα να μάθω και να εμβαθύνω λίγο ακόμα στην επιστήμη της γιόγκα. Εκεί πλέον δραστηριοποιούμαι και δίνω τα καθημερινά σχεδόν μαθήματά μου. Οι άνθρωποι δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ασχολούνται με τη γιόγκα πολύ συστηματικά. Επιστρέφω όμως συχνά στο νησί κάθε χρόνο.

Τι κάνεις όταν έρχεσαι στο νησί;

Υπάρχουν άνθρωποι, μέσα σε αυτούς και παλιοί μαθητές μου, που οργανώνουμε reatrets (γιογκικές αποδράσεις) και τάξεις γιόγκα σε διάφορα μέρη του νησιού. Όπως στην  αγαπημένη Ερεσσό, στο αγρόκτημα ” Τούμπα “, στο ” Γυαλί κιόσκι ” στην Κράτηγο, στα Τσαμάκια και φυσικά στις Νέες Κυδωνίες το χωριό στο οποίο μεγάλωσα.
Κάθε χρόνο ταξιδεύω στην Ινδία για να συναντήσω τους διδασκάλους της παράδοσης της Σατυανάντα γιόγκα κι εκεί συμμετέχω σε προγράμματα, εμπνέομαι και καθοδηγούμαι για τα επόμενα βήματα μου.