Search

Για ένα μεροκάματο η σφαγή στα Πάμφιλα-Κλιμακούμενη η ένταση στο νησί

Κλιμακούμενη η ένταση στη Λέσβο που από τη Δευτέρα δίνει μόνο αρνητικές ειδήσεις με το προσφυγικό να κυριαρχεί στα Αθηναϊκά και Ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Για άλλη μια φορά  φανερώνεται η έκρυθμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νησί τον τελευταίο κυρίως μήνα. Μετά την εκκένωση της πλατείας από τις σκηνές των διαμαρτυρόμενων προσφύγων και το θάνατο ενός 10χρονου αγοριού που ποδοπατήθηκε μέσα σε λέμβο κατά τη διάρκεια των πολλών αφίξεων που έχουμε τον τελευταίο μήνα, “λάδι στη φωτιά” έριξε χθες το βράδυ μια νέα συμπλοκή μεταξύ Αφγανών μεταναστών που διαμένουν στα Πάμφιλα.  Από τις συγκρούσεις έπεσε νεκρός ο «Χαμπίμπι», βαρύτατα χτυπημένος στο στήθος με μαχαίρι. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο επρόκειτο για ένα γνώριμο στην Αστυνομία, Αφγανό μετανάστη, που είχε πρόσφατα αποφυλακισθεί αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης καταδικασμένος για παράνομη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων έναντι αμοιβής το καλοκαίρι του 2015, από τη βόρεια Λέσβο στη Μυτιλήνη σε συνεργασία με Έλληνα ο οποίος επίσης καταδικάστηκε.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, η σφαγή έγινε για τα μεροκάματα από το μάζεμα της ελιάς που ο Χαμπίμπι διαπραγματεύοταν με τους ομοεθνείς του που τους “νοίκιαζε” στους αγρότες της περιοχής. Δεν είναι κρυφό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ πως πολλοί αγρότες χρησιμοποιούν στο μάζεμα των ελιών μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μόρια για φτηνά εργατικά χέρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις κάποιος λειτουργεί ως μεσάζοντας και πιθανότατα στη “μοιρασιά” να προσπάθησε να “ρίξει” τους υπόλοιπους εργάτες που επαναστάτησαν και του επιτέθηκαν. Οι μετανάστες αυτοί έχουν “εγκατασταθεί” σε παλιά σπίτια στο χωριό, ακόμα και σε κελιά στην Εκκλησία του χωριού! Οι κάτοικοι λένε επίσης ότι στα σπίτια αυτά διέμεναν και Αφγανοί μετανάστες που είχαν πρόσφατα έρθει στο νησί και έβρισκαν στέγη αντί του γνωστού καταυλισμού της Μόριας που απέχει περί τα τέσσερα χιλιόμετρα από τα Πάμφιλα.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν περίπου στις 6:30 το απόγευμα. Αυτόπτης μάρτυρας μιλάει για περίπου 30 άτομα που χτυπιόταν άγρια μεταξύ τους. Κάποιοι από αυτούς επιχείρησαν να προστατέψουν το θύμα και κάποιοι και ο χώρος πάνω στον κεντρικό δρόμο του χωριού γέμισε αίματα. Μια εικόνα που έκανε τον γύρο του διαδικτύου αφού τα κανάλια έπαιξαν το θέμα στο κεντρικό δελτίο. Το θύμα έφυγε τρέχοντας από το σημείο των συγκρούσεων και οι μαρτυρίες Ελλήνων περιοίκων συμφωνούν ότι ένας Αφγανός με το μαχαίρι στο χέρι άρχισε να τον κυνηγά. Όπως όλα δείχνουν, περίπου 300 μέτρα πιο πάνω σε ένα από τα σοκάκια του χωριού τον πρόλαβε και του κατάφερε πολλές μαχαιριές στο στήθος.

Κατά τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν, όλοι με μαχαιριές, άλλοι τρεις Αφγανοί οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης όπου και μέχρι τώρα νοσηλεύονται. Θεωρείται όμως ότι υπάρχουν και άλλοι ελαφρότερα τραυματίες που διέφυγαν στα γύρω κτήματα. Στα ελαιοκτήματα θεωρείται ότι διέφυγαν και πολλοί από τους Αφγανούς μετανάστες ιδιαίτερα όσοι έχουν διαφύγει από τη Μόρια. Μέχρι το βράδυ είχαν προσαχθεί 11 Αφγανοί όλοι μέσα από σπίτια στο χωριό, ενώ η επιχείρηση της Αστυνομίας συνεχίζεται. Στις 9:30 το βράδυ στην αυλή ενός από τα σπίτια που διέμεναν μετανάστες βρέθηκε πεταμένο ένα ματωμένο μαχαίρι το οποίο θεωρείται ότι είναι το όργανο του εγκλήματος. Επίσης βρέθηκαν πεταμένα και ματωμένα ρούχα πράγμα που σημαίνει ότι πιθανά ο δράστης του φόνου να άλλαξε ρούχα για να περνά απαρατήρητος στους δρόμους της πόλης όπου φαίνεται πως κατέφυγε.

Από τη Δευτέρα όπου και πραγματοποιήθηκε η γενική απεργία μετά το κάλεσμα του Δημάρχου καθημερινά η Λέσβος κλυδωνίζεται από γεγονότα που αφορούν άμεσα στο προσφυγικό ζήτημα. Η ανάγκη αποσυμφόρησης του νησιού είναι μεγαλύτερη από ποτέ, είναι επιτακτική κι αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα, τότε το αυγό του φιδιού, που έχει ήδη εκκολαφθεί ετοιμάζεται να ραγίσει και να αφήσει ελεύθερο το τέρας του ρατσισμού.