Search

Η βοήθεια έρχεται αλλά στοιβάζεται σε αποθήκες…

Η Γενική Ταχυδρομική διέκοψε τη δωρεάν μεταφορά πακέτων στήριξης για τους πρόσφυγες, αφού παραμένουν αδιάθετα στις αποθήκες της.

 

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας του νησιού. Οι εικόνες των μεταναστών και των προσφύγων στους δρόμους της πόλης και στο λιμάνι, που άλλοτε μας ξένιζαν, μας προβλημάτιζαν, μας προκαλούσαν απίστευτη θλίψη ή και πολλές φορές ξεσήκωναν θύελλα αντιδράσεων, τώρα όχι μόνο δεν μας κάνουν ιδιαίτερη αίσθηση, αλλά πολλές φορές τους προσπερνούμε σχεδόν αδιάφοροι.

Βέβαια στο νησί μας έχουν συρρεύσει και πολλές ΜΚΟ, οι οποίες έχουν αναλάβει, όπως λένε, κάποιο συγκεκριμένο έργο με την υποστήριξη εθελοντών αλλά και με τακτικό προσωπικό που προσλαμβάνεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Φυσικά εθελοντική προσφορά γίνεται όχι μόνο από τους παραπάνω φορείς, αλλά και από ανώνυμους πολίτες καθώς και από επιχειρηματίες, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για βοήθεια και συμμεριζόμενοι τα τεράστια προβλήματα που ανέκυψαν στα νησιά λόγω του προσφυγικού, συνέδραμαν και εξακολουθούν να συνδράμουν στη διαχείριση της κατάστασης.

σελίδα 5

Μια τέτοια εταιρία είναι και η εταιρία ταχυμεταφορών, Γενική Ταχυδρομική, η οποία προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να μεταφέρει προς το νησί της Λέσβου, αλλά και προς τα άλλα νησιά που δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, τεράστιους όγκους τροφίμων και υποστηρικτικού υλικού που θα διανέμονταν εν συνεχεία σε εκείνους που τα είχαν ανάγκη.

Το τελευταίο όμως διάστημα η Γενική Ταχυδρομική ανακοίνωσε ότι η δράση αυτή έχει σταματήσει εντελώς στο νησί μας, διότι λόγω υπερκορεσμού των αποθηκών της εταιρίας δεν είναι δυνατόν πλέον να συσσωρευτούν επιπλέον πράγματα, πριν να διανεμηθούν τα είδη υπάρχοντα.

Δεν είναι άδικο λοιπόν, μετά από τόσες ΜΚΟ, μετά από τόσους εθελοντές, μετά από τόσους τόνους τροφίμων και ρουχισμού που έχουν συγκεντρωθεί στο νησί, να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη, που είναι πεινασμένοι, που είναι ταλαιπωρημένοι και να μην γίνονται αποδέκτες των αγαθών που ήδη υπάρχουν; Η Γενική Ταχυδρομική παρείχε υπηρεσίες, και μάλιστα δωρεάν, και ήρθαν τα πράγματα στη Λέσβο. Από κει και πέρα όμως δεν έπρεπε να ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι φορείς, όποιοι κι αν είναι αυτοί, ώστε να διατεθούν άμεσα; Για πόσο διάστημα μπορούν να μένουν τα τρόφιμα στοιβαγμένα στις αποθήκες; Δεν είναι κρίμα να γίνεται μια προσπάθεια και στη συνέχεια να αφήνεται στην τύχη της λόγω ανικανότητας συντονισμού; Πού είναι όλες αυτές οι εθελοντικές ομάδες; Πού είναι οι ΜΚΟ κι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς;

Μιλώντας με τον υπεύθυνο της Γενικής Ταχυδρομικής του υποκαταστήματος Μυτιλήνης μας είπε τα εξής:

«Η εταιρεία μας είχε και έχει όλη την καλή διάθεση να βοηθήσει και να συμπαρασταθεί στο πρόβλημα του προσφυγικού που αντιμετωπίζει το νησί μας. Για τον λόγο αυτόν διαθέσαμε τα φορτηγά, τους οδηγούς, αλλά και τις αποθήκες μας ώστε να μπορέσουμε να μεταφέρουμε υλική βοήθεια στη Μυτιλήνη για τους ανθρώπους αυτούς. Δυστυχώς όμως βλέπουμε ότι η προσπάθειά μας έπεσε στο κενό, αφού τα πράγματα έχουν γεμίσει τις αποθήκες και δυσκολευόμαστε σε μεγάλο βαθμό να κάνουμε πλέον εμείς οι ίδιοι τη δουλειά μας. Έτσι αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε την εν λόγω δραστηριότητα για τη Λέσβο κατά 95% και μόνο ένα ποσοστό 5% του υλικού έρχεται πλέον μέσω της εταιρείας μας στο νησί. Βέβαια στα άλλα νησιά οι δωρεάν μεταφορές του υλικού για τους πρόσφυγες εξακολουθούν να γίνονται κανονικά.

Έχουμε εκπλαγεί πάντως με την κατάσταση που επικρατεί εδώ σχετικά με τους φορείς και τους εθελοντές που υποτίθεται ότι υπάρχουν. Εμείς ενημερώσαμε κατ’ επανάληψη τους αρμοδίους ότι το υλικό είχε φτάσει στις αποθήκες μας κι όμως ουδείς φάνηκε να ενδιαφέρεται. Παράλληλα ζητήσαμε και εθελοντές για να αναλάβουν και να βοηθήσουν στη διανομή αλλά ούτε κι από κει φάνηκε φως. Δεν ήρθε κανείς και δεν ανταποκρίθηκε κανείς. Εγώ προσωπικά έχω αντιληφθεί ότι εθελοντισμός δεν υπάρχει. Πηγαίνουν μόνο, όπου είναι με το αζημίωτο».