Search

ΓΑΡΔΕΝΙΑ :Το ιστορικό ζαχαροπλαστείο της πόλης.. άνθισε!

Ερατώ Βαγιού, επιχειρηματίας

Αναλαμβάνοντας τα ηνία της επιχείρησης τα κορίτσια της οικογένειας, Μαρία, Ερατώ και Γαβριέλλα,  η Γαρδένια μεγάλωσε τόσο σε ηλικία όσο και σε εμπειρία.

Τα νέα μυαλά έφεραν καινοτομίες στο χώρο και σήμερα με μια σύγχρονη επιχείρηση στην Προκυμαία της πόλης αντιμετωπίζουν την κρίση με αισιοδοξία πασπαλισμένη με …ζάχαρη!! Η Ερατώ  Βαγιού μας αναλύει παρακάτω πόσο εύκολο  ή δύσκολο είναι να στηριχτεί μια  οικογενειακή επιχείρηση  σήμερα  όταν την αισθάνεσαι τόσο ως χώρο εργασίας όσο και ως σπίτι σου… 

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αναλαμβάνεις τα ηνία μιας επιτυχημένης οικογενειακής επιχείρησης σε μια περίοδο κρίσης;

Ε.Β.: Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μου δίνεται να μιλήσω για την δουλειά μου και κατ’ επέκταση για την επιχειρηματικότητα γενικώς.
Στην επιχείρηση μας μπήκα ουσιαστικά από το 2006 – πάντα κατά καιρούς εργαζόμουν περιστασιακά σαν φοιτήτρια που ήμουν – βέβαια αυτά τα χρόνια δεν φαινόταν τι θα επακολουθούσε, εννοώ την κρίση αυτή που βιώνουμε όλοι σήμερα. Το να αναλαμβάνεις λοιπόν να γίνεις μέλος μιας επιτυχημένης επιχείρησης φαινόταν εύκολο στην αρχή έχοντας στο νου σου την διαρκή υποστήριξη της οικογένειας σου μιας και μιλάμε για οικογενειακή κυρίως επιχείρηση. Τελικά όμως είναι δυσκολότερο από ότι φανταζόμουν γιατί ουσιαστικά έχεις να ανταγωνιστείς τον ίδιο σου τον  «εαυτό»  και προσπαθείς να γίνεις από καλός, καλύτερος. Είναι σχεδόν το ίδιο από το να ξεκινάς μια επιχείρηση από το μηδέν.
Και δεν φτάνει μόνο ο παράγοντας της κρίσης που έχει φέρει τα πάνω κάτω αλλά είναι και ο ανταγωνισμός που είναι αυξημένος από τα προηγούμενα χρόνια και προέρχεται όχι μόνο από τον κλάδο μας αλλά και από μη νομιμοποιημένες επιχειρήσεις που ξεπρόβαλλαν από το πουθενά με την ανοχή του συστήματος.

Εμείς λοιπόν ως μια καθόλα νόμιμη επιχείρηση έχουμε να ανταγωνιστούμε υπηρεσίες και προϊόντα που έχουν σαφώς πιο χαμηλή τιμή  πολλές φορές  αλλά όχι και  την καλή  ποιότητα.
Κι εκεί είναι ο φαύλος κύκλος που δημιουργείται γιατί αναγκαστικά για να μπορέσεις να επιβιώσεις αλλά και για να κρατήσεις τους πελάτες που σε στηρίζουν πρέπει να διατηρείς μια ισορροπία η οποία ουσιαστικά δεν υπάρχει από τη στιγμή που οι πρώτες ύλες ανεβαίνουν αλλά η τιμή του τελικού προϊόντος είναι αυτή που ήταν και παλιά. Υπάρχει ένα ρητό που γνωρίζει καλά ο εμπορικός κόσμος «η φθηνή τιμή γοητεύει, η φθηνή ποιότητα απογοητεύει !!!».Αυτό τα λέει όλα για την σημερινή κατάσταση …
Η ουσία είναι ότι στις μέρες μας δεν μπορείς να επαναπαυτείς στον τομέα σου γιατί οι “απαιτήσεις” της ζαχαροπλαστικής αλλά και από τον κόσμο αυξάνονται διαρκώς και πολύ πιο γρήγορα από τα προηγούμενα χρόνια το Ίντερνετ έχει βάλει και τον κλάδο μας σε άλλους ρυθμούς … Βέβαια εδώ θέλω να πω ότι οι πελάτες μας, μας στήριζαν και μας στηρίζουν, γεγονός που μας κάνει ακόμη και σήμερα να μπορούμε να παλέψουμε για αυτά που αντιμετωπίζουμε .

 Ήταν επιλογή σου να ασχοληθείς με την τέχνη της ζαχαροπλαστικής και να παραμείνεις στον τόπο καταγωγής σου;

Ε.Β.: Ναι ήταν καθαρά επιλογή μου να ασχοληθώ με την τέχνη της ζαχαροπλαστικής και αυτός ήταν και ο κυρίως λόγος που γύρισα στην πατρίδα μου καθώς από παιδάκι μέσα σε αυτήν την δουλειά την αγαπώ όσο τίποτα …Αυτή η δουλειά εκτός του ότι είναι τόσο δημιουργική ήταν και το εργαλείο για να κάνω ότι έχω κάνει μέχρι σήμερα και είμαι ευγνώμων στους γονείς μου και σε αυτήν !!! Το μαγαζί είναι η δουλειά μου και το σπίτι μου μαζί.

Θεωρείς ότι υπάρχουν ευκαιρίες τόσο επαγγελματικές όσο και κοινωνικές για τη γενιά σου στα στενά πλαίσια της επαρχίας;

Ε. Β .:Η γενιά μου βιώνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση δυστυχώς, αλλά θεωρώ ότι αν θέλεις να δουλέψεις ευκαιρίες θα βρεις και βέβαια θα έχεις ανταπόδοση χωρίς να είναι απόλυτο αυτό. Η κρίση μας έκανε να σκεφτόμαστε αλλά και να πράττουμε αλλιώς. Αν τα προηγούμενα χρόνια δουλεύαμε όλη μέρα, τώρα αυτό θα πρέπει να γίνει με μεγαλύτερη προσπάθεια. Το να ζεις σε μια μικρή κοινωνία είναι κάποιες φορές εύκολο γιατί γίνεσαι αναγνωρίσιμος αλλά ταυτόχρονα είναι δύσκολο γιατί ο κόσμος είναι μερικές φορές δύσπιστος με τη νέα γενιά ακόμη και οι ίδιοι μας οι γονείς  στις οικογενειακές επιχειρήσεις
Είμαι άνθρωπος αισιόδοξος και πιστεύω στον τόπο μου και τον αγαπώ όπως και τους ανθρώπους του. Εμείς οι νέοι όμως που τύχαμε να δραστηριοποιηθούμε στα χρόνια αυτής της περιόδου πρέπει να σκεφτόμαστε ότι είναι καλό για μια πόλη να κερδίζουν όλοι  γιατί αυτό μας πάει όλους, μπροστά. Όλοι οι καλοί  χωράμε. Άλλωστε ο υγιής ανταγωνισμός μας κάνει όλους καλύτερους .

Τι πιστεύεις ότι φταίει και το νησί μας δεν μπορεί να  “πάρει μπροστά ” όπως άλλα τουριστικά νησιά που δεν έχουν να προσφέρουν τόσες επιλογές όσες το δικό μας;

 

Ε. Β.: Το νησί μας για να μπορέσει να πάρει μπρος τουριστικά θα πρέπει νομίζω να περάσουν πάρα πολλά χρόνια δυστυχώς …Το ‘χω κάνει άπειρες φορές συζήτηση αυτό και αυτήν είναι η πραγματικότητα …Τι να πρώτο αναφέρω ..Πως θα έρθει  καλός τουρισμός χωρίς αξιόλογες τουριστικές μονάδες; Έχω πάει σε νησιά που δεν διαθέτουν  από τοπία τίποτα και τα ξενοδοχεία τους είναι το καλύτερο μας το χειρότερο  τους (συγγνώμη για τους ξενοδόχους που  τους κατηγορώ,  αυτήν ήταν η τουριστική μας δυνατότητα μας, αλλά αυτή είναι η αλήθεια).  Εκεί τα ίδια προσφέρουν ολοκληρωμένη διαμονή και ένα πλήθος δραστηριοτήτων …

Από την άλλη οι  συγκοινωνίες. Πόσες  ώρες και πόσα χρήματα χρειάζεται κάποιος για να έρθει με μια τετραμελή οικογένεια …Η αγορά με   το ωράριο της … Θέλω να πω πως όλα  είναι μια αλυσίδα πραγμάτων που ειλικρινά δεν ξέρω πως θα αλλάξει… Εδώ και 2- 3 χρόνια αυτή η μόδα με τους Τούρκους επισκέπτες που έρχονται  είναι κάπως  καλό αλλά δεν φτάνει …Ας αναρωτηθούν οι βουλευτές μας και όλοι οι αρμόδιοι που ζητούν τις ψήφους μας  πως θα δημιουργήσουν τις συνθήκες  για να αλλάξουν την κατάσταση στην  Ελλάδα  και ας  μην βολεύονται στις θέσεις … Εγώ από την μεριά μου κάνω ότι μπορώ ώστε όταν έρχονται τουρίστες να τους μένει ωραία εντύπωση με την σωστή συμπεριφορά μου και με να δίνω ωραία προϊόντα. Έχω κάνει πολλούς φίλους από απέναντι και χαίρομαι τόσο …Και πιστέψτε με δεν είναι αυτοί  που θα μας  δώσουν πολλά  λεφτά …Είναι  αυτοί  που θα φέρουν κόσμο για όλους στο νησί μου εάν τους φερθώ καλά έστω και για το ένα ευρώ που θα μου αφήσουν !!! Μακάρι να αρχίσουμε οι νέοι να διώχνουμε κάθε παλιά  νοοτροπία και να κάνουμε ότι καλύτερο για το νησί μας …Όλοι οι καλοί χωράμε όπως λέει και ο λαός!!!