Search

Γ. Συκάς: “Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι ροές είναι με μεταφερθούν οι επιτροπές ασύλου στην Τουρκία”

Σε παλαιότερες ανακοινώσεις μας στις 6/4/2020 και στις 9/4/2020 επισημάναμε το ουσιαστικό πρόβλημα που προκύπτει με τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες εν όψει της πανδημίας του κορονοϊού. Αναφέραμε δε την απαράδεκτη αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος από την κυβέρνηση και το δήμο Δυτικής Λέσβου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε προτείνει για τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες να ακολουθείται η διαδικασία και να ισχύει ότι για όλους τους ανθρώπους που έρχονται από το εξωτερικό. Για αυτό ακριβώς προτείναμε την ενοικίαση ξενοδοχείων όπως πραγματοποιείται σε ανάλογες περιπτώσεις με ευθύνη της κυβέρνησης.

Δυστυχώς δεν υιοθετήθηκε η πρόταση μας και τα προβλήματα ήδη προέκυψαν. Όλες οι άλλες παρατάξεις, πλην κάποιων δημοτικών τους συμβούλων, υιοθέτησαν να ανοίξει ο χώρος της Συκαμιάς στον οποίον δεν θα μπορούσαν να τηρηθούν οι προβλεπόμενες συνθήκες υγιεινής σε αυτή την έκτακτη κατάσταση. Τελικά δεν άνοιξε διότι υπήρξε αντίδραση από τους κατοίκους της Συκαμιάς. Με την άφιξη των προσφύγων, την τελευταία στιγμή, χωρίς καμία οργάνωση του χώρου αλλά και της μεταφοράς των ανθρώπων, ενοικιάσθηκε έκταση από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και συναίνεσε ο Δήμαρχος (σύμφωνα με τα λόγια του ιδίου), για τη δημιουργία χώρου καραντίνας. Αυτό δεν συζητήθηκε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όλες οι παραπάνω άστοχες ενέργειες έθεσαν σε καραντίνα συνδημότες μας με κίνδυνο περεταίρω εξάπλωσης του ιού. Στον ίδιο χώρο μεταφέρθηκαν και άλλοι 19 πρόσφυγες. Και γεννάται το ερώτημα: αν αύριο έρθει μία καινούρια βάρκα σε ποιο χώρο θα φιλοξενηθούν με σκοπό την αποφυγή της περεταίρω διασποράς του ιού; Ή μήπως θα πρέπει να συγχρωτιστούν με εκείνους που ενδέχεται ήδη να είναι φορείς του ιού;

Κατά την επίσκεψη του κ. Μηταράκη δεν καταγγέλθηκε από τη Δημοτική Αρχή η μη άρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που αφορά την επίταξη της Καράβας, ούτε και οι δικαστικές διώξεις των συμπατριωτών μας για τα γεγονότα του Φεβρουαρίου. Για το τελευταίο η Δημοτική Αρχή δεσμεύεται να στηρίξει τους συμπατριώτες μας, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Αντί αυτών, ο Δήμαρχος έθιξε το ζήτημα των χρημάτων που λαμβάνει ο Δήμος Μυτιλήνης ως οικονομική ενίσχυση για το προσφυγικό, μπαίνοντας ξανά στο παιχνίδι αντιπαράθεσης με τον γειτονικό δήμο, κάτι το οποίο επισημάνθηκε από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι η Δημοτική Αρχή καμία διάθεση δεν είχε να συγκρουστεί με την κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα του προσφυγικού, αλλά σύρθηκε από την αντίδραση των συνδημοτών μας και όλων των κατοίκων του νησιού. Έτσι εξηγείται και η ακατανόητη επιμονή τους να μην υιοθετήσουν την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, που είναι και πρόθεση του λεσβιακού λαού για «ΚΑΜΙΑ ΔΟΜΗ», και να επιμένουν στην πρόταση «ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ». Μία θέση που έφερνε σε αντιπαράθεση τους δύο δήμους του νησιού, καθώς η απόφαση του Δήμου Δυτικής Λέσβου ουσιαστικά αποδεχόταν την ύπαρξη των υφιστάμενων δομών.

Παρουσία του υπουργού καταγγείλαμε την αντίθεση μας στην κυβερνητική πολιτική, γιατί ο δρόμος για τη λύση του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι πολύ μακρύς και δεν έχουν δοθεί λύσεις όπως νομίζουν. Καθώς η πολιτική αυτή είναι επιλογή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Παράλληλα επισημάναμε και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνδημότες μας λόγω των χαμηλών τιμών των αγροτικών προϊόντων και ζητήσαμε τη στήριξη του πρωτογενή τομέα και τους τομείς επισιτισμού, τουρισμού.

Στο δια ταύτα:

– Ο μόνος τρόπος για να επανέλθει η κανονικότητα στο νησί και να αποφευχθούν υγειονομικές βόμβες είναι να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες και να μεταφερθούν στην ενδοχώρα σαν το πρώτο βήμα για να πάνε στις χώρες προορισμού τους.

– Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι ροές προς το νησί είναι να μεταφερθούν οι επιτροπές ασύλου στην Τουρκία και εκεί να εξετάζεται κάθε αίτημα πρόσφυγα ή μετανάστη.

– Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού από πιθανά νοσούντες που φτάνουν με βάρκες στο νησί μας είναι να εφαρμοστεί και στη Λέσβο ό,τι εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα για τους εισερχόμενους από το εξωτερικό: Καραντίνα σε ξενοδοχείο με ειδικευμένο προσωπικό, πρόσθετα μέτρα υγιεινής και συνεχή έλεγχο.

ΥΓ τα προβλήματα συνεχίζουν να τρέχουν και οι πλειοψηφούσες δημοτικές παρατάξεις της Δυτικής Λέσβου έχουν το χαβά τους για νονούς και δαχτυλίδια