Search

Γ. Πάλλης: “Κανείς άνθρωπος από τη Γερμανία δεν θα επιστρέψει στα νησιά μας”

«Αυτή η κυβέρνηση κάνει πράξη για πρώτη φορά μια συνολική αντίληψη για το τι εστί νησιωτική πολιτική και εφαρμοσμένη νησιωτική πολιτική. Μια πολιτική διεκδίκηση δεκαετιών από τους νησιώτες για το μεταφορικό ισοδύναμο μέσα από ένα νομοσχέδιο που κανένας δεν τόλμησε ένα φέρει ως σήμερα για τη νησιωτική κοινωνία, ένα νομοσχέδιο που δυστυχώς καταψηφίστηκε από τη ΝΔ -παρά τις προτάσεις της που εντάχθηκαν σε πολλά σημεία- αλλά και από το ΚΚΕ» σημείωσε χαρακτηριστικά στη σημερινή του (Δευτέρα 2 Ιουλίου) συνέντευξη τύπου ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης με αφορμή την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη Λέσβο και σε άλλα τέσσερα νησιά του Αιγαίου και με δεδομένη πλέον την εφαρμογή από σήμερα του μεταφορικού ισοδυνάμου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών.

Όσον αφορά τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ ο κ. Πάλλης τόνισε πως αυτοί «είναι μια πολιτική δεκαετιών και πλέον με την εφαρμογή του όλοι κατανοούμε ποιοι πίστευαν στην διατήρησή έστω και στα πέντε νησιά με αφορμή το προσφυγικό και ποιοι είναι αυτοί που δεν πιστεύανε καθόλου».

Ο κ. Πάλλης αναφέρθηκε επίσης στην ανακοίνωση διπλασιασμού των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το βόρειο Αιγαίο την επόμενη προγραμματική περίοδο ως αποτέλεσμα  «της ουσιαστικής δουλειάς του Υπουργείου Οικονομίας με επίκεντρο το ΑΕΠ της περιοχής μας και τα αναπτυξιακά κενά που υπήρχαν στα νησιά μας. Η σωστή τεκμηρίωση του Υπουργείου των ελλείψεων και των αναγκών των νησιών ήταν αυτό που έφερε το αποτέλεσμα των 660 εκ. ευρώ, ώστε το βόρειο Αιγαίο να μπει επιτέλους στη συνολική αναπτυξιακή τροχιά της χώρας που θα λειτουργεί από τον Αύγουστο εκτός μνημονίων. Με μία περισσότερη ελευθερία και χώρο για εθνική πολιτική εκεί που δεν μπορούσε να ασκηθεί μέχρι πρότινος. Και μαζί με την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς του τόπου θα μπορούμε πια να χαράξουμε πορεία. Με ΦΠΑ και μεταφορικό ισοδύναμο και τις θεσμικές αλλαγές που ήρθαν και έρχονται βλέπε «Κλεισθένη», την πρώτη προσπάθεια επαναφοράς της αυτοδιοίκησης στη θέση της τοπικής διοίκησης που είχε επιβληθεί».

Ο κ. Πάλλης υποστήριξε επίσης ότι «ο διπλασιασμός των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το βόρειο Αιγαίο την επόμενη προγραμματική περίοδο είναι άσχετος με τον ΦΠΑ και το προσφυγικό». Σημείωσε επίσης πως «Σε μία εποχή που το προσφυγικό είναι το βασικό ζήτημα της Ευρώπης και όχι μόνο, αυτό που κατάφερε ξανά η κυβέρνηση σε μία Ευρώπη που μαυρίζει και κλείνει τα μάτια στα προβλήματα, το να καταφέρει να πάρει προϋποθέσεις και όρους κανονικότητας δεν είναι μικρό πράγματα. Όμως ας γίνουμε σαφείς και για το αυτονόητο. Σε σχέση με τις επιστροφές, δεν θα επιστρέψει κανένας άνθρωπος από τη Γερμανία στα νησιά μας.».

Η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Εριφύλη Χιωτέλλη αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις για τα νησιά θύμισε «τι είχε πει ο πρωθυπουργός στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Ρόδου.  «Θα έλεγα να ζητήσουμε και τα δύο», είχε πει απέναντι στο δίλημμα. Και ΦΠΑ και μεταφορικό ισοδύναμο δηλαδή». Θύμισε ακόμα ότι πρόσφατα η Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου είπε πάρτε πίσω το ¨μεταφορικό ισοδύναμο».

« Αυτό που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη σοβαρή και υπεύθυνη διεκδίκηση και στις κραυγές για να εξυπηρετηθούν αντιπολιτευτικές τακτικές, είναι ότι ο πρωθυπουργός ξέρει τι να διεκδικεί, πότε και πώς να είναι αποτελεσματική η διαπραγμάτευσή του. Αυτό λοιπόν είναι κάτι που δεν μπορεί να το καρπωθεί κανένας, πέρα από τους κατοίκους που συμμετείχαν μαζικά στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Μυτιλήνη, από ανθρώπους που έθεσαν τα προβλήματά τους εκεί και άκουσαν δια ζώσης από τους Υπουργούς, τι μπορεί να γίνει και τι όχι. Μπορεί βέβαια ο κ. Αθανασίου να συγχαίρει σήμερα τους φορείς και οι φορείς τον Αθανασίου. Ο καθένας θέλει να ζει το μύθο του, δεν θα του το στερήσουμε, ούτε και τις φαντασιώσεις του, αλλά υπάρχει εκκωφαντική διαφορά με την πραγματικότητα» σημείωσε η κ. Χιωτέλλη βάζοντας στο κάδρο και τον τοπικό βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπο Αθανασίου.

 

 

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ – ΜΠΕ