Search

Φούρνος Καραγιαννάκη: “Το λεσβιακό παξιμάδι ξανά στην καθημερινή μας διατροφή!”

Το διάσημο λιμανάκι της Σκάλας Συκαμιάς έχει πολλά να υπερηφανεύεται. Για τα αξιοθέατά του του, Μουριά του Μυριβίλη και το εκκλησάκι της Παναγιάς της Γοργόνας, για τους ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους του, τα φρέσκα ψάρια που σερβίρονται στις ταβέρνες της περιοχής αλλα και το ζεστό φουρνιστό ψωμί του! Για το τελευταίο φροντίζει για παραπάνω από τρεις δεκαετίες η οικογένεια Καραγιαννάκη. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια ειδικεύεται στην παρασκευή παξιμαδιών που οι ντόπιοι εχουν βάλει ξανα στη διατροφή τους.

Πολύ πριν οι food bloggers ανακαλύψουν την ύψιστη διατροφική αξία του ταπεινού παξιμαδιού, στη Λέσβο έθρεψε γενιές κ γενιές, σφυρηλατώντας παράδοση.
Σερβιρίστηκε σε πρωινά, συντρόφευσε ατελείωτους καφέδες κ νηστείες, απογευματινές κ βραδυνές εξορμήσεις στην κουζίνα, μα δεν έπαψε ποτέ να στηρίζει την καθημερινή μας λεσβιακή διατροφή, από όποια υλικά κι αν ήτανε φτιαγμένο!

“Ο Φούρνος “Καραγιαννάκη”, ξεκίνησε από τους γονείς μου Φώτη και Νίκη Καραγιαννάκη γύρω στο 86′ όταν αγόρασαν ένα παλιό οικόπεδο στην πλατεία της Σκάλας όπου έχτισαν την επιχείριση. Ως τότε η Σκάλα δεν είχε φούρνο. Από τότε καθημερινά βγάζουμε φρέσκο ψωμί και διαφορά αρτοσκευάσματα λιγοστά μεν γιατί εδώ δυστυχώς οι κάτοικοι δεν είναι πολλοί, αλλά πάντα φρέσκα”.

Η ιδέα για την ενασχόληση και την τυποποίηση παξιμαδιού έφεραν οι νέες διατροφικές συνήθειες, όπως μας εξηγεί ο Στρατής Καραγιαννάκης. “Αφού είδαμε ότι ο κόσμος σιγά σιγά αρχίζει να μην καταναλώνει ψωμί όσο κατανάλωνε παλιότερα εξαιτίας και όλης αυτής της εκστρατείας κατά της γλουτένης αλλά και για λόγους υγείας, πήραμε την απόφαση να ασχοληθούμε με το παξιμάδι, είδος που προϋπήρχε στην διατροφή του νησιού.Έτσι σιγά σιγά το παξιμάδι γίνεται ξανά μέρος της καθημερινής μας διατροφής”

Από την Πλαγιά τον Ασώματο και την Αγιάσο το λεσβιακό παξιμάδι βρίσκεται στο τραπέζι όσων αναζητούν μια διατροφή από ντόπια υγιεινά προϊόντα.

“Στα νησιά όπως και σε όλη την Ελλάδα υπήρχε πάντοτε παραγωγή παξιμαδιών αλλά όχι σε μεγάλη ζήτηση όπως τώρα. Βλέποντας λοιπόν ότι πολλές βιομηχανίες στρέφουν την προσοχή τους σε αυτά τα προϊόντα πήραμε την απόφαση να κάνουμε ένα βήμα τουλάχιστον στην τοπική αγορά και να δείξουμε ότι και η Λέσβος αξίζει να χε το παξιμάδι της. Κάθε σπίτι αξίζει να έχει καλά και ποιοτικά προϊόντα που αξίζουν να βρίσκονται σε κάθε τραπέζι και να αποτελούν πρότυπο διατροφής για όλες τις ηλικίες”.

Το παξιμάδι ζει κ βασιλεύει στη Λέσβο, ευτυχώς, θυμίζοντάς μας τις ρίζες μας, γιατί είναι ωραίο να εκτιμάς τη μοναδικότητα ενός προϊόντος που η ιστορία του είναι συνυφασμένη με τον τόπο σου.

 

Τα παξιμάδια του Φούρνου Καραγιαννάκη

Παξιμάδια κανέλας: Ένα προϊόν που έχει μεγάλη απήχηση τουλάχιστον στο βόρειο τμήμα του νησιού λίγα και απλά υλικά,προϊόν που πιθανόν δεν υπάρχει στο τοπικό εμπόριο σαν συσκευασία παρά μόνο χύμα σε φούρνους;

Παξιμάδια γλυκάνισου: Η συνταγή παλιά μικρασιατική; με μάλλον παραλλαγές για να ταιριάζει στα γούστα του ντόπιου καταναλωτή

Παξιμάδια ολικής άλεσης: Το τρίτο κατά σειρά προϊόν μας ευρέος διαδεδομένο γενικά για να καλύψουμε τις ανάγκες για μια πιο υγιεινή διατροφή, τρώγεται χωρίς να χρειάζεται ‘βρέξιμο’ όπως το κριθαρένιο σκέτο με οποιοδήποτε είδος τυριού ή και μέσα στις σαλάτες.

 

 

Διαφορά παραδοσιακά βουτήματα.

-Γλυκό παξιμαδάκια με ελαιόλαδο και σουσάμι

-γλυκά παξιμαδάκια με σπόρους γλυκάνισο,

-βουτήματα κανέλας, βουτήματα ρετσίνας

-βουτήματα βανίλιας

-βουτήματα βανίλια κακάο

-βουτήματα σμυρνέικα Όλα τα παραπάνω υπάρχουν σε συσκευασίες των 250γρ ή ακόμα και χύμα (ανά κιλό)

-Οι συνταγές είναι όλες σπιτικές από τις γιαγιάδες και θείες

-Όλα είναι 100% χειροποίητα με την βάση τους τα ντόπια οργανικά αυγά και ελαιόλαδο παραγωγής μας.

-Δεν υπάρχει χρήση συντηρητικών και γι αυτό το λόγο η ημερομηνίες είναι πολύ μικρές σε σχέση με αντίστοιχα βουτήματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Ακόμα φτιάχνουμε διαφορά σιροπιαστά (μπακλαβάδες ,κανταΐφι) κατά παραγγελία.

 

-Τα παξιμάδια του φούρνου Καραγιαννάκη θα τα βρείτε σε επιλεγμένα μάρκετ στη Μυτιλήνη, στο Σούπερ Μάρκετ Μυτιλήνη Χρυσομαλλούσα., στο αεροδρόμιο στον κύριο Βόμβα ,Αντώνιος Ανδριώτου – Βαρεια Μυτιληνης

-Μαρκετ ,στην αγορά Πιττακού 28 στην κύρια Γιαννουλα Παπαναστασιου και Βαρναδακη 46 κουλμπαρα , στα δικαστήρια κοντά στην κύρια Δανάη Χιωτέλη, -Καλονή Σελάχας  και Ακης Μανώλης in market