Μόλυβος σημαίνει Μουσική!

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε

το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

 

Όσοι παρακολούθησαν το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου | Molyvos International Music Festival μιλούν για μία πραγματική μεταμόρφωση. Για τρεις ημέρες, ο γοητευτικός οικισμός της Λέσβου πλημμύρισε από τις μελωδίες των 21 νέων, κορυφαίων ερμηνευτών κλασικής μουσικής τόσο στο Βυζαντινό Κάστρο όπου πραγματοποιήθηκαν οι βραδυνές συναυλίες όσο και μέσα στα παραδοσιακά καλντερίμια όπου κατά την διάρκεια της ημέρας παρουσιάζονταν απροειδοποίητα μικρές μουσικές συναντήσεις.

 

Το νησί αγκάλιασε το Φεστιβάλ. Σε όλες τις συναυλίες το κάστρο ήταν κατάμεστο. Το κοινό, ντόπιοι αλλά και επισκέπτες από όλο τον κόσμο ενθουσιάστηκαν. “Έχω συνηθίσει να ακούω μουσική τέτοιου υψηλού επιπέδου στις αίθουσες της Γερμανίας και της Αυστρίας. Ότι θα άκουγα τέτοια μουσική στο Κάστρο του Μολύβου δεν το περίμενα!”  ήταν ένα από τα σχόλια. Ορισμένοι ακροατές, λάτρεις της κλασικής μουσικής, δήλωσαν ότι επισκέφτηκαν την Λέσβο μόνο για να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ.

Η διακεκριμένη παγκοσμίως σοπράνο, Μάρλις Πέτερσεν, που φέτος υποστήριξε τον θεσμό συμμετέχοντας αφιλοκερδώς στην 4η Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ, εντυπωσιασμένη από τις ερμηνείες είπε: “Αν ο Μότσαρτ ακούει από πάνω, είμαι σίγουρη ότι θα χορεύει! “. Κι αυτό γιατί οι μουσικοί γεμάτοι ενέργεια και πάθος έδωσαν νέα πνοή στα έργα που ερμήνευσαν και μετέδωσαν μία φρεσκάδα και μία ζωντάνια στο κοινό που παρακολούθησε.

Ο πρόεδρος του σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ”, Σταύρος Μπένος αφού παρακολούθησε τις συναυλίες δήλωσε με ενθουσιασμό: “Ένας νέος θεσμός γεννήθηκε, φρέσκος, καινοτόμος, υψιπετής με γερά θεμέλια, αφού στηρίζεται στη μεγάλη αγκαλιά ενός τόπου ιστορικού και των ανθρώπων του”.

MIMF_rehearsals_6_c_Thaleia_Kybari

Το Φεστιβάλ παρέμεινε πιστό στον στόχο του να κάνει την κλασική μουσική πιο προσιτή σε ανθρώπους όλων των ηλικιών με πρωτότυπες εκδηλώσεις, διαδραστικά δρώμενα μέσα στο χωριό του Μολύβου και ειδικά διαμορφωμένες συναυλίες. Συγκεκριμένα, στη συναυλία για παιδιά και νέους, οι μουσικοί κατέβηκαν από τη σκηνή και συνομίλησαν με τους μικρούς ακροατές, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δοκιμάσουν να παίξουν τα όργανα ορχήστρας. Και βέβαια οι μικροί μαγεύτηκαν.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδρυτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου είναι τρεις ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι με όραμα και αγάπη για τη μουσική, οι Ελληνογερμανίδες πιανίστες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν και ο Δημήτρης Τρύφων, επιχειρηματίας με καταγωγή από την Λέσβο που παρά τις δυσκολίες του φετινού καλοκαιριού, έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα. Και οι τρεις ευχαρίστησαν το κοινό, τους μουσικούς, τους τεχνικούς, τους εθελοντές, την οργανωτική ομάδα αλλά και τους φορείς και χορηγούς για την βοήθεια τους και έδωσαν ραντεβού για το επόμενο καλοκαίρι!

Danae_and_Kiveli_Doerken_c_Daniel_Schroeter

 

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ευχαριστεί την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για την ευγενική της υποστήριξη. Επίσης τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου “The Other Aegean” και τον Δήμο Λέσβου-Δημοτική Ενότητα Μήθυμνας για την πολύτιμη συνεργασία τους.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Κτήρια που τα πρόδωσε ο χρόνος…

Επομενο αρθρο

«Ιστορίες της Μανιταρολάνδης»