Search

Έκθεση της ΦΕΜ(Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης) στο Κάτω Κάστρο

της Βαγγελιώς Χριστίδου

Την Κυριακή που μας πέρασε πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια του νέου χώρου της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης (ΦΕΜ) στις ανακαινισμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού οικείες, στο κάτω Κάστρο Μυτιλήνης. Παράλληλα εγκαινιάστηκε και η έκθεση φωτογραφίας των μελών της (ΦΕΜ) Στρατή Τσουλέλλη, Πάνου Χαραλαμπίδη και Θωμά Μαμάκου με τίτλο «Ματιές στα Βυζαντινά της Λέσβου».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος κ. Γαληνός, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, καθώς και πλήθος φιλότεχνου κόσμου. Ο νέος χώρος ήταν εξαιρετικά ανακαινισμένος, πράγμα που προκάλεσε μόνο καλά σχόλια. Το χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν ότι το πολυπληθές κοινό που τίμησε με τη παρουσία του την εκδήλωση, απόλαυσε την έκθεση γι’ αυτό και έμεινε μέχρι αργά. Τα εγκαίνια πλαισίωσε μουσικά το συγκρότημα “Saphous Jazz Sextet”, ενώ η διάρκεια της έκθεσης θα είναι έως τις 30-05-2015. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και το Σύλλογο φίλων Βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων Λέσβου με ωράριο λειτουργίας 19.00 – 21.00 καθημερινά.

fem7

Ο έφορος αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης, μίλησε για τα σχέδια του Υπουργείου Πολιτισμού να εντάξει κι άλλους χώρους στο πρόγραμμα, μέσω του οποίου ανασκευάστηκε η περιοχή του Κάτω Κάστρου ενώ ο πρόεδρος της ΦΕΜ, Στρατής Τσουλέλλης, αναφέρθηκε συνοπτικά στην 35 ετών συνεχή και συνεπή δράση της Εταιρείας, αλλά και στη συγκεκριμένη έκθεση, ως αποτέλεσμα της τριετούς δουλειάς των τριών φωτογράφων. Ο ίδιος ευχήθηκε να αποτελέσει η περιοχή χώρο στέγασης κι άλλων σωματείων και ανθρώπων της Τέχνης του νησιού, ώστε να δημιουργηθεί σιγά – σιγά σε όλη την περιοχή του Κάτω Κάστρου μια «πολιτιστική γειτονιά».

«Ο χώρος είναι καταπληκτικός και θα μπορούσαν να φιλοξενούνται εκθέσεις, συναυλίες, χορευτικά, μικρά μουσικά σύνολα, υπαίθριες προβολές, κ.ά., αναβαθμίζοντας και δίνοντας πνοή στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.fem11

Χαιρετισμό απηύθυνε στο τέλος των εγκαινίων και ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, τονίζοντας ότι είναι στις προθέσεις της παρούσης δημοτικής αρχής να στηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες και υποσχέθηκε ότι θα συνεργαστεί και θα στηρίξει άμεσα όλες τις πρωτοβουλίες που αναβαθμίζουν την πόλη και το νησί. Το χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν ότι το πολυπληθές κοινό που τίμησε με τη παρουσία του την εκδήλωση, περιηγήθηκε στην έκθεση μέχρι αργά το βράδυ, συνοδεία και του συγκροτήματος «Sapfous Jazz Sextet», που πλαισίωσε μουσικά τα εγκαίνια.

Μιλώντας μας για το νέο χώρο και τη «μετακόμιση» των λειτουργιών του φορέα, ο πρόεδρος της ΦΕΜ, κ. Τσουλέλλης, ανέφερε σχετικά: «Είναι μεγάλη μας τιμή, που η ΦΕΜ θα στεγάζεται πλέον σε έναν από τους πιο ιστορικούς χώρους της Μυτιλήνης, την περιοχή του Κάτω Κάστρου. Πρόκειται για ένα χώρο που ολοκληρώθηκε σχετικά πρόσφατα ως προς την αναστήλωση και ανακατασκευή του, με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και για τον οποίο όλη η πόλη έχει πλέον να καμαρώνει. Ειδικά οι οικίες του Κάτω Κάστρου, είναι χώροι που διασώθηκαν στο “παρά τρίχα” από το ενδεχόμενο ολοκληρωτικής κατάρρευσης και η επαναλειτουργία τους ως χώρων πολιτισμού, μόνο θετικά μπορεί να ληφθεί. Για εμάς, η μεταστέγαση και το όλο κλίμα των εγκαινίων, σημαίνει συναισθήματα χαράς… Και συνεχίζουμε…».

 

fem13

 

Οι δράσεις της ΦΕΜ για το καλοκαίρι

Η ΦΕΜ συνεχίζει ακάθεκτα, το πρόγραμμα σεμιναρίων κι εκδηλώσεών της, στην 3η Πάροδο Μικράς Ασίας του Κάτω Κάστρου που είναι η νέα της διεύθυνση. Την Παρασκευή 22 Μαΐου ξεκίνησε τριήμερο σεμινάριο με την καταξιωμένη Αμερικανίδα φωτογράφο και καθηγήτρια φωτογραφίας σε Πανεπιστήμια της Βοστώνης και του Μέιν, Stella Johnson.

Η Stella Johnson έχει εργαστεί διεξοδικά τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό κι έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις. Έχει επίσης ταξιδέψει με φωτογραφικές αποστολές στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και το Μεξικό, ενώ έχει γίνει γνωστή κυρίως μέσα από το προσωπικό της έργο στις λεγόμενες «αναπτυσσόμενες» χώρες, όπου κι επικεντρώθηκε στις ζωές των γυναικών και των οικογενειών τους.

Παράλληλα μέχρι και τις 10 Ιουνίου, τα μέλη της Εταιρείας καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή, για την καθιερωμένη ομαδική έκθεση του καλοκαιριού.

Το σεμινάριο που γίνεται στη ΦΕΜ απευθύνεται σε φωτογράφους ερασιτέχνες ή επαγγελματίες με σχετική εμπειρία στη φωτογραφία και με δικό τους εξοπλισμό. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου έγιναν φωτογραφήσεις υπό την καθοδήγηση της Stella Johnson και κριτικές αναλύσεις του υλικού που  προέκυψε, με έμφαση στη φωτογραφία ντοκουμέντου.fem 9

Τέλος, αποκλειστικά τα μέλη της ΦΕΜ καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή για την παρουσία της Εταιρείας στο φετινό «Λεσβιακό Καλοκαίρι». Το φετινό θέμα θα είναι ελεύθερο, με την μορφή όμως «portfolio», που σημαίνει ότι θα πρέπει ο κάθε φωτογράφος να επιλέξει το θέμα που επιθυμεί και οι φωτογραφίες του  – από 3 έως 6 ανά φωτογράφο – θα πρέπει να έχουν ένα θέμα και μια συνοχή. Τα αρχεία θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 10 Ιουνίου σε ψηφιακή μορφή και σε ανάλυση τέτοια, ώστε να μπορούν να τυπωθούν σε μεγάλο μέγεθος. Η εκτύπωση και η τοποθέτηση σε Paspartou θα γίνει με την ευθύνη της ΦΕΜ, για λόγους συνολικής παρουσίασης της έκθεσης ενώ το κόστος της, θα επιβαρύνει τους συμμετέχοντες. Η συλλογή θα παραμείνει μετά το καλοκαίρι για ένα σχετικό διάστημα στο χώρο της ΦΕΜ, για το ενδεχόμενο παρουσίασης και σε άλλη περιοχή.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο: http://www.fem.gr/.