“Φάκελος καρδιά” -με τον γιατρό Γιώργο Κούσκο

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Με αφορμή τους τελευταίους θανάτους νέων ανθρώπων στην Λέσβο είτε από ανακοπή καρδιάς είτε από έμφραγμα αποφασίσαμε να ανοίξουμε το «φάκελο» καρδιά, ώστε να μάθει ο κόσμος του νησιού μας πως μπορεί να αποφευχθεί μια καρδιακή ανακοπή η ένα έμφραγμα. Γι αυτό τον λόγο μιλήσαμε με τον ειδικό καρδιολόγο Γεώργιο Κούσκο καθώς η κρίση και η στεναχώρια έχουν επιβαρύνει την ελληνική καρδιά…

“Τα οξέα στεφανιαία επεισόδια οφείλονται σε απόφραξη κάποιας αρτηρίας της καρδίας λόγω ρήξης αθηρωματικής πλάκας με αποτέλεσμα την οξεία ισχαιμία και την κακοήθη αρρυθμία η οποία αν δεν αναταχθεί οδηγεί στο θάνατο. Η αθηρωμάτωση των αρτηριών αρχίζει από νεαρή ηλικία και επιδεινώνεται με τη πάροδο των χρόνων. Οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της αθηρωμάτωσης είναι το ανδρικό φύλο, η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, η αυξημένη χοληστερίνη, η αρτηριακή υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Η οικονομική κρίση οδηγεί λόγω του άγχους, της κακής διατροφής και του μη σωστού ελέγχου των παραγόντων κινδύνου σε έξαρση των στεφανιαίων επεισοδίων.Ως γνωστόν η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Αν καπνίζουμε, δεν ελέγχουμε και δεν θεραπεύουμε τη δυσλιπιδαιμία, την αρτηριακή υπέρταση και το σακχαρώδη διαβήτη, δεν ασκούμαστε τακτικά, δεν προσέχουμε τη διατροφή μας και το σωματικό μας βάρος έχουμε αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουμε στεφανιαία νόσο πράγμα που μπορεί να μας οδηγήσει στο έμφραγμα.” εξηγεί ο γιατρός.

 

Τι πρέπει να κάνουμε: 

“Οι συμβουλές είναι απλές και γνωστές αλλά δύσκολα εφαρμόσιμες απ΄τη πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Αφορούν τη ΔΙΑΚΟΠΗ του καπνίσματος, τη συστηματική μέτρια δυναμική άσκηση, τη σωστή διατροφή(μεσογειακή διατροφή=πολλά φρούτα και λαχανικά και λιγότερο κρέας) και τη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη και της δυσλιπιδαιμίας. Επίσης εφόσον υπάρχουν παράγοντες κινδύνου ή επιθυμία για έναρξη συστηματικής άσκησης ή ύποπτα ενοχλήματα στο στήθος συνιστάται καρδιολογικός έλεγχος”.

Πρόληψη:

Η έγνοια για την καρδιά μας  πρέπει να ξεκινάει από τη νεαρή ηλικία ειδικά αν υπάρχει κληρονομικότητα(στεφανιαίας νόσου, αρτηριακής υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη, δυσλιπιδαιμίας) και οπωσδήποτε μετά τα 40 εφόσον υπάρχουν οι παραπάνω παράγοντες κινδύνου ή καπνίζουμε.

Συμπτώματα:

Ο στηθαγχικός πόνος είναι συνήθως οπισθοστερνικός(σαν σφύξιμο, δυσφορία, κάψιμο ή πίεση) με αντανάκλαση στα άνω ακρα, στο τράχηλο, στους ώμους, στην κάτω γνάθο και στο επιγάστριο που μπορεί να συνοδεύεται με ναυτία-ωχρότητα ή/και εφίδρωση. Στα αρχικά στάδια της στεφανιαίας νόσου εμφανίζεται μετά από άσκηση, συναισθηματική φόρτιση, βαρύ γεύμα, κάπνισμα ή έκθεση στο κρύο και διαρκεί 2-10 λεπτά.

Στις σοβαρότερες περιπτώσεις διαρκεί περισσότερο και μπορεί να εμφανίζεται και στην ηρεμία: τότε ο ασθενής θα πρέπει να νοσηλευτεί.

Πρακτικές συμβουλές:

Σε περίπτωση στηθάγχης που δεν υποχωρεί θα πρέπει να παραμείνουμε ξαπλωμένοι και να καλέσουμε το ΕΚΑΒ. Όσο ποιό γρήγορα πάμε στο νοσοκομείο τόσο μεγαλύτερή πιθανότητα έχουμε να σώσουμε τη καρδιά μας και τη ζωή μας. Αν η αρτηριακή πίεση δεν είναι χαμηλή μπορεί να χορηγηθεί υπογλώσσιο νιτρώδες και εφόσον είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για στηθαγχικό επεισόδιο να δώσουμε στον άρρωστο να μασήσει μια ασπιρίνη.

Το τσιγάρο στην Ελλάδα. 

Πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσει αιμοδυναμικό εργαστήριο στο νησί γιατί έχει αποδειχθεί ότι η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών αμέσως μετά το έμφραγμα(πρωτογενής) ζώσει ζωές.

Το τσιγάρο είναι ένας από τους πιο επιβαρυντικούς παράγοντες. Στην Ελλάδα δυστυχώς παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά τα ποσοστά των καπνιστών ενώ ο αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόζεται όπως σε άλλες χώρες. Πώς σχολιάζετε αυτή την πραγματικότητα ως καρδιολόγος;

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το κάπνισμα σκοτώνει.

Αν κάποιος θέλει να κάνει κακό στον εαυτό του μπορεί να το κάνει χωρίς να επιβαρύνει την υγεία των άλλων. Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα.

 

Κούσκος Γεώργιος Ειδικός Καρδιολόγος

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) απ’ όπου αποφοίτησε με ΑΡΙΣΤΑ. Στη συνέχεια, εργάστηκε στο αγροτικό ιατρείο Μεσοτόπου Λέσβου, στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο», στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» αποκτώντας τον τίτλο Ιατρικής Ειδικότητας Καρδιολογίας. Στη διάρκεια της ειδίκευσης του συμμετείχε σε αρκετές εργασίες δημοσιευμένες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Από το 1996 διατηρεί πλήρως εξοπλισμένο ιδιωτικό ιατρείο στη Μυτιλήνη, έχει εργαστεί στο ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ Μυτιλήνης και συνεργάζεται με το εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής Μυτιλήνης εκτελώντας σπιθηρογραφήματα καρδιάς. Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης έχει παρακολουθήσει πολλά διεθνή και πανελλήνια καρδιολογικά συνέδρια.

ΚΑΒΕΤΣΟΥ 44, ΜΥΤΙΛΗΝΗ

2251047447

6932580123

e-mail: kouskosge@yahoo.gr

Προηγουμενο αρθρο

Ελάτε στη Μυτιλήνη, ελάτε στο Teriade!

Επομενο αρθρο

Αργεντίνικο τάνγκο στο Μουσείο Teriade!