Search

Ευτυχώς υπήρξε καραντίνα- Ψυχραιμία και ετοιμότητα το “φάρμακο” για τη Λέσβο

“Να τους βάζουμε σε καράβια και μόλις γεμίζουν να τα διώχνουμε δεν μας νοιάζει για που”, “να τους αφήνουμε στις παραλίες όπου ξεβράζονται και να μην έρχονται καθόλου στο Δήμο Μυτιλήνης και στο ΚΥΤ Μόριας”.Αυτές είναι πάνω-κάτω οι επίσημες τοποθετήσεις των τοπικών αρχόντων του νησιού για τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες. Άτοπες, παράνομες και παράλογες λύσεις, γιατί φανταστείτε τι θα γινόταν σε ένα πλοίο με ασθενείς πράγματι εκτεθειμένους σε covid 19 και πόσα πτώματα θα μετρούσε η Λέσβος, “η αρχόντισσα του Βορείου Αιγαίου”, ενώ κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι θα γινόταν αν πρόσφυγες και μετανάστες αντιμετωπίζονταν ως “ύποπτα κρούσματα” του ιού και παρέμεναν στις παραλίες για πάνω από 35 μέρες όπως οι προηγούμενοι νεοεισελθέντες.
Οι παραπάνω δηλώσεις των τοπικών αρχόντων, δηλώσεις εντυπωσιασμού, κενές περιεχομένου απαντούν στα ακόμη πιο ακραία ένστικτα των ψηφοφόρων τους, απαντούν στα  “πνιξτε τους” “, πετάξτε τους στη θάλασσα”, “πάρτε τα όπλα”, κόψτε τους ζωντανούς” τους και σκοτώστε τους με κάθε τρόπο. λόγια που με μεγάλη ευκολία και χωρίς κανέναν έλεγχο από τον εισαγγελέα εκστομίζουν προτρέποντας σε βία οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι τους. Την ίδια στιγμή, ο Θεός μας φύλαξε και πάρθηκε μια σωστή απόφαση που ωστόσο έχει ένα πολιτικό κόστος για όποιον τη στηρίζει κι έγινε ευτυχώς μια πρόχειρη καραντίνα σε απομακρυσμένη τοποθεσία από κατοίκους και χωριά. Κι αντί οι τοπικοί άρχοντες να τη στηρίξουν και να βοηθήσουν με κάθε τρόπο το Δήμο Δυτικής Λέσβου εξακολουθούν να προτείνουν ψεκασμένες λύσεις για ψεκασμένους οπαδούς. Όπως λέει κι ίδιος ο Ταξιάρχης Βέρρος, που ωστόσο έχει κλείσει νωρίτερα με απόφάσή του το stage 2, μέχρι η κυβέρνηση να στείλει διαστημόπλοιο εμείς συνεχίζουμε την ιχνηλάτηση..
Τέλος κανείς δεν αντιλέγει πως τούτος ο τόπος έχει κουραστεί, έχει πτοηθεί, έχει λυγίσει από το βάρος του προσφυγικού. Και οι κλοπές γύρω από τη Μόρια και τα κομμένα ελαιόδεντρα και η υποβάθμιση της περιοχής που έφερε ο υπερπληθυσμός του ΚΥΤ ο οποίος γιγαντώθηκε από την κυβέρνηση την οποία ψήφισαν αυτοί που τώρα αγανακτούν, ενός ΚΥΤ που αποτελούσε και τα προηγούμενα χρόνια δυσφημούσε το νησί σε όλο τον κόσμο και που εξακολουθεί να είναι πληγή που πρέπει να κλείσει. Μα προπάντων για τους ίδιους τους ανθρώπους μέσα στον καταυλισμό που ζουν σε άθλιες και ντροπιαστικές συνθήκες.
Τη στιγμή αυτή που όλοι περιμένουμε με κομμένη την ανάσα για τα κρούσματα που ενδεχομένως να υπάρχουν μεταξύ των 70 μεταναστών και προσφύγων αλλά και μεταξύ όσων ήρθαν σε επαφή μαζί τους πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η ψυχραιμία αλλιώς κινδυνεύουμε να βάλουμε μόνοι μας την ταφόπλακα στο νησί και τον τουρισμό του. 

Να θυμίσουμε ότι όταν η βάρκα με 51 άτομα, 20 Αφγανοί, 31 αφρικανοί, πολλά παιδιά,  βγήκε στη Λέσβο στις 6 Μαΐου οι νεοεισερχόμενοι εγκαταλείφθηκαν στην ακτή.

Μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη δεν είχε δοθεί λύση  για το που θα μεταφερθούν οι άνθρωποι, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι στη δυτική Λέσβο δείχνοντας και πάλι την ανθρωπιά τους έσπευσαν να βοηθήσουν τους εγκαταλελειμμένους πρόσφυγες αφού από την Ύπατη την αστυνομία ή το λιμενικό, δεν είχε τοποθετηθεί ούτε μία σκηνή, τη στιγμή μάλιστα που έβρεχε.

Η πρόεδρος του Σκαλοχωρίου βρέθηκε δίπλα τους και έδωσε στο αυτοκίνητό της, στέγη σε μάνες με μωρά για να μην είναι μέσα στη βροχή.

Η ίδια η πρόεδρος αναλογιζόμενη την κατάσταση, μπήκε από την πρώτη μέρα σε καραντίνα.

Σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μεταξύ των 70 μεταναστών που έχουν τεθεί σε καραντίνα σε χώρο στην περιοχή «Καστέλια», δύο (2) τους διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Οι ασθενείς που διαγνώστηκαν θετικοί έπειτα από εξέταση από συνεργείο του ΕΟΔΥ, είναι ασυμπτωματικοί και έχουν απομονωθεί. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου συνιστά για μία ακόμη φορά ψυχραιμία στους δημότες, έχοντας και τις διαβεβαιώσεις από τα αρμόδια Υπουργεία και τον ΕΟΔΥ, ότι από σήμερα κιόλας θα γίνει λήψη δειγμάτων από όλους όσοι διαμένουν στον χώρο καραντίνας, όπως και από τους Λιμενικούς, Αστυνομικούς και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε σε επαφή μαζί τους.