Search

Έτοιμοι για το μεγάλο στοίχημα: Η υπερπαραγωγή-τονωτική ένεση για το νησί

Με γυρίσματα στην Μυτιλήνη, στην Αγία Παρασκευή, στην Αγιάσο και τον Πολυχνίτο η ταινία “Σμύρνη μου αγαπημένη” που βασίζεται στην ομώνυμη θεατρική επιτυχία της Μιμής Ντενίση, έρχεται να δώσει μια τονωτική ένεση στο νησί. Πάνω από 200 άτομα τεχνικοί και ηθοποιοί θα καταφθάσουν τον Ιούνιο από την Αθήνα ενώ από το νησί ήδη αναζητούνται τα άτομα εκείνα που θα συμπληρώσουν το καστ των περίπου 500 ατόμων. Σε ΄λίγες μέρες αναμένεται να γίνει το call όπου θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες.
Στο πανέμορφο Δημαρχείο της Αγίας Παρασκευής πραγματοποιήθηκε χθες η σύσκεψη του κοινοτικού συμβουλίου με εκπροσώπους της παραγωγής. Όπως γράφει στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Στρατής Ζαφείρης “Σκοπός της συνάντησης ήταν να βοηθήσει η κοινότητα στο καλό και άρτιο γύρισμα των σκηνών που σχεδιάστηκε να γίνουν στην Αγία Παρασκευή.
Η συζήτηση ήταν παραγωγική γεμάτη μνήμες από αντίστοιχες δράσεις του παρελθόντος.
Η παραγωγή ταινιών στον δήμο μας είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να αποφέρει θέσεις εργασίας κέρδη και προβολή”.
Η υπόθεση της ταινίας 

«H Φιλιώ Μπαλτατζή, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα.

Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα».Αυτή είναι η υπόθεση του «Σμύρνη μου Αγαπημένη», της ταινίας που έρχεται να συνεχίσει την μετά την «Ευτυχία» φιλοδοξία της εταιρίας παραγωγής και διανομής Tanweer για εμπορικό σινεμά με πρόσημο υψηλής παραγωγής. Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση που παίχτηκε με τεράστια επιτυχία για τρεις ολόκληρες σεζόν στην Αθήνα, σε σενάριο της ίδιας της Μιμής Ντενίση και του Μάρτιν Σέρμαν, ενώ τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Γρηγόρης Καραντινάκης.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, «αποστολή της ταινίας δεν είναι να αναμοχλεύσει πάθη του παρελθόντος, αλλά να μιλήσει για ένα τεράστιο διεθνές πρόβλημα, το μεγαλύτερο ίσως σήμερα… Το προσφυγικό. Να θυμίσει πως ιστορίες σαν αυτή της σημερινής Συρίας, έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν και μάλιστα στους Έλληνες, που ίσως γι’ αυτό αγκαλιάζουν μ’ αγάπη και γενναιοδωρία τους σημερινούς πρόσφυγες».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Tanweer, Τζόζεφ Σαμάν δηλώνει με αφορμή την έναρξη παραγωγής της ταινίας: «Όλοι εμείς στην Tanweer πιστεύουμε στην κουλτούρα της παρακολούθησης ταινιών στη μεγάλη οθόνη. Μας δίνει τη δυνατότητα να μοιραστούμε συναισθηματικές και συναρπαστικές στιγμές μεταξύ μας. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτήν την καθηλωτική και μαγική εμπειρία. Έχουμε δεσμευτεί να παράγουμε αξιόλογες ελληνικές ταινίες και σειρές, που μιλούν στην καρδιά του κοινού. Μετά την εντυπωσιακή επιτυχία της ταινίας μας «Ευτυχία», αναλαμβάνουμε μια ακόμη πρόκληση και ξεκινάμε, με προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ – έναν από τους υψηλότερους στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, την παραγωγή της ταινίας «Σμύρνη μου Αγαπημένη». Μαζί, με τη δημιουργό – λαμπερή πρωταγωνίστρια Μιμή Ντενίση και την επιδέξια ομάδα μας, έχουμε αποφασίσει να εργαστούμε εντατικά για ένα τόσο σημαντικό έργο, αφιερωμένο στη μνήμη των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης.

Είμαστε βαθιά ευγνώμονες προς όλους τους συμπαραγωγούς και χορηγούς που συμμετέχουν ήδη στην παραγωγή καθώς, και σε όσους είναι έτοιμοι να μας ακολουθήσουν σ ́ αυτό το ταξίδι και να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια ταινία με ιδιαίτερη εθνική σημασία».

Η ταινία φιλοδοξεί να αναπαραστήσει, σύμφωνα με τους δημιουργούς της «με πειστικότητα την ατμόσφαιρα της εποχής μέσα από άρτια σκηνικά και κοστούμια. Όλοι οι χώροι θα διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να ταιριάζουν απόλυτα με το ύφος της εποχής. 

Βανέσα Ρεντγκρέιβ

Στην ταινία συμμετέχει διεθνές καστ (ανάμεσά στους διεθνείς σταρ η Βανέσα Ρεντγκρέιβ και ο Ρούπερτ Γκρέιβς): Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Burak Hakki, Κρατερός Κατσούλης, Ταμίλλα Κουλίεβα, Κατερίνα Γερονικολού, Χρήστος Στέργιογλου, Ντίνα Μιχαηλίδου, Νέδη Αντωνιάδου, Αναστασία Παντούση, Daphne Alexander, Κώστας Κορτίδης, Έφη Γούση, Γιάννης Εγγλέζος, Daniel Crossley, Duncan Skinner, Nathan Thomas, Fotina Papatheodorou και ο Γιάννης Βογιατζής.