Έρωτας στις φλόγες της Σμύρνης: Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Γιαννέλη Θεοδοσιάδη στην Αθήνα

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Στον φιλόξενο και κατάμεστο χώρο του Public στο Σύνταγμα έγινε η παρουσίαση του τελευταίου μυθιστορήματος του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη, “Έρωτας στις φλόγες της Σμύρνης”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Στο πάνελ των ομιλητών ήταν εκτός από τον συγγραφέα, ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης, ο δημοσιογράφος Τίτος Αθανασιάδης και ο γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του ΣΚΑΙ, Σταμάτης Μαλέλης.

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών εστιάστηκαν στο ιστορικό πλαίσιο στο οποίο εκτυλίσσεται η ερωτική ιστορία του μυθιστορήματος και όπως επισήμανε ο Βλάσης Αγτζίδης “μέσα από τους ήρωες του μυθιστορήματος βλέπουμε όλα τα ονόματα της ηγετικής ομάδας της Σμύρνης μετά τις εκλογές του 1920 στην Ελλάδα”. Ο Βλάσης Αγτζίδης αναφερόμενος στις συνέπειες της καταστροφής της Σμύρνης τόνισε ότι έτσι “χάθηκε η ευκαιρία του ελληνικού κράτους- έθνους να δημιουργήσει μία κοινωνία με τα χαρακτηριστικά της Ιωνίας και να διαφυλάξει παράλληλα το εθνικό κέντρο, που είναι το αρχιπέλαγος”.

 

Ο δημοσιογράφος Τίτος Αθανασιάδης επισήμανε ότι “ο μύθος που χρησιμοποιείται ως καμβάς για το μυθιστόρημα έλκει τον αναγνώστη να εντρυφήσει στα ιστορικά γεγονότα” και τόνισε την προσήλωση του Γιάννη Γιαννέλλη- Θεοδοσιάδη στην παρουσίαση του ιστορικοού γίγνεσθαι. “Ο συγγραφέας παίζει τον ρόλο του ξεναγού και ξεναγεί τον αναγνώστη στη Σμύρνη του 1920 και στην Αθήνα των δεκαετιών του ΄20-΄30, παρουσιάζοντας τους επιστήμονες, τους πολιτικούς και τους οικονομικούς πρωταγωνιστές της Σμύρνης”, είπε ο κ. Αθανασιάδης.

Ο Σταμάτης Μαλέλης χαρακτήρισε “πολύ καλογραμμένο και βαθιά ιστορικό και πολιτικό” το βιβλίο του Γιάννη Γιαννέλλη- Θεοδοσιάδη, το οποίο κρύβει “μεγάλη έρευνα” όπως τόνισε, που παρουσιάζει ανάγλυφα την ακμή, την παρακμή, την καταστροφή και τον θρίαμβο του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Ο συγγραφέας με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου του τόνισε ότι με την γνώση που αποκτούμε για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας και την καταστροφή “συνειδητοποιούμε σιγά- σιγά τι σημαίνει η έννοια της προσφυγιάς”. Ο Γιάννης Γιαννέλλης- Θεοδοσιάδης αποκάλυψε ότι γράφει ήδη και τρίτο βιβλίο με θέμα τον ελληνισμό της Σμύρνης, ενώ για το βιβλίο που κυκλοφορεί αποκάλυψε ότι προορίζεται να γίνει ταινία, όπως και το πρώτο βιβλίο του, που μεταφέρθηκε με επιτυχία στον κινηματογράφο, με τον τίτλο “η Ρόζα της Σμύρνης”.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι του εκδοτικού οίκου, ο παραγωγός και ο σκηνοθέτης της ταινίας “η Ρόζα της Σμύρνης”, κύριοι Πάνος Παπαχατζής και Γιώργος Κορδέλλας και αρκετοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, όπως οι κύριοι Κουρουμπλής, Δρίτσας, Κουμουτσάκος, Δρίτσας και Σπηλιωτόπουλος. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι συντοπίτικων συλλόγων, μεταξύ των οποίων μέλη και στελέχη των συλλόγων της Αγίας Παρασκευής, της Καλλονής, του Πολιχνίτου, του Μεσοτόπου και του Μανταμάδο

Προηγουμενο αρθρο

Άνοιξε ξανά το Stage1 της Συκαμνιάς-100 περίπου άτομα φιλοξενούνται στον καταυλισμό

Επομενο αρθρο

Το “προσφυγικό” κάτω από το χαλί- Οι ροές συνεχίζονται, η Μόρια δεν έχει χώρο ούτε για σκηνές