Επαναπροωθήσεις: “Όχι στο όνομά μας”

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Την ίδια μέρα που ο Yπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκης δήλωνε στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι, «Δεν υπάρχει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μηχανισμό ελέγχου συνόρων» προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αντίθετο στην έννοια της εθνικής κυριαρχίας», η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μετανάστευση και το Άσυλο τον διαψεύδει κατηγορηματικά.

Συγκεκριμένα στην έκθεση της Επιτροπής, που δημοσιεύτηκε στις 29/9, σημειώνεται ότι βασικό μέρος της συμφωνίας της ΕΕ με την Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, που αφορά μεταξύ άλλων στη δημιουργία δομών προϋπολογισμού €276 εκατ., «είναι ένας ανεξάρτητος και αξιόπιστος μηχανισμός παρακολούθησης που αναπτύσσεται από την Επιτροπή και τις Ελληνικές αρχές ο οποίος θα βοηθήσει στην πρόληψη παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων στα σύνορα και θα διασφαλίσει ότι υπάρχουν διαδικασίες για την αποτελεσματική διερεύνηση τέτοιων ισχυρισμών».

Γιατί ο κ. Μηταράκης αρνείται αυτόν τον ανεξάρτητο μηχανισμό; Τι έχει να φοβηθεί;

Ο Μιχάλης Μπάκας, Συντονιστής του Τομέα Μετανάστευσης και Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, δήλωσε σχετικά:

«Ενώ οι καταγγελίες για δεκάδες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα πληθαίνουν (μέχρι και από τη Μεσσηνία είχαμε επώνυμες τέτοιες καταγγελίες), η Κυβέρνηση δια του υπουργού της, κ. Μηταράκη εξακολουθεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο για να συνεχίσει να προπαγανδίζει το αφήγημα της για την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος. Καθώς πλέον δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην Ελληνική Κυβέρνηση, καλούμε την Ελληνική Δικαιοσύνη να διασώσει την αξιοπρέπεια της χώρας μας, προχωρώντας τάχιστα στη διερεύνηση των αμέτρητων καταγγελιών επαναπροωθήσεων. Σταματήστε να εκθέτετε τη χώρα μας κ. Μηταράκη. Όχι στο όνομα μας».

Προηγουμενο αρθρο

«Τα Ρω της κατσαρόλας»: Η μέρα που ο Πέσκιας μαγείρεψε στου Ελύτη

Επομενο αρθρο

Τι είδαμε στη νέα κλειστή δομή στη Σάμο