Ένα συλλογικό έργο ταξιδεύει από τη Λέσβο στην Ισπανία

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Περίπου 25 χιλιόμετρα από τη Βαρκελώνη βρίσκεται το καταπράσινο Torelles, ένα μέρος μαγικό όπως και οι κάτοικοί του. Σε αυτό δραστηριοποιείται η φεμινιστική -ακτιβιστική ομάδα Les Bruixes η οποία φιλοξένησε το project «People Carrying their home» του Humade Crafts Workshop της Αλληλεγγύης Λέσβου που ταξίδεψε στην Ισπανία με την πολύτιμη βοήθεια του AMB, το οποίο κάνει πραγματικότητα όλο αυτό το μαγικό κονσεπτ και μας φέρνει πιο κοντά με συλλογικότητες και ομάδες της χώρας!

Σε συνεργασία και με τον Δήμο του Torelles, τις γυναίκες της περιοχής και τον κόσμο που εθελοντικά πήρε μέρος στο έργο το οποίο διήρκησε 4 ημέρες κατασκευάστηκε το πρώτο ψηφιδωτό «People Carrying their home» στην περιοχή! Ένα συλλογικό project που ξεκίνησε στο ΠΙΚΠΑ της Αλληλεγγύης Λέσβου και εξακολουθεί να ταξιδεύει στον κόσμο μεταδίδοντας ένα μήνυμα, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο σύμβολο της προσφυγιάς που δίνει κουράγιο στους ανθρώπους που διαρκώς μετακινούνται κουβαλώντας το σπίτι τους, τα όνειρά τους και τις ελπίδες τους.

Έτσι την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη, η Γιούλα Κουτσουμπού μετέφερε όλη την τεχνοτροπία του ψηφιδωτού στον χώρο όπου δραστηριοποιούνται οι «μάγισσες» του Torelles και έτσι γεννήθηκε η «Κερασιά»! Η γυναίκα που σχηματίστηκε στον τοίχο από σπασμένα κομμάτια κεραμικών και γυαλιών, τα οποία συλλέχθηκαν από το χωριό, κουβαλά το σπίτι της όπως οι γυναίκες της περιοχής κουβαλούν τα καλάθια με τα κεράσια στην παραδοσιακή συγκομιδή.

Το Humade της Μυτιλήνης άφησε το στίγμα του στην περιοχή και δίδαξε όλες τις τεχνικές του ψηφιδωτού ώστε οι γυναίκες να συνεχίσουν εκεί την τέχνη φτιάχνοντας νέα murals. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών της φιλοξενίας μας εκεί μιλήσαμε για την τέχνη της επαναχρησιμοποίησης, για την αλληλεγγύη, για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, για τους πρόσφυγες στη Λέσβο, για το εργαστήρι του Humade Crafts Workshop μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων που ζουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς αλλά και σε συνεργασία με τους ντόπιους να προσφέρει στο ζήτημα της ένταξης και της αποδοχής.

Προηγουμενο αρθρο

Ηχηρό μήνυμα από τη Μυτιλήνη: “Όποιος είναι με την ειρήνη είναι με την Παλαιστίνη”

Επομενο αρθρο

«Από την 28η Οκτωβρίου 1940 στις 4 Μαΐου 1941. Όψεις της κοινωνίας της Λέσβου κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940 – 1941»