Search

Ένα κι ένα ίσον δύο (όλα) τα παιδιά πάνε σχολείο

Αγαπητέ ανώνυμε-υπογράφοντα-υποστηρικτή της εξαίρεσης των παιδιών προσφύγων απ’ τις δομές εκπαίδευσης, θέλω να μιλήσω στη γλώσσα σου.

Χαλάρωσε κι άκου: υπάρχει σχέδιο.

Πρωτίστως να ξέρεις, παραμένεις στο σχολείο κυρίαρχος πληθυσμός! Η γλώσσα σου θα είναι επίσης κυρίαρχη. Το μικρό προσφυγόπουλο θα ποτιστεί με το μεγαλείο της. Σκέφτομαι λίγο μακριά τώρα αλλά είναι η μεσομακροπρόθεσμη επένδυση αυτή. Δηλαδή πες μου τώρα, δεν σου αρέσει, που τόσο παιδιά  θα μιλούν την ελληνική σε λίγα χρόνια; Που θα ξεθυχούν στας Ευρώπας, αυξάνοντας βαθμιαία και κατακόρυφα τις πληθυσμιακές ομάδες που χρησιμοποιούν τη σπουδαία αυτή γλώσσα; Με λίγη τύχη και με αυτό τον τρόπο, σε λίγα χρόνια η ελληνική μπορεί να γίνει και η γλώσσα της διπλωματίας! Να χάσουμε αυτή την ευκαιρία; Το ξανασκέφτεσαι, το βλέπω.

Μετά τη γλώσσα σου ‘χω ιστορία! Το προσφυγόπουλο, έξι χρόνια στο δημοτικό τρία χρόνια στο γυμνάσιο, που έλεγε και στο «Μάθε Παιδί μου Γράμματα» (α δε την ξέρεις αυτή την ταινία, ε άντε καλά δεν πειράζει, υγεία πάνω απ’ όλα) θα κάνει πέρασμα τρεισήμισι χιλιάδων χρόνων ιστορίας. Λογικά τόσος χώρος σε γκίγκαμπαιτ θα εκτοπίσει κάθε άλλη γνώση! Θα είμαστε σαρωτικοί. Συζητάμε για κόλαφο ελληνικού πολιτισμού (και μπολιτιζμού δηλαδή μη κρυβόμαστε). Θα τη μάθει έτσι ακριβώς όπως τη μάθαμε και τη χειριζόμαστε εμείς, με μπόλικο αλυτρωτισμό.

Θέλει υπομονή και μεθοδικότητα. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, πρόσεξέ με: πλησιάζει κι η εποχή του Κούλη, ο Κούλης ποιον έχει αντιπρόεδρο; Τον Άδωνη σωστά, σε είδα αγαλλίασες! Αυτός θα αποτελειώσει το έργο μη φοβάσαι. Δε θα μείνει τίποτα όρθιο, μόνο κίονες και το αποχετευτικό του Βυζαντίου.

Θες θρησκευτικά; Μπίνγκο! Μη γράψω άλλο δε χρειάζεται να το στηρίξω. Ή να το στηρίξω;  Όχι, θα το στηρίξω. Ναι σ΄ακούω,  το ξέρω θα ζητήσουν εξαίρεση από το μάθημα. Βρε γλυτώνει κανείς απ’ την θρησκευτική παιδεία στην Ελλάδα βρε; Βρε θα φάνε στη μάπα δυο μήνες προετοιμασία για Χριστούγεννα, θα ακούσουν για τους μάγους και τα δώρα, θα πάρουν ποίημα (αμέέέέέ) θα μάθουν υπογείως ότι εκτός απ’ τις δικές τους θρησκείες υπάρχουν( ω τι έκπληξη ) κι άλλες σε αυτόν τον κόσμο. Θρησκείες σαν τη δική μας. Με δώρα τα Χριστούγεννα, με στοργικό Αι Βασίλη. Μη ξεχνάμε ότι έχουμε και τον ένα και αληθινό Αι Βασίλη, όχι αυτόν της κοκακόλας. Θρησκεία αποδεκτική, ειρηνική, της αγάπης και της συμφιλίωσης. Τόσο σωστή δε, που ονομάστηκε κι ορθοδοξία. Εξ ορισμού και αυταπόδεικτα σαν τα θαύματα ένα πράμα. Πλην των Χριστουγέννων θα πάρουν μυρωδίτσα και από Θεοφάνεια. Εκεί πρέπει να μη χαθεί η ευκαιρία αγαπητέ. Συζητάμε για κορυφαία γιορτή με τεράστιο συμβολισμό, αβανταδόρικη, εφετζίδικη και αν παιχτεί καλά, παίζει να έχουμε και νέους φαν. Θα πάνε τα μωρέλια πίσω στα σπίτιαντων θα λένε στους γονείς, θα’ ρχονται τα εγκεφαλικά.

Το παν είναι το σωστό μάρκετινγκ. Οι υπογραφές αγαπητέ υπογράφοντα, είναι ντεπασέ. Το να στήνεσαι οσιομάρτυρας επίσης στα κάγκελα δεν παίζει.

Πάρε μια ανάσα.

Όσους δε τους τουμπάραμε ήδη, θα τους καταπλήξουμε με 25η Μαρτίου! Έθνος, θρησκεία μαζί σε ένα καυτό συνδυασμό. Ντελίριο! Εκεί τους έχουμε στο χέρι. Θα τους εμπατάρουμε αγαπητέ! Κρίνοι, επανάσταση, λάβαρα, τσαρούχι και φουστανέλα. Δικαίωση!

Και για επιδόρπιο σου ‘χω Πάσχα. Ομαλή εισαγωγή με κυρά σαρακοστή, οι μικρότερες ηλικίες θα γλυκαθούν με λαζαράκι λίγο πριν το κλείσιμο, όλο και κάπου θα ακούσουν ότι τελικά ο Χριστός μας αναστήθηκε. Πες μου τώρα πες, ποιος άλλος έχει θεάνθρωπο που αναστήθηκε; (καλά έχει, αλλά ασ’ το τώρα, δε θέλω να σε ζορίσω). Θα σκεφτεί το μωρέλι: «αυτοί εδώ έχουν το μέλλον της ανθρωπότητας στα χέρια τους». Σίγουρη επιτυχία.

Κοίτα αγαπητέ, πρέπει να δεις το παιδί σαν όχημα. Θα το ποτίσεις με αυτό το μεγαλείο της ελληνικότητας και θα το αφήσεις μετά να κάνει τη δουλειά του αθόρυβα, μεθοδικά στο σπίτι του. Και να μου το θυμηθείς θα αναφωνήσεις κερδάμε αδέρφια!

Για πες λοιπόν, δε θες να τα μάθει όλα αυτά το μικρό προσφυγόπουλο; Θες! Σε ξέρω!

Αγαπητέ υπογράφοντα τώρα με τη δική μου γλώσσα: Τα παιδιά με βάση τη διακήρυξη των δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει δικαίωμα στη εκπαίδευση. Το δικαίωμα είναι αδιαπραγμάτευτο και δε μπορεί να ακυρώνεται με 1500 υπογραφές. Αν ήταν έτσι θα έχανες κι εσύ με μερικές υπογραφές πολλά δικαιώματα, που τα θεωρείς τόσο δεδομένα, που ούτε καν γνωρίζεις πως να τα περιγράψεις. Έτσι απλά και αυθαίρετα  θα έχαναν τα παιδιά σου δικαιώματα, επειδή σε κάποιους δεν αρέσει η ανάσα τους!

Το σχολείο θα είναι το παράθυρο στον κόσμο, που στερήθηκαν στην πατρίδα τους εξαιτίας άνισων πολέμων, με κυριότερα θύματα αυτά. Το παράθυρο αυτό θα τα βοηθήσει να ξεφύγουν από την πορεία της γκετοποίησης, της παρακμής και της εγκληματικότητας.

Δε θα σου μιλήσω για τα οφέλη της διαπολιτισμικότητας.

Είναι τιμή μας να φιλοξενούμε τόσα παιδιά και να ‘χουμε την ευκαιρία να τους δώσουμε την όμορφη μας ιστορία, τις αξίες του πολιτισμού μας και το πνεύμα μας. Αυτοί θα είναι οι πρεσβευτές μας. Τα παιδιά είναι ελπίδα από μόνα τους και άλλη τόση πρέπει να τους δώσουμε. Αυτή την φλόγα μόνο, πρέπει  να κρατήσουμε αναμμένη.

Η κοινωνική ένταξη μέσα απ’ το σχολείο άλλωστε είναι ένα ζητούμενο κι από σένα υπογράφοντα. Τα θες ενταγμένα και ποτισμένα ελληνικότητα. Πάνω απ’ όλα δε μπορείς να απαιτείς απ’ τα ίδια και απ’ τους γονείς τους να σεβαστούν την Ελλάδα σου,  χωρίς σχολείο και κοινωνική ένταξη. Δε θα το κάνουν μόνα. Θα τους το δώσεις εσύ. Και γι’ αυτό το καλό θα σε ευχαριστούν για πάντα.