En herbe | Στο γρασίδι: Τριήμερο Γαλλόφωνης Τέχνης στη Λέσβο (16-17-18 Σεπτεμβρίου 2022)

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

 

H K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει από τις 16 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2022 ένα τριήμερο εκδηλώσεων στην Αγία Παρασκευή Λέσβου που εστιάζει στο γαλλόφωνο κινηματογράφο και τα εικαστικά, σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή.

 

Η γαλλική έκφραση «en herbe» μεταφράζεται «στο γρασίδι». Ωστόσο η μεταφορική της σημασία περιγράφει εκείνους που βρίσκονται σε ανάπτυξη: τους εκκολαπτόμενους και φιλόδοξους. Το 2022 έχει άλλωστε ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, αναδεικνύοντας τη σημασία της νεολαίας για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα φθινοπωρινή διοργάνωση της K-Gold Temporary Gallery φέρνει στο προ-σκήνιο τις φωνές ανερχόμενων δημιουργών από διαφορετικές γαλλόφωνες κοινωνίες, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από το σινεμά και τις εικαστικές τέχνες. Πώς η νεολαία μοιράζεται το όραμα της, με ποιούς τρόπους θέτει τους προβληματισμούς της και τι αλλαγές φέρνει η δράση της στην εποχή μετά την πανδημία;

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

H αυλή της K-Gold Temporary Gallery φιλοξενεί μια επιλογή βραβευμένων ταινιών από την πλατ-φόρμα του Institut Français Cinéma, συνεχίζοντας δυναμικά το πρόγραμμα θερινών προβολών που έχει κάνει θεσμό στο νησί η επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας στη Λέσβο και Λήμνο, Σοφία Μπαρου-τσάκη-Τσιριγώτη.

Η επιλογή των ταινιών έγινε από τον ερευνητή και εικαστικό Alexandre Collet, ο όποιος και θα τις προλογίσει. Με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, αποτελούν τις πρώτες μεγάλου μήκους ταινίες των κινηματογραφιστών και έχουν ως κεντρικό άξονα τη διαδικασία ενηλικίωσης των πρωταγωνιστών τους. Θίγουν τόσο επίκαιρα, όσο και διαχρονικά ζητήματα, όπως η ανθρώπινη επαφή, η ενδυνά-μωση των φύλων και η συμμετοχή στα κοινά. Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, 20:00

Teddy | Κωμική ταινία των Ludovic & Zoran Boukherma (2020, 89 λεπτά)

Ο 19χρονος Teddy μένει με τον θείο του στα γαλλικά Πυρηναία. Ασφυκτιώντας στη μικρή πόλη, ονειρεύεται μια νέα ζωή. Αυτό που δεν ξέρει ακόμη είναι ότι πρόκειται να υποστεί μια μεταμόρφωση, όταν ένα μυστηριώδες θηρίο του αφήνει ενθύμιο μια πληγή. Η ταινία ξετυλίγεται ως αλληγορία για τη νεανική οργή και τα ταξικά απωθημένα.

 

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, 20:00

Slalom | Δραματική ταινία της Charlène Favier (2020, 90 λεπτά)

Η 15χρονη Λιζ γίνεται δεκτή στην ομάδα σκι ενός πρωτοκλασάτου σχολείου. Προσηλωμένη στο κυνήγι της νίκης, χάνει την αθωότητά της και παρασύρεται από το όνειρο της δόξας. Όταν ο προπο-νητής της περάσει την κόκκινη γραμμή, θα βρεθεί εγκλωβισμένη, όμως νιώθει την ανάγκη για απο-δοχή. Το έργο διερευνά τους μηχανισμούς της χειραγώγησης και του ανταγωνισμού.

 

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, 20:00

Papicha | Κοινωνική ταινία της Mounia Meddour (2019, 108 λεπτά)

Αλγερία, 1997. Η χώρα σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, φέρνοντας την αυταρχική κυβέρνηση αντιμέτωπη με τρομοκρατικές ομάδες. Οι γυναίκες που δεν συμμορφώνονται με τις απαγορεύσεις γίνονται αντικείμενο βίαιων επιθέσεων. Μια φοιτήτρια, παθιασμένη με τη μόδα, επαναστατεί διοργα-νώνοντας μια επίδειξη που αποκτά συμβολικές διαστάσεις αντίστασης.

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

 

Το ίδιo τριήμερο, η K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει την έκθεση της νέας Γαλλίδας εικαστικού Camille Mollier, η οποία αποφοίτησε πρόσφατα από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Μασσαλίας ενώ έχει ήδη στο ενεργητικό της συμμετοχές σε σημαντικές διοργανώσεις, όπως η Manifesta 13.

 

Εκθέτει μια σειρά από νέα ζωγραφικά έργα που δημιούργησε στη Λέσβο κατά τη διάρκεια του προ-γράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών του Miramar, ένα δίκτυο που συνίδρυσε η Gallery, στοχεύοντας στην επαγγελματική ανάπτυξη και την κινητικότητα ανερχόμενων δημιουργών στη Μεσόγειο.

 

Η έκθεση παίρνει τη μορφή ανοιχτού στούντιο εστιάζοντας στη δημιουργική διαδικασία της καλλιτέ-χνιδας. Η έρευνα της Μollier αφορά τη σχέση μεταξύ καθημερινότητας και φαντασιακού, συνδέοντας τη ψυχολογική μας κατάσταση με τοπικές μυθολογίες και θρύλους.

 

——

Η διοργάνωση «En herbe | Στο γρασίδι» αποτελεί μια δημιουργική συνεργασία της K-Gold Tem-porary Gallery με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το IF Cinéma, το δίκτυο Miramar, τη Σχολή Καλών Τεχνών της Μασσαλίας και τον οργανισμό Dos Mares. Συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Culture Pro του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Μαρόκου, τη BJCEM Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου και το δίκτυο Ecole(s) du Sud.

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Είσοδος ελεύθερη

Διεύθυνση: K-Gold Temporary Gallery, Αγία Παρασκευή, 81102 Λέσβος

Τηλέφωνο: 6942202222

Website: kgoldtemporarygallery.tumblr.com

E-mail: kgoldtemporarygallery@yahoo.com

Social Media: @kgoldtemporarygallery

Προηγουμενο αρθρο

Πάμε Χαραμίδα; Η τελευταία στάση της Οικογιορτής στο Καρπούζι

Επομενο αρθρο

Στο πνευματικό κέντρο της Βατούσας!