Search

ΛEΣΒΟΣ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΡΥΜΜΕΝΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ

Μέσα από τον  φακό   της φωτογράφου Τζέλης  Χατζηδημητρίου

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: ΛEΣΒΟΣ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΡΥΜΜΕΝΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ

Την  ισχυρή προσωπικότητα της Λέσβου ξεδιπλώνει μέσα από το φακό της η φωτογράφος    Τζέλη Χατζηδημητρίου  στην έκθεση φωτογραφίας  με τον τίτλο «Λέσβος, το νησί της κρυμμένης αρμονίας» που διοργανώνεται στο Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη (Σισμανόγλειο Μέγαρο), από τις 22 Μαΐου έως τις 7 Ιουνίου, 2015.

Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου υποστηρίζει έμπρακτα την έκθεση που διασυνδέει δύο κουλτούρες και προάγει τον διαπολιτισμικό διάλογο. Αρωγός σε κάθε καινοτόμο δράση που προωθεί τη Λέσβο, ο Φορέας στέκεται και εδώ, δίπλα στο μοναδικό καλλιτεχνικό δρώμενο που σκοπό έχει τη μεταλαμπάδευση της πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού. Το νησί της Κρυμμένης Αρμονίας της Τζέλης Χατζηδημητρίου είναι η Λέσβος του The Other Aegean. Ένα νησί διαφορετικό από όλα, με καλά κρυμμένα τα μυστικά του, που περιμένουν τον ταξιδιώτη να τα ανακαλύψει, σχεδόν σε κάθε του βήμα.  Όχι μόνο οι μοναδικές φυσικές ομορφιές του τόπου, αλλά η παράδοση, η αρχιτεκτονική, οι γευστικές απολαύσεις, οι Τέχνες και πάνω απ’όλα οι άνθρωποί του, θα μυήσουν τον επισκέπτη στη «κρυμμένη αρμονία» της ίδιας της ζωής.pros 13,5X18,5_Page_2

Η έκθεση υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενώ παράλληλα συμμετέχουν (ως χορηγοί) ο Φορέας Τουρισμού Ερεσού, το τυπογραφείο Non Stop Printing, το ΝΠΔΔ Πολιτισμού και αθλητισμού του Δήμου Μυτιλήνης, ο Φορέας Ανάπτυξης Πλωμαρίου, και το Επιμελητήριο Λέσβου.  Ιδιαίτερα σημαντική για τη διοργάνωση της έκθεσης υπήρξε η  συμπαράστση και ενίσχυση της Setur Marinas Μυτιλήνης-FF Group και του Μουσείου σύγχρονης Τέχνης Can Elgiz στη Κωνσταντινούπολη.

Η Τζέλη Χατζηδημητρίου, αναζητά τη μαγεία που υπάρχει στην πραγματικότητα και το επιτυγχάνει μένοντας προσηλωμένη στη Λέσβο διατηρώντας, όμως, πάντα μία απόσταση σεβασμού. Και έτσι αυτές οι εντυπωσιακά αγνές φωτογραφίες μας επιτρέπουν να δούμε το νησί όπως πραγματικά είναι: ένα ανεξάρτητο, μοναδικό και αινιγματικό φαινόμενο (Ulrike Weinhold).

 

Η φωτογράφος και περιηγητής Τζέλη Χατζηδημητρίου μας μεταφέρει στιγμές από τη Λέσβο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, αποφεύγοντας τις αισθητικές ευκολίες που προσφέρει η ψηφιακή φωτογραφία και η σύγχρονη οπτική που γεννήθηκε απ’ αυτήν. Η δουλειά της αποτελεί μια πρόσκληση από την αντίπερα όχθη του Αιγαίου. Είναι η ανάγκη μιας δημιουργού, με ρίζες από τη Μικρά Ασία, να φέρει κοντά τους δύο λαούς με αφορμή την «κρυφή αρμονία» της Λέσβου. Ο σκοπός της, όπως λέει και η ίδια είναι «να μοιραστούμε την κοινή μνήμη των χαμένων πατρίδων και να βρούμε μια νέα, θεραπευτική προσέγγιση, που θα μας  λυτρώσει και θα μας ξαναφέρει κοντά».

 

Η Λέσβος αναδεικνύεται στις φωτογραφίες της Τζέλης Χατζηδημητρίου μέσα από την ποικιλόμορφη «φύση» της. Ο πλούτος της φυσικής ομορφιάς της Λέσβου, οφείλεται κυρίως στο φως, όχι μόνο του ηλίου αλλά και του φεγγαριού και των άστρων. Παρατηρώντας στις συνθέσεις της την ποικιλία του φωτός και των χρωμάτων που χαρακτηρίζει το νησί, ανακαλύπτουμε σταδιακά την ιδιομορφία και την ισχυρή προσωπικότητα της Λέσβου, την αστείρευτη ομορφιά της και τις κρυμμένες αισθήσεις. Αισθήσεις και εμπειρίες που προέρχονται κυρίως από τη δύναμη της φύσης και λιγότερο μέσα από την καθημερινή ανθρώπινη παρουσία.

DSC_5940corrected

Οι φωτογραφίες της Λέσβου δεν μένουν σε μία απλή παρουσίαση ενός όμορφου τοπίου. Μας προσκαλούν να ακούσουμε τους ήχους των ήρεμων νερών και της τρικυμίας, να νιώσουμε τη ζέστη της γης που φλέγεται από τον ήλιο, το κρύο φως του φεγγαριού, την υγρασία των δέντρων. Η ματιά της, είναι η ματιά αυτού που βλέπει με τα μάτια της καρδιάς. Γέννημα θρέμμα του νησιού, η Τζέλη Χατζηδημητρίου μοιράζεται μαζί μας την ιδιαίτερη πατρίδα της, όπως την έζησε και την αγάπησε.

Η Τζέλη Χατζηδημητρίου γεννήθηκε στη Μυτιλήνη. Έχει ασχοληθεί με την καλλιτεχνική φωτογραφία, την ταξιδιωτική λογοτεχνία και τη διδασκαλία της φωτογραφίας. Έξι φωτογραφικές συλλογές της έχουν εκδοθεί και τα έργα της έχουν φιλοξενηθεί σε γκαλερί και μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει συγγράψει δύο ταξιδιωτικά βιβλία για τα Κύθηρα και τη Λέσβο, καθώς και οδοιπορικά στον Ελληνικό τύπο με αφορμή τα ταξίδια της στη Νότια Κορέα, την Ινδία, την Καμπότζη, το Λάος, την Αίγυπτο και πολλά άλλα μέρη. Στα εργαστήρια φωτογραφίας που διοργανώνει με τον τίτλο «Οδοιπορικόν» η Τζέλη Χατζηδημητρίου προσκαλεί μαθητές φωτογραφίας όλων των επιπέδων σε ένα αέναο ταξίδι με συνοδοιπόρο το φως.