Search

Έφυγε ο Σπύρος Γαληνός: Ο Δήμαρχος που ήταν περήφανος για τους Λέσβιους πολίτες

Έφυγε από τη ζωή μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο ο Σπύρος Γαληνός.  Ήταν ο Δήμαρχος που το 2015 βρέθηκε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κρίση στο νησί όταν Σύροι πρόσφυγες συνέρρεαν κατά εκατοντάδες από τα απέναντι παράλια.  Έχει βραβευτεί με το «Βραβείο Ελευθερίας – freedom award 2016» ενώ το 2017 τιμήθηκε με το  βραβείο του ιδρύματος Ούλωφ Πάλμε, και διέθεσε μέρος του χρηματικού ποσού για να καλυφθούν οι ζημιές που υπέστησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία οι βάρκες με τις οποίες οι ψαράδες της Συκαμιάς, Κώστας Πιντέρης και Θανάσης Μαρμαρινός, έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπους και παιδιά. 
“Εν μια νυκτί, η Λέσβος έγινε η γη της ελπίδας για τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και η τοπική κοινωνία έγινε το παγκόσμιο παράδειγμα συμπόνιας και αλληλεγγύης. Από τις γιαγιάδες που τάιζαν μικρά παιδιά μέχρι τους ψαράδες που άφηναν τη δουλειά τους για να σώσουν ανθρώπους, οι άνθρωποι της Λέσβου με κάνουν να είμαι περήφανος που είμαι Δήμαρχος αυτού του νησιού. Όλοι οι κάτοικοι των χωριών έγιναν εθελοντές, οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, οι γιατροί, οι εστιάτορες, οι ψαράδες και τόσοι άλλοι απλοί πολίτες έδειξαν την ανθρωπιά τους όταν ήρθαν αντιμέτωποι με αυτή την τραγωδία». είχε δηλώσει όταν παραλάβανε το βραβείο Ελευθερίας.
 
Γιος του ήρωα της Εθνικής Αντίστασης και επί σειρά ετών βουλευτή νομού Λέσβου Μίμη Γαληνού ο Σπύρος Γαληνός γεννήθηκε στην Αθήνα το Μάρτιο του 1952 και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη.
Ανέπτυξε αθλητική δραστηριότητα ως κολυμβητής και ως παίκτης του πόλο στο Ναυτικό Όμιλο Μυτιλήνης (ΝΟΜ). Διετέλεσε προπονητής, μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος του ΝΟΜ.
Το 1990, το 1994 και το 1998 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Μυτιλήνης. Το 2002 εξελέγη Νομαρχιακός Σύμβουλος αναλαμβάνοντας καθήκοντα Αντινομάρχη για το Νομό Λέσβου.
Το 2009 εξελέγη βουλευτής Λέσβου, Λήμνου και Αϊ-Στράτη, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Στη Βουλή εκπροσώπησε τη Λέσβο δίνοντας φωνή και δύναμη στον απλό πολίτη. Μέσα σε δυόμιση χρόνια θητείας εργάστηκε εντατικά για την προώθηση ζωτικών θεμάτων του νομού Λέσβου. Πρώτος αποποιήθηκε τα βουλευτικά προνόμια και τη βουλευτική ασυλία ενώ η παρουσία του στο Κοινοβούλιο ήταν έντονη και ασυμβίβαστη.

Η δραστηριότητά του στη Βουλή, αφορά τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο για το σύνολο του κυβερνητικού έργου και την υποβολή προτάσεων που πολλές φορές υιοθετήθηκαν, ιδίως για θέματα που αφορούν τον νομό Λέσβου και το Βόρειο Αιγαίο συνολικά. Μέσα σε δυόμιση χρόνια υπέβαλε 580 αναφορές, ερωτήσεις και επερωτήσεις και εκφώνησε 68 ομιλίες στην Ολομέλεια και σε επιτροπές της Βουλής.

Για λόγους αρχής, αποποιήθηκε των βουλευτικών προνομίων και της βουλευτικής ασυλίας. Είχε έντονη και ασυμβίβαστη Κοινοβουλευτική παρουσία στα κορυφαία θέματα που απασχόλησαν τη Βουλή, όπως η καταψήφιση των Μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων. Μετά την καταψήφιση και του δευτέρου Μνημονίου, διεγράφη από τη Ν.Δ. Ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία του Πάνου Καμμένου και συνυπέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» μαζί με άλλα οκτώ, επίσης διαγραφέντα, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ.

 

Τον Ιούνιο 2013 εξελέγη Γενικός Γραμματέας των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για τη Δημαρχία του Δήμου Λέσβου, παραιτείται της θέσης στην οποία βρίσκεται, με σκοπό να αφοσιωθεί αποκλειστικά στο νησί. Τον Μάιο του 2014 εκλέχθηκε Δήμαρχος Λέσβου.  Τον Οκτώβρη του 2014 εξελέγη πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Βόρειου Αιγαίου.
 Κατά τη τη διάρκεια της επίσκεψης στο νησί του επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, παρουσία και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σταμάτησε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε και ακολουθούσε τους επίσημους προσκεκλημένους, έβγαλε το σακάκι του και έπεσε στη θάλασσα για να σώσει πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν βρεθεί στα παράλια της Λέσβου.
Ο Δήμαρχος που μέσα στα χρόνια της θητείας του έπρεπε να διαχειριστεί τις διάφορε εκφάνσεις του προσφυγικού ζητήματος έφυγε με πικρία από την αυτοδιοίκηση καταγγέλλοντας τον πόλεμο στο πρόσωπό καθώς και πρόσωπα και άτομα που διαχειρίζονται είτε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, είτε άλλα μέσα ενημέρωσης, είτε ακόμα άτομα που τον καθύβρισαν προσωπικά δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
“Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί με τις ακραίες αντιλήψεις, βρήκαν βήμα έκφρασης και πεδίον δόξης λαμπρό, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στο νησί τα τελευταία χρόνια. Εξαιτίας του εγκλωβισμού 10.000 και πλέον μεταναστών, κάποιοι από τους οποίους δημιουργούν προβλήματα στην τοπική κοινωνία. Σ’ αυτό, την ακέραια ευθύνη φέρει η πολιτεία, που άφησε τα νησιά μας απροστάτευτα και τα μετέτρεψε σε στρατόπεδα εγκλωβισμού». είχε δηλώσει για τις ακρότητες που έλαβαν χώρα στο νησί μας.
Θα θυμόμαστε τον Σπύρο Γαληνό για την ανθρωπιά και την ευγένειά του.
Συλλυπητήρια στην οικογένειά του
Τον Δήμαρχο αποχαιρετούν με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους φορείς και πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης:
Παναγιώτης Χριστόφας 
“Με λύπη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Σπύρου Γαληνού.
Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό ως έναν άνθρωπο που μέσα από γενναίες μάχες, που έδινε μέχρι και την τελευταία στιγμή, πρόσφερε στον τόπο μας και έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του σε αυτόν.
Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Καλό ταξίδι Δήμαρχε!”
Γιάννης Μπουρνούς 
Σήμερα η Λέσβος πενθεί
Αποχαιρετούμε με οδύνη το Σπύρο Γαληνό.
Τον Δήμαρχο Λέσβου που το 2015-2019 σήκωσε στην πλάτη του την πρωτοφανή προσφυγική – μεταναστευτική κρίση και μαζί την τιμή της Λέσβου ως διεθνούς συμβόλου αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.
Τον άνθρωπο που συκοφαντήθηκε και πολεμήθηκε όσο λίγοι κι όμως κατάφερε να τον εκτιμά όλος ο υγιώς σκεπτόμενος, δημοκρατικός κόσμος του νησιού.
Η προσφορά του στον τόπο και την πατρίδα δεν θα ξεχαστεί. Θα τον μνημονεύουμε με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη για το τιτάνιο έργο που αφήνει πίσω του.
Θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.