«Έχω επισκεφτεί πολλούς καταυλισμούς, αλλά πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει κάτι τόσο άσχημο όσο τα ΚΥΤ στα ελληνικά νησιά”

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Ο θάνατος ενός βρέφους 9 μηνών στο στρατόπεδο της Μόριας αναδεικνύει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα προσφυγικούς καταυλισμούς των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Το βρέφος, που καταγόταν από το Κονγκό,  μεταφέρθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής 10 Νοεμβρίου στον εφημερεύοντα στο ΚΥΤ στρατιωτικό γιατρό, ο οποίος και διέγνωσε συμπτώματα αφυδάτωσης πιθανά ως αποτέλεσμα παθολογικών αίτιων.

Στη συνέχεια το βρέφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όμως στο μεταξύ είχε εκπνεύσει. Το βρέφος είχε εξεταστεί το Οκτώβριο στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα τον Οκτώβριο.

Προκαλεί τεράστια ερωτήματα το ότι ο θάνατος του βρέφους δεν ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του στρατοπέδου της Μόριας, αλλά από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Η διοίκηση του ΚΥΤ επιβεβαίωσε εκ των υστέρων το περιστατικό.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Το CNN Greece επικοινώνησε με τον Βασίλη Στραβαρίδη, γενικό διευθυντή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα / Ελληνικό Τμήμα. Ο κ. Στραβαρίδης συσχέτισε ευθέως τον θάνατο του βρέφους με τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στα νησιά.

«Στη Μόρια βρίσκονται 15.000 άτομα σε έναν χώρο που μόλις επαρκεί για 3.000. Από αυτούς, υπάρχουν 5.000 ανήλικοι και 2.500 παιδιά κάτω των 12. Να σημειωθεί ότι στη Μυτιλήνη οι ασυνόδευτοι ανήλικοι υπερβαίνουν τους 1.000», ανέφερε ο κ. Στραβαρίδης.

Προσέθεσε ότι η παιδιατρική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αντιμετωπίζει κάθε μέρα ακόμα και 100 περιστατικά, ενώ από αυτά τα 7 τουλάχιστον θεωρούνται σοβαρές περιπτώσεις που χρήζουν παρακολούθησης.

Τα συνήθη ιατρικά προβλήματα των παιδιών της Μόριας είναι αναπνευστικάδερματικά και διάρροιες.

«Αυτά τα προβλήματα σχετίζονται με τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης, το κρύο, τον συνωστισμό, την κακή διατροφή», υπογραμμίζει ο κ. Στραβαρίδης.

Τουλάχιστον 200 παιδιά έχουν χρόνια και περίπλοκα ιατρικά προβλήματα (διαβήτης, καρδιακά κτλ).

«Φανταστείτε τι σημαίνει για ένα παιδί με τέτοια προβλήματα να μένει σε σκηνή μέσα στη βροχή και το κρύο», επισημαίνει. Παρ’ όλο που θεωρητικά υπάρχει πρόβλεψη για ιατρική περίθαλψη και ειδική διατροφή για τα παιδιά, στην πράξη τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οι γιατροί στο ιατρείο της Μόριας είναι απασχολημένοι κυρίως με τα πιστοποιητικά ευαλωτότητας, ενώ η δυσχέρεια στην επικοινωνία καθιστά ακόμα πιο περίπλοκο το αίτημα για ιατρική βοήθεια και την περιγραφή του προβλήματος.

«Έχω επισκεφτεί πολλούς καταυλισμούς, αλλά πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει κάτι τόσο άσχημο όσο τα ΚΥΤ στα ελληνικά νησιά. Σε ένα στρατόπεδο του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν οι πρόσφυγες κινδυνεύουν από τους εμπόλεμους. Ακόμα όμως κι εκεί τους δίνονται υλικά για να φτιάξουν τα παραπήγματά τους –κάτι που δεν συμβαίνει στα ελληνικά νησιά. Είναι τραγικό να υπάρχουν τέτοιες απάνθρωπες συνθήκες μέσα στην Ευρώπη», κατέληξε ο γενικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Προηγουμενο αρθρο

Η βιβλιοθήκη «ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΛΕΙΔΑΡΑ» μυεί τα παιδιά στη φιλαναγνωσία

Επομενο αρθρο

“Με γοργούς ρυθμούς” τα μερεμέτια στη Συκούντα.