Search

Διεθνείς αναταράξεις μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα

Σφοδρές αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο, αλλά και στη Δύση προκάλεσε το αιματοκύλισμα στο νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα. Πάνω από 500 άμαχοι Παλαιστίνιοι είναι νεκροί μετά από χτύπημα του νοσοκομείου στη Γάζα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια. Σε ότι αφορά την επίθεση οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν τον στρατό του Ισραήλ για αεροπορικό πλήγμα στην υποδομή, ενώ το Τελ Αβίβ αρνήθηκε την ευθύνη, αποδίδοντας τον βομβαρδισμό σε «αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας» της Ισλαμικής Τζιχάντ. Σε δήλωση του εκπροσώπου της, η οργάνωση διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ. Αμέσως μετά ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε λόγο για «βάρβαρους τρομοκράτες», που βρίσκονται πίσω από την επίθεση.

Ο ΠΟΥ καταδικάζει έντονα την επίθεση στο Αραβικό Νοσοκομείο Al Ahli στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Το νοσοκομείο όπως λέει, ήταν λειτουργικό, με ασθενείς, νοσηλευτές και φροντιστές και εσωτερικά εκτοπισμένους να στεγάζονται εκεί. Ήταν ένα από τα 20 στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας που έλαβε εντολές εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό. Όμως, όπως αναφέρει ο Δρ Ahmed Al-Mandhari, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ανατολική Μεσόγειο, η εντολή εκκένωσης ήταν αδύνατο να εκτελεστεί δεδομένης της τρέχουσας ανασφάλειας, της κρίσιμης κατάστασης πολλών ασθενών και της έλλειψης ασθενοφόρων, προσωπικού, χωρητικότητας κρεβατιού του συστήματος υγείας και εναλλακτικού καταφυγίου για τους εκτοπισμένους.

Ο ΠΟΥ ζητά την άμεση ενεργητική προστασία των πολιτών και την υγειονομική περίθαλψη. Οι εντολές εκκένωσης πρέπει να αντιστραφούν. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να τηρείται, πράγμα που σημαίνει ότι η υγειονομική περίθαλψη πρέπει να προστατεύεται ενεργά και να μην στοχεύεται ποτέ.

Πολλά νοσοκομεία στη Γάζα έχουν γίνει καταφύγια για εκατοντάδες ανθρώπους.

 

Διεθνείς αναταράξεις μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα-1

Χαμάς: Υπεύθυνες οι ΗΠΑ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπεύθυνες για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας που σκότωσε εκατοντάδες Παλαιστίνιους», δήλωσε ο παλαιστίνιος ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε σε τηλεοπτική ομιλία αργά την Τρίτη, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον έδωσε στο Ισραήλ «το κάλυμμα για την επιθετικότητά του».

«Η σφαγή στο νοσοκομείο επιβεβαιώνει τη βαρβαρότητα του εχθρού και την έκταση του αισθήματος ήττας του», είπε, προσθέτοντας ότι η επίθεση θα είναι «ένα νέο σημείο καμπής». Ο Χανίγιε κάλεσε όλο τον παλαιστινιακό λαό «να βγει έξω και να αντιμετωπίσει την κατοχή και τους εποίκους». Κάλεσε επίσης όλους τους Αραβες και τους Μουσουλμάνους να οργανώσουν διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ.

Διαδηλώσεις και επεισόδια ξέσπασαν στη Δυτική Όχθη κι έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ιορδανία.

Άμεση ανάλυση – Κ. Φίλης: ανοίγει ένας νέος κύκλος βίας

Καταιγισμός αντιδράσεων

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οξύνει να πνεύματα και να οδηγήσει σε κλιμάκωση των εχθροπραξιών και δη την ώρα που αναμένεται η επίσκεψη Μπάιντεν στην περιοχή.

Το Πεντάγωνο -σε μια αρχική αντίδραση- σημείωσε ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για το πλήγμα, υπογράμμισε ωστόσο πως περιμένει από το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το κράτος δικαίου, .

Ο Μαχμούντ Αμπάς, ηγέτης της Παλαιστινιακής, ακύρωσε την συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, που επρόκειτο να διεξαχθεί το απόγευμα της Τετάρτης στο Αμμάν της Ιορδανίας. Επέστρεψε άμεσα στη Δυτική Όχθη. Η αεροπορική επίθεση του Ισραήλ σε νοσοκομείο της Γάζας είναι «γενοκτονία» και «ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα υπογράμμισε ότι ο βομβαρδισμός σε νοσοκομείο της Γάζας ήταν μια «σφαγή» και ένα «έγκλημα πολέμου» για το οποίο δεν μπορεί κανείς να σιωπήσει.

Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Μια επίθεση κατά πολιτικών υποδομών δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, λίγο μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έκανε λόγο για «παράδειγμα επιθέσεων του Ισραήλ που στερούνται των πιο βασικών ανθρώπινων αξιών». Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι πρόκειται για «βάρβαρη επίθεση». «Είμαστε βαθιά αγανακτισμένοι που εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν (…) καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις».

Το Ιράν εξέδωσε παρόμοια ανακοίνωση, καταδικάζοντας τους θανάτους και τους τραυματισμούς εκατοντάδων «άοπλων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων», κάνοντας λόγο για «ένα άγριο έγκλημα πολέμου». Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι η Τετάρτη θα είναι «μία ημέρα πρωτοφανούς θυμού» κατά του Ισραήλ.

Το ΥΠΕΞ του Κατάρ ανέφερε: «Η επέκταση των ισραηλινών επιθέσεων πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας για να συμπεριλάβει νοσοκομεία, σχολεία και άλλα πληθυσμιακά κέντρα είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό είπε: «Οι ειδήσεις που έρχονται από τη Γάζα είναι φρικιαστικές και απολύτως απαράδεκτες, το διεθνές δίκαιο πρέπει να τηρείται σε αυτήν και σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν κανόνες και δεν είναι αποδεκτό να χτυπάς ένα νοσοκομείο».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι καταδικάζει την επίθεση στο Νοσοκομείο.

Ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ. Τόνισε ότι όλοι οι Ισραηλινοί πρέπει να φύγουν από εκεί αμέσως.

Διεθνείς αναταράξεις μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα-3

Χαμάς: Απελευθερώνουμε τους ομήρους εάν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε νωρίτερα στο NBC News ότι η Χαμάς είναι πρόθυμη να απελευθερώσει όλους τους αμάχους ομήρους – Ισραηλινούς και ξένους – σε μία ώρα, εάν το Ισραήλ σταματήσει τους βομβαρδισμούς της Γάζας.

Η ίδια πηγή σχολίασε ότι, επί του παρόντος, «δεν υπάρχει ασφαλές μέρος» για να απελευθερωθούν οι όμηροι τώρα. Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται όμηροι, ο αξιωματούχος της Χαμάς πρόσθεσε ότι το Ισραήλ πρέπει να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Διεθνείς αναταράξεις μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα-4

Αυξάνονται οι νεκροί

Νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα υποστήριξαν ότι τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ. Τουλάχιστον 940 παιδιά και 1.032 γυναίκες έχουν πεθάνει. Παράλληλα, αυξάνονται οι φόβοι ότι οι άνθρωποι στη Γάζα θα αρχίσουν να αφυδατώνονται μέχρι θανάτου καθώς τελειώνει το πόσιμο νερό.

Με την κατάσταση στη Γάζα να μοιάζει οριακή για τους αμάχους μετά τη σαρωτική επίθεση του Ισραήλ, η είσοδος των φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια ήταν την Τρίτη το κυρίαρχο διακύβευμα των διεθνών διαβουλεύσεων. Το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα μοιάζει ως το κλειδί των εξελίξεων, δεδομένης και της επικείμενης επίσκεψης Μπάιντεν.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι λόγω των διακοπών ρεύματος και της έλλειψης καυσίμων, τα νοσοκομεία έχουν «εισέλθει σε στάδιο κατάρρευσης».

Από την πλευρά της, η Αίγυπτος εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με το Ισραήλ για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων στη Γάζα από τα σημεία διέλευσης της Ράφα και του Κερέμ Σαλόμ, δήλωσε στο AP ανώτερος Αιγύπτιος αξιωματούχος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Ισραήλ ερευνά όλες τις παραδόσεις και θέλει «να διασφαλίσει ότι αυτή η βοήθεια δεν θα ωφελήσει τη Χαμάς». Τόνισε ότι διαπραγματεύονται επίσης έναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει σε ξένους κατόχους διαβατηρίων να περάσουν στην Αίγυπτο.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο Ισραηλινός σύμβουλός για την εθνική ασφάλεια, Τζάτσι Χανέγκμπι, ανέφερε ότι «το Ισραήλ θα επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη νότια Γάζα», προειδοποιώντας ότι θα σταματήσει εάν διαπιστωθεί ότι επεμβαίνει η Χαμάς. Η βοήθεια «πρέπει να απευθύνεται μόνο σε όσους φεύγουν και όχι στη Χαμάς».

με πληροφορίες από την Καθημερινή, Ναυτεμπορική